Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/61661-mouseio-elias-kai-ellinikou-ladiou-draseis-sto-plaisio-tis-periodikis-ekthesis-bimata-bariaa-mikrasia-a22-/

Spartorama - Print | Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού: Δράσεις στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22»

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού: Δράσεις στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22»

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού: Δράσεις στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22»
Οι δράσεις οργανώνονται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Οδός Εμπόρων

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (8.2-30.9.2023), με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει ειδικά σχεδιασμένες δράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλάδας, περιλαμβάνει τα έργα που δημιούργησαν οι εικαστικοί Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, εμπνευσμένα από τις προσωπικές ιστορίες δύο Λακώνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, του Αγγελή Σταυρόπουλου (1901-1950) από τη Ρηχειά και του Αθανάσιου Μπαγιώκου (1892-1979) από την Αναβρυτή.

Αναλυτικότερα οι δράσεις:

  • Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, από την 1η Μαρτίου και έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιείται στο Μουσείο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «Από τον θρίαμβο στην καταστροφή». Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, περιήγηση στην έκθεση και εκπαιδευτικό εργαστήρι, οι μαθητές θα μάθουν για το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, τις συνθήκες και τα γεγονότα εκείνης της τραγικής ιστορικής συγκυρίας για τον Ελληνισμό.
  • Την Τετάρτη 1η και την Πέμπτη 2 Μαρτίου (ώρες 10:00-11:15 και 11:30-12:45), παρουσιάζεται η μουσικοαφηγηματική παράσταση «Οι μνήμες δεν εσβήσανε», για σχολικές ομάδες Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. H Αγνή Στρουμπούλη (αφήγηση) και o Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο) συνταιριάζουν μουσικά κομμάτια και μαρτυρίες, γράμματα και αφηγήσεις από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κάθε παράσταση διαρκεί 75 λεπτά και μπορούν να την παρακολουθήσουν έως 25 μαθητές.
  • Την Τετάρτη 15 Μαρτίου (ώρα 19:00), η αρχαιολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Γιάννα Κατσουγκράκη θα πραγματοποιήσει ομιλία, με θέμα: «Μια άγνωστη εκστρατεία: το έργο των Ελλήνων αρχαιολόγων στην Μικρά Ασία (1919-1922)». Η ομιλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πνευματική Εστία Σπάρτης.

 

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2731089315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

 

ΠΙΟΠ |  Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00

Τ: 27310 89315 | www.piop.gr