Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59951-i-leschi-anagnosis-spartis-proteinei-to-neo-muthistorima-tou-ga-xanthouli-oneireutika-ti-sangkai/

Spartorama - Print | Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης Προτείνει το Νέο Μυθιστόρημα του Γ. Ξανθούλη «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης Προτείνει το Νέο Μυθιστόρημα του Γ. Ξανθούλη «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης Προτείνει το Νέο Μυθιστόρημα του Γ. Ξανθούλη «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη»
Γράφει η Χριστάκου Πηνελόπη, Δασκάλα στο 4ο Δημ. Σχ. Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Το τελευταίο μυθιστόρημα «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη», του αγαπημένου και πολυγραφότατου Γιάννη Ξανθούλη διαβάσαμε στη Λέσχη μας και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα (εκδ. Διόπτρα, σελ. 388).

Τολμηρό, ανατρεπτικό, ευρηματικό, απρόβλεπτο! Γέλιο μέχρι δακρύων, αλλά και προβληματισμός και αλληγορίες και συμβολισμοί και προβολές στο σήμερα. Κοινωνικοί σχολιασμοί με χιούμορ αλλά και γλώσσα «προκλητική» για να σατιρίσει τον καθωσπρεπισμό. Άλλωστε η πλοκή το επιτρέπει…

Ένας διάσημος πορνοστάρ λίγο πριν πεθάνει συντάσσει τη διαθήκη του, αφήνοντας τη σχεδόν αμύθητη περιουσία του στο χωριό του, τον Πετρόκαμπο. Με προϋποθέσεις! Πρώτη προϋπόθεση να ιδρυθεί μουσείο στο όνομά του με τις καλλιτεχνικές επιδόσεις του και όχι μόνο...Οι κάτοικοι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, αποφασίζουν να δεχτούν όλους τους όρους!

Μετά απ΄ αυτό η ζωή στο πέτρινο χωριό με τους πολλούς σκορπιούς αλλάζει άρδην σε ελάχιστο χρόνο! Ο Πετρόκαμπος γίνεται αξιοθέατο πανελλαδικά και οι ενοχλητικοί κι επικίνδυνοι σκορπιοί χαρακτηρίζονται ως «συμπαθητική πανίδα». Οι αρχικές ηθικές αντιστάσεις κάμπτονται χάριν του χρήματος.

«Γιατί μιας τέτοιας ευεργεσίας, μύρια άλλα περίεργα έπονται. Όταν μάλιστα στην ιστορία ανακατευτεί και η Σανγκάη, ε, τότε τα πράγματα υπερβαίνουν προκλητικά τη φαντασία ενός συνηθισμένου μοναχικού άντρα που δροσιζόταν με λεμονάδες…»

Άλλο ένα βιβλίο του Ξανθούλη με γραφή απολαυστική, γλώσσα πνευματώδη, χιούμορ αστείρευτο.

Ο Ξανθούλης παντρεύει το αστείο με το σοβαρό, τη χιουμοριστική εκδοχή με την τραγική, τη σάτιρα με την τραγωδία, τόσο αξιοζήλευτα, τόσο αριστοτεχνικά, αριστοφανικά θα μπορούσαμε να πούμε.

Ο συγγραφέας σε συνέντευξή του: «Μα η ζωή από μόνη της δοξολογεί το τραγικό και το αστείο. Τις περισσότερες φορές το τραγικό με γελοίο τρόπο και το αστείο με δραματικές παραμέτρους. Αυτό ακριβώς κάνω στα βιβλία μου, αλλά πολύ πιο ξεκάθαρα στο τελευταίο, στο «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη». Είναι ένα σατιρικό μυθιστόρημα με ρεαλιστική προσέγγιση. Εξάλλου, αυτή είναι και η άποψή μου για τη ζωή. Αυτό είναι το βλέμμα μου. Να παρατηρώ τους «σοβαρούς», καθώς γελοιοποιούνται δραματικά»

Αναζητήστε το, απολαύστε το! Είναι διαφορετικό, γοητευτικό και μεστό από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα!


Για τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης
Χριστάκου Πηνελόπη
Δασκάλα στο 4ο Δημ. Σχ. Σπάρτης