Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/61543-i-sparti-ton-dioti-apo-ton-baggeli-mitrako/

Spartorama - Print | «Η Σπάρτη των «ΔΙΟΤΙ» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Η Σπάρτη των «ΔΙΟΤΙ» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Η Σπάρτη των «ΔΙΟΤΙ» από τον Βαγγέλη Μητράκο
«ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη το κοντόθωρο ατομικό συμφέρον τίθεται (πάντοτε) υπεράνω του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος»
Οδός Εμπόρων

Πρώτα διαβάζεις και ύστερα μειδιάς:

«…από τις 15 Ιανουαρίου 2023 οπότε έληξε και η τελευταία παράταση για τους ατελώς παραχωρηθέντες χώρους, οι καταστηματάρχες θα πρέπει να επανέλθουν σε κατάσταση προ κορωνοϊού και να επαναφέρουν τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων τους, στους προβλεπόμενους χώρους».

Διαβάζεις και μειδιάς…

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη χρειάζεται ένας τοπικός νόμος, που να επιβάλλει την τήρηση των νόμων για τους κοινόχρηστους χώρους (τουλάχιστον).

ΔΙΟΤΙ εδώ στην Σπάρτη ισχύει το «μηδέν μονιμότερον του προσωρινού».

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη, εδώ και 10ετίες, το κέντρο (και όχι μόνο), τα πεζοδρόμια, ο πεζόδρομος, οι καμάρες, η πλατεία…ΔΕΝ ανήκουν πλέον στους φυσικούς τους κατόχους, που είναι οι πεζοί.

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη έχουμε απαυδήσει ν’ ακούμε εξαγγελίες για απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων και αντί αυτού η κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς.

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη οι «αστικές οχλήσεις», δηλαδή, τα στοιχεία εκείνα του αστικού ιστού, τα οποία επιβαρύνουν λειτουργικά και αισθητικά – μορφολογικά τη δομή της πόλης, ζουν και βασιλεύουν κι επεκτείνονται διαρκώς.

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη ο πραγματικός δημόσιος χώρος (ο οποίος θα πληροί προδιαγραφές έκτασης, λειτουργικότητας και αισθητικής), ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ δραματικά.

ΔΙΟΤΙ  εδώ στη Σπάρτη υπάρχει (γενικώς) έλλειψη προσανατολισμού, συντονισμού κι ελέγχου, η οποία καταλήγει να δυσχεραίνει την ελεύθερη κίνηση των πεζών αλλά και των οχημάτων, υποβαθμίζει αισθητικά το αστικό τοπίο και ενοχλεί και διαταράσσει την ιδιωτική ζωή των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη απουσιάζει (διαχρονικά) η πολιτική βούληση, που θα την καταστήσει περισσότερο βιώσιμη και φιλική προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη το κοντόθωρο ατομικό συμφέρον τίθεται (πάντοτε) υπεράνω του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος.

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη νοιαζόμαστε ΜΟΝΟ για το στάσιμο «Σήμερα», αδιαφορώντας για το αναπτυξιακό «Αύριο».

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη ΟΛΑ θυσιάζονται (και πάλι διαχρονικά) στον βωμό του περιβόητου και κακώς εννοούμενου «πολιτικού κόστους».

ΔΙΟΤΙ εδώ στη Σπάρτη, εξαιτίας ΟΛΩΝ αυτών των «ΔΙΟΤΙ» (και όχι μόνο), έχει εγκατασταθεί η στασιμότητα και η υπανάπτυξη, την ώρα που άλλες πόλεις γειτονικές έχουν απογειωθεί.

«Ο παρηκμασμένος δημόσιος χώρος, είναι αντανάκλαση μιας ήδη προβληματικής σχέσης πολίτη – πόλης και δημοτικών αρχών.»

 

Σπάρτη 31-1-2023

Βαγγέλης Μητράκος