Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/60256-25i-noembriou-pagkosmia-imera-gia-tin-exaleipsi-tis-bias-kata-ton-gunaikon/

Spartorama - Print | 25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, βρίσκεται στην τρίτη θέση στην κακοποίηση γυναικών
Οδός Εμπόρων

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πέφτουν καθημερινά θύματα βίας από κοινωνικό, οικογενειακό, και επαγγελματικό περιβάλλον. Στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις πέντε γυναίκες υφίσταται στην διάρκεια της ζωής της κάποια μορφή βίας.

Παγκοσμίως, καθημερινά, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υφίστανται διάφορες μορφές βίας όπως η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική, η οικονομική βία, αλλά και η παρενοχλητική παρακολούθηση, η σωματεμπορία και ο βιασμός.

Πριν την εμφάνιση του COVID-19 και της πανδημίας, που προκάλεσε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών την όξυνση κυρίως του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, τα Ηνωμένα Έθνη προσμετρούσαν ήδη 243 εκατομμύρια γυναίκες - θύματα βίας ανά τον κόσμο.

Στη χώρα μας η ταυτόχρονα υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση έχει σαν συνέπεια την αύξηση της έμφυλης βίας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η πρόκληση της επιτυχούς αντιμετώπισής της και της πλήρους στήριξης των θυμάτων.

 

ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και από τα μέλη της οικογένειας του. Κύριες εκφάνσεις της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία μεταξύ των συζύγων ή συντρόφων, οι επιθέσεις εφήβων προς τους γονείς, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.

Από τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτή που εκδηλώνεται από τον (πρώην ή νυν) σύζυγό ή σύντροφο προς τη σύζυγο ή σύντροφο αντίστοιχα.

ΒΙΑΣΜΟΣ

Βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της (άρθ. 336, παράγραφο 1 του Ποινικού Κώδικα).

Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα εξουσίας και επιβολής που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

H σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκάστοτε συμπεριφορά σεξουαλικού περιεχομένου ή άλλη έμφυλη συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των προϊσταμένων και των συναδέλφων.

Τέτοιου είδους συμπεριφορά δημιουργεί ένα κλίμα εργασίας εκφοβιστικό, εχθρικό ή ταπεινωτικό για το εν λόγω άτομο.

Η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με ένα ανασφαλές, αβέβαιο και επικίνδυνο ψυχοκοινωνικά εργασιακό περιβάλλον.

TRAFFICKING

Μια σύγχρονη μορφής δουλείας

Ο επίσημος ορισμός του αντλείται διεθνώς από το «Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την Αποτροπή Καταστολή και τη Τιμωρία της Παράνομης διακίνησης Προσώπων με σκοπό τη Σεξουαλική και Οικονομική Εκμετάλλευση ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών» και αφορά τη στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση, ή παραλαβή προσώπων, μέσω απειλής, ή χρήσης βίας, ή άλλων μορφών εξαναγκασμού.

Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την εκμετάλλευση της πορνείας ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς, ή τη λήψη σωματικών οργάνων. Ο ορισμός αυτός είναι γνωστός ως «Πρωτόκολλο του Palermo» (2000) ή « Πρωτόκολλο του Trafficking».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναφέρεται ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006 καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχει αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή/και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση και την ελευθερία.

Από 11 Μαρτίου 2011 λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, σε πανελλαδική εμβέλεια που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Οκτώβριο του 2012, λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας, στη Τρίπολη, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών που παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως:

  • Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη
  • Νομική Συμβουλευτική
  • Νομική βοήθεια
  • Παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο με αστική χρέωση.

Επίσης στη Τρίπολη λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών, όπου φιλοξενούνται περιστατικά που έχουν παραπεμφθεί από Συμβουλευτικά Κέντρα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Περιφέρειας, Νοσοκομείων, από Αστυνομικά Τμήματα ή Γραφεία Εισαγγελέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 ατόμων, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό, Νομικό Σύμβουλο, Διοικητικό υπάλληλο και υπάλληλο Γενικών Καθηκόντων.

Για το Νομό Λακωνίας, δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης θυμάτων βίας ή και παραπομπής έχει η Υπηρεσία μας, Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας-Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και των Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης Νομού Λακωνίας καθώς και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.                      

                                        

Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας

& Κοινωνικής Μέριμνας-Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας


  • Φλεβαράκη Παναγιώτα (Κοινωνική Λειτουργός)

Τηλ/νο Επικ/νίας: 27313 63234   

  • Οικονομοπούλου Αναστασία (Κοινωνική Λειτουργός)                                      

Τηλ/νο Επικ/νίας: 27313 63222