Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/61623-to-krisimo-2015-apo-ton-dionusi-thoma/

Spartorama - Print | «Το Κρίσιμο 2015» από τον Διονύση Θωμά

«Το Κρίσιμο 2015» από τον Διονύση Θωμά

«Το Κρίσιμο 2015» από τον Διονύση Θωμά
«Κανένα όχι δεν έγινε ναι»
Οδός Εμπόρων

Μετά από όσα λέχθηκαν και λέγονται, γράφτηκαν και γράφονται για τα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας από 25/1 - 20/9 του 2015 από τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς χώρους του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων η σκοπιμότητα είναι δικαιολογημένη, αλλά κυρίως από πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει ή δεν θέλουν να κατανοήσουν τί ακριβώς συνέβη την περίοδο εκείνη, είναι απαραίτητες κάποιες διευκρινήσεις.

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, με ένα κόμμα που δημιουργήθηκε το 2012 από τον Πάνο Καμένο, όταν ο ίδιος διαγράφηκε από τη ΝΔ, ήταν μονόδρομος, αφού η μάχη θα δινόταν στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των μνημονίων. Οι επώνυμοι του κόμματος ήταν δεξιοί, κυρίως Καραμανλικοί, όπως και ο πρόεδρός του και μάλιστα Αντιπρόεδρός του ήταν ο Παναγιώτης Σγουρίδης παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του Α. Παπανδρέου. (Καλό θα είναι ο κ. Ανδρουλάκης να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα, να αφήσει τις κορώνες περί ακροδεξιών για να μειώσει υποτίθεται τον ΣΥΡΙΖΑ και ας μην προσπαθεί να διασωθεί με αναφορές στο 2015, οι οποίες κρίθηκαν τον Σεπτέμβρη  του ίδιου χρόνου. Εξάλλου, είναι γνωστό ποιοι συνεργάστηκαν με τον Καρατζαφέρη και τα «παιδιά» του.) Το πρωτοεμφανιζόμενο Ποτάμι, ήταν ένα κόμμα  χωρίς παρελθόν, με αρχηγό έναν γυρολόγο με σακίδιο, που η συγκυρία το έφερε στη Βουλή και, όπως ήταν φυσικό, αμέσως διαλύθηκε, με τα στελέχη του να προσχωρούν το ένα κατόπιν του άλλου στη ΝΔ.

Αμέσως μετά από τον σχηματισμό της Κυβέρνησης και την υπερψήφιση στη Βουλή των προγραμματικών της δηλώσεων άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα υπογράφοντας μια κατ’ αρχήν συμφωνία, για εξασφάλιση χρόνου, ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. (Να σημειωθεί ότι βρέθηκαν άδεια ταμεία και δεν είχε η Κυβέρνηση να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, μέχρι και τα αποθεματικά των ΟΤΑ δέσμευσε για να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες του κράτους.) Μετά από σκληρές και επίμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τις απειλές και τους εκβιασμούς για έξοδο από την ΕΕ και μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ντάισελμπλουμ την 25η/6/2015 -πέταξε το χαρτί της μονομερούς πρότασης/απόφασης στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ή υπογράφεις ή τελειώνουμε-, το περιεχόμενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ τέθηκε σε δημοψήφισμα στον Ελληνικό λαό, ο οποίος αποφάνθηκε, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της ΝΔ και όχι μόνο, ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό το προτεινόμενο κείμενο. Στη συνέχεια μέσα σε ένα κλίμα υποχώρησης των δανειστών υπογράφηκε νέα συμφωνία πολύ καλύτερη από την προηγούμενη για τα ελληνικά συμφέροντα, η οποία έτυχε την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας της Ελληνικής Βουλής. Σημειώνεται ότι ψηφίστηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Η εξουσιαστική στάση και συμπεριφορά που κρατούσε η ΕΕ απέναντι στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν προσέδιδε καθόλου θέση βοήθειας απέναντι στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Το ίδιο είχε συμβεί λίγο νωρίτερα τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, τότε που ο Σαρκοζί σηκώθηκε απειλητικά να χτυπήσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που είχε προτείνει δημοψήφισμα για την επικείμενη συμφωνία. Αμέσως άρχισε το πριόνισμα του Γ.Α.Π. από τους Σαμαρά-Βενιζέλο, οι οποίοι κατάφεραν να τον αποκαθηλώσουν στήνοντας αρχικά την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι αθλιότητες αυτές είναι καταγεγραμμένες με μελανά γράμματα στις σελίδες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας και αποτελούν ό,τι χειρότερο έχει συντελεστεί τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά και μάλιστα σε συνθήκες απόλυτης χρεοκοπίας. Έτσι και για έναν παραπάνω λόγο το δημοψήφισμα από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν αναγκαίο προκειμένου να κατανοήσουν όλοι μέσα και έξω ότι, η Κυβέρνηση που δεν σέρνεται από εξαρτήσεις και συμφέροντα είναι κυρίαρχη και μπορεί να αποφασίζει με γνώμονα μόνο τα συμφέροντα του λαού και του έθνους.

Και επειδή κάποιοι ανεύθυνοι και από τα δεξιά και από τα αριστερά επικεντρώνουν ακόμη την κριτική τους στο δημοψήφισμα για να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι τάχα το όχι έγινε ναι πρέπει να διευκρινιστούν και τα εξής: Κανένα όχι δεν έγινε ναι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανάγκασε τους «θεσμούς» να επαναδιαπραγματευθούν φέρνοντας μια καινούργια συμφωνία – η οποία προέβλεπε και ρύθμιση του χρέους -  πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα και η οποία έγινε αποδεκτή. Εξάλλου, τί έπρεπε να γίνει; Και δεν αναφέρομαι στο ΚΚΕ. Να απορρίψουμε τη νέα συμφωνία και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ; Όχι. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, μέλος της ΕΕ και εκεί θα παραμείνουμε, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες εξυπηρετούνται τα συμφέροντά μας. Δεν είμαστε δεδομένοι κανενός και μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια θα υπερασπίζουμε και θα προάγουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και θα δώσουμε πάλι τη μάχη, ώστε να επιβάλλουμε την με ίσους όρους αναγνώριση και ανταπόκριση.

Μετά από τις πραγματικά πρωτόγνωρες εξελίξεις το 2015, η νέα συμφωνία γνωστοποιήθηκε στον Ελληνικό λαό, όχι όπως προηγούμενα που ερχόταν  μετά από τις εκλογές, ο οποίος πήρε θέση στις εκλογές της 20ής/9/2015, με τα γνωστά αποτελέσματα.


Διονύσης Θωμάς
Οικονομολόγος Μ.Α.