Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/60312-ellinika-epikaira-1965---egkainia-nosokomeiou-spartis-apo-ton-baggeli-mitrako/

Spartorama - Print | «Ελληνικά Επίκαιρα: 1965 - Εγκαίνια Νοσοκομείου Σπάρτης» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ελληνικά Επίκαιρα: 1965 - Εγκαίνια Νοσοκομείου Σπάρτης» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ελληνικά Επίκαιρα: 1965 - Εγκαίνια Νοσοκομείου Σπάρτης» από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Εγκαινιάστηκε στις 7 Μαρτίου 1965 από τον τότε Υπουργό Υγιεινής της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, Ανδρέα Κοκκέβη»
Οδός Εμπόρων

Η νέα Σπάρτη, άργησε πολύ, δυστυχώς, να αποκτήσει ένα δημόσιο Νοσοκομείο. Μόλις το 1922, απουσία του κράτους, 15 κυρίες της Σπάρτης, ίδρυσαν τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Σπάρτης, «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» κι έβαλαν ως σκοπό τους, πέραν των άλλων, να επιτύχουν την ίδρυση Νοσοκομείου και Φθισιατρείου στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στο κορυφαίο ζήτημα της δημόσιας Υγείας.

Οι άοκνη και συνεπής διεκδίκησή τους είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση και ανέγερση του Νοσοκομείου Α. Ανάργυροι στη θέση του σημερινού Γηροκομείου Σπάρτης, το οποίο πρόσφερε πολλά και σημαντικά στο θέμα της Υγείας και της Περίθαλψης των πολιτών, στα πολύ δύσκολα εκείνα χρόνια.

Λίγα χρόνια αργότερα, στα 1937, με τον Αναγκαστικό Νόμο 713/37 και ύστερα από δωρεά των μεγάλων και αειμνήστων Λακώνων Ευεργετών Ιωάννου κι Αικατερίνης Γρηγορίου συστάθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Άρχισε να κτίζεται το 1939 σε ένα χώρο 70.000 τ.μ. αλλά λόγω του πολέμου, της κατοχής και του Εμφυλίου λειτούργησε, για πρώτη φορά, το 1953, ως Σανατόριο, δηλαδή, ως ιατρική μονάδα προορισμένη για την αντιμετώπιση της φοβερής και τρομερής φυματίωσης, η οποία μάστιζε, τότε, την παγκόσμια κοινότητα.

Μετά την κάμψη της φυματίωσης λόγω της ανακάλυψης των αντιβιοτικών, το Σανατόριο Σπάρτης μετατράπηκε, το 1962, σε Γενικό Νοσοκομείο κι αφού έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και προσαρμογές εγκαινιάστηκε στις 7 Μαρτίου 1965, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, από τον τότε Υπουργό Υγιεινής της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, Ανδρέα Κοκκέβη.

Ο Ανδρέας Κοκκέβης (1909-1997) ήταν Έλληνας ιατρός και πολιτικός, στενός φίλος και συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου και διετέλεσε, επί σειράν ετών, βουλευτής Μεσσηνίας, καθώς και υπουργός.

Η τελετή των εγκαινίων του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης έγινε στον προαύλιο χώρο, έμπροσθεν του Νοσοκομείου, παρουσία πλήθους Σπαρτιατών και Λακώνων. Μετά από τις καθιερωμένες ομιλίες και τον Αγιασμό, ακολούθησε η ξενάγηση του υπουργού, κ. Ανδρέα Κοκκέβη, στους ανακαινισμένους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου.

Όπως συνέβαινε, τότε, τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ» ήταν εκεί, για να διασώσουν τις στιγμές των εγκαινίων του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, το οποίο, είτε ως Σανατόριο, αρχικά, είτε ως Νοσοκομείο, ύστερα, έπαιξε (και παίζει) πολύτιμο, σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο, στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, στους Σπαρτιάτες και στους Λάκωνες.

Σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, με δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ περνά σε μια νέα εποχή λειτουργίας του σε νέο κτήριο και με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 164 κλίνες και 8 ΜΕΘ.

Κι επειδή ακούγεται (γενικώς) έντονη «γκρίνια» και «μεμψιμοιρία» για το νέο Νοσοκομείο, δωρεάς ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ, ας θυμηθούμε ότι η ίδια «γκρίνια» και «μεμψιμοιρία» ματαίωσε στη Σπάρτη (προ 20ετίας) την ανέγερση του 3ου Μεγάρου Μουσικής, που προτίθετο να κάνει, και πάλι με δωρεά του, το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Τέλος, ας ιεραρχήσουμε ως κορυφαία επιλογή το γενικό συμφέρον του τόπου και ας αναλογιστούμε, μήπως η διαρκής «γκρίνια» και αντίδραση σε κάθε πρόθεση προσφοράς, δωρεάς και ευεργεσίας ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ, άπαξ και δια παντός, όχι μόνο το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ, το οποίο τόσα έχει προσφέρει στον τόπο μας, αλλά και κάθε άλλον επίδοξο ευεργέτη.

 

*ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ)

 

5-12-2022

Βαγγέλης Μητράκος