Vekrakos
Spartorama | Η ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της

Η ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της - video

Πηγή 03/10/2017 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία
Η ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της
Θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις από 6-15 Οκτωβρίου
Οδός Εμπόρων


Η Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής και παρουσίας. Για το λόγο αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού διοργανώνει από 6 – 15 Οκτωβρίου σειρά επετειακών και εορταστικών εκδηλώσεων, με την συμπαράσταση και υποστήριξη φορέων και εθελοντών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πρόγραμμα

Η ενορία μας προσκαλεί να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε, να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε στιγμές πνευματικής και πολιτιστικής χαράς.

Σύντομο Ιστορικό Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης

Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης είναι μια από τις τέσσερις ενορίες της Λακωνικής πρωτεύουσας και βρίσκεται ανατολικά στην είσοδο της πόλεως. Η ενορία ιδρύθηκε επίσημα με Βασιλικό διάταγμα το 1967 (Φ.Ε.Κ. 119/12.07.1967) με ενοριακό Ναό το μικρό τότε εξωκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος της συνοικίας Ματαλέικα και συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής και παρουσίας στον εκκλησιαστικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Κέντρο της ενορίας αποτέλεσε εξ αρχής ο σημερινός ενοριακός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, που έχει μια ιστορία σχεδόν 100 χρόνων. Ανεγέρθηκε ή άρχισε να ανεγείρεται περί το 1919, με πιθανή χρονολογία περάτωσης το 1920-1922.Η ανέγερση του έγινε από τον εδρεύοντα στη Σπάρτη κατά την ως άνω χρονολογία αλληλοβοηθητικό Σύλλογο ο «Άγιος Σπυρίδων» με πρόεδρο του τον υφασματέμπορο Ηλία Νικήτα Τσαούση.

H αλματώδης επέκταση της πόλεως ανατολικά (περιοχή Λάκας – Ματαλέικα), επέβαλε τη δημιουργία τέταρτης ενορίας. Ο τότε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης μακαριστός Κυπριανός Πουλάκος (1959 – 1970), από τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη αυτή, ιδρύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την τέταρτη ενορία της πόλεως με ενοριακό Ναό τον Άγιο Σπυρίδωνα, μέχρι τότε εξωκκλήσιο της ενορίας του Οσίου Νίκωνος, εγκριθείσης της Πράξεως αυτής από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδοθέν προς τούτο το από 1–7–1967 Βασιλικό Διάταγμα και δημοσιευθέν την 12–7–1967 στο υπ’ αριθ. 119 ΦΕΚ (τ.Α). Tο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Οσίου Νίκωνος μετά τη σύσταση της νέας ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος, δια της υπ’ αριθ. 73/30-10-1967 πράξεώς του, καθόριζε τα όρια της νέας συσταθείσης ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος.

Σήμερα η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος αριθμεί περίπου 3000 ενορίτες. Εντός των ορίων της βρίσκεται το Γηροκομείο Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με το παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, καθώς και το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής εντός του "Περιβολίου" της ιστορικής οικογενείας Ματάλα.







  



Οδός Εμπόρων