Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/61803-sta-arachobitis-gia-to-nosokomeio-spartis-echoume-empistosuni-sto-isn-ochi-omos-kai-stin-kubernisi-mitsotaki/

Spartorama - Print | Στ. Αραχωβίτης για το Νοσοκομείο Σπάρτης: «Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΙΣΝ όχι όμως και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Στ. Αραχωβίτης για το Νοσοκομείο Σπάρτης: «Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΙΣΝ όχι όμως και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Στ. Αραχωβίτης για το Νοσοκομείο Σπάρτης: «Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΙΣΝ όχι όμως και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη»
«Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ»
Οδός Εμπόρων

Μετά το αίτημα που κατέθεσαν οι 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθεί το «ναυάγιο» της δωρεάς των τριών νοσοκομείων από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο βουλευτής Λακωνίας του κόμματος Στ. Αραχωβίτης κατέθεσε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, σχετική Ερώτηση στη Βουλή. 

Η ολοκλήρωση της δωρεάς δεν είναι ιδιωτική υπόθεση αλλά σοβαρό πολιτικό θέμα, καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα!

Γνώριζε η Κυβέρνηση γι΄ αυτό το αδιέξοδο; Και σκοπεύει άραγε, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβει πρωτοβουλία για την διασφάλιση της υλοποίησης της σύμβασης του ΙΣΝ με το Ελληνικό Δημόσιο;

Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων -από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ- και να «εργαλειοποιήσει» τη δωρεά του Ιδρύματος για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην υγεία αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες.

Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, ούτε κουβέντα! Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινωνία ενημερώθηκε για την αποτυχία του διαγωνισμού όχι από την Κυβέρνηση αλλά από το Ίδρυμα!


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 23/03/2023

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ανησυχία και πολλά  ερωτηματικά από το «ναυάγιο» της δωρεάς του ΙΣΝ για την κατασκευή τoυ Νοσοκομείου Σπάρτης»

Στις 16 Φεβρουαρίου 2023 το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε ότι «απέβη ουσιαστικά άκαρπος» ο διαγωνισμός για την κατασκευή τριών νοσοκομείων, ανάμεσα στα οποία και το νέο «Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ». Η ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους πολίτες της Λακωνίας και της Σπάρτης, πολύ περισσότερο διότι, στην προοπτική νέου νοσοκομείου σε δύο χρόνια, έχει μειωθεί η λειτουργική ικανότητα του υφιστάμενου. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες μέσα στον χώρο του παλιού νοσοκομείου ώστε να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες κατά την κατασκευαστική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοση του νέου. Αυτές οι εργασίες έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην λειτουργία των Τμημάτων και των Κλινικών και εν γένει στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και το Ίδρυμα για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα» είχαν υπογράψει ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 21 Μαρτίου 2018.

Ο λόγος της ακύρωσης του διαγωνισμού, σύμφωνα με το Ίδρυμα, είναι ότι οι προσφορές τις οποίες κατέθεσαν οι πέντε συμμετέχουσες στο διαγωνισμό κατασκευαστικές κοινοπραξίες ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς των 500 εκατ. ευρώ.

Την επομένη της ανακοίνωσης του Ιδρύματος, στις 17 Φεβρουαρίου 2023, από το βήμα της Βουλής και απαντώντας στον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό, ο Υπουργός Υγείας κ. Αθ. Πλεύρης καθησύχαζε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, που σημαίνει ότι τα τρία νοσοκομεία θα παραδοθούν έτοιμα και λειτουργικά σε δύο χρόνια.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη διοίκησή του ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να κατασκευαστούν τα τρία νέα νοσοκομεία, ανάμεσα στα οποία και της Σπάρτης που, ως πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας όλης της Λακωνίας. Άλλωστε, είναι γνωστή η μεγάλη αγάπη του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου για το γενέθλιο τόπο του. Δεν εμπιστευόμαστε, όμως, την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες είναι οι ενέργειες που δεν είχε κάνει η κυβέρνηση και θα τις κάνει στο διάστημα που απέμεινε μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, ώστε να συμβάλει στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης; 
  2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη προβεί η κυβέρνηση από την επομένη της ακύρωσης του διαγωνισμού μέχρι σήμερα;
  3. Συμμερίζεται η κυβέρνηση τις υπέρογκες, σε σχέση με το οικονομικό αντικείμενο της δωρεάς, προσφορές των κατασκευαστικών κοινοπραξιών, σε κάποιες δε περιπτώσεις, «ως και υπερδιπλάσιες», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος»;

 

 

Ο Ερωτών βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος