Vekrakos
Spartorama | Από Σπάρτη και Μυστρά πέρασαν οι δρομείς του «Δρόμου Αθανάτων»

Από Σπάρτη και Μυστρά πέρασαν οι δρομείς του «Δρόμου Αθανάτων»

Spartorama 29/10/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Από Σπάρτη και Μυστρά πέρασαν οι δρομείς του «Δρόμου Αθανάτων»
Ο αγώνας διεξάγεται το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Οκτωβρίου και ακολουθεί την διαδρομή Τρίπολη - Σπάρτη - Μυστράς - Καλαμάτα
Οδός Εμπόρων

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Αγώνων Υπεραπόστασης «ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τριπόλεως, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Καλαμάτας με την ευγενική συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας & των Σπαρτιατών Δρομέων, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ. Αττικής ως τεχνικού συμβούλου του αγώνα προκηρύσσουν τον Αγώνα Υπεραπόστασης 142χλμ. με την ονομασία ΔΡΟΜΟΣ ΑΘΑΝΑΤΩΝ που πραγματοποιηείται το Σαββατοκύριακο 28-29/10/2017 και θα πραγματοποιήσει την διαδρομή ΤΡΙΠΟΛΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΜΥΣΤΡΑΣ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

Ουσιαστικά ο αγώνας αποτελεί μία σύνδεση των 4 αγαλμάτων των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας, από τα οποία αγάλματα θα περάσουν οι αθλητές:

  • Το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη
  • Το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη
  • Το άγαλμα του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου στον Μυστρά
  • Το άγαλμα της Νίκης με τις μορφές του Γρηγόριου Δικαίου (Παπαφλέσσα), του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Η διαδρομή κινείται ολόκληρη σχεδόν πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου και ειδικά η δαδρομή Τρίπολη - Σπάρτη κινείται παράλληλα με την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και διαμέσω των χωριών που βρίσκονται στα Βόρεια του  Όρους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία διεξαγωγής: 28-29 Oκτώβρη 2017

Εκκίνηση Αγώνα: 28 Οκτώβρη 2017, Τρίπολη Αρκαδίας, Άγαλμα Κολοκοτρώνη(Πλατεία Άρεως)

Ώρα εκκίνησης: 14.00 μ.μ.

Χιλιόμετρα: 142 περίπου

Τερματισμός αγώνα: 29 Οκτώβρη 2017, κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στις 13.00 μ.μ.(η ώρα αλλάζει τα ξημερώματα της Κυριακής της 29ης Οκτωβρίου)

Χρονικό όριο αγώνα: Ορίζονται οι 24 ώρες μέχρι τις 13.00 την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017.Ενδεχομένως να δοθεί μικρή παράταση μισης ώρας, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα - μέχρι τις 13.30.

Όλος ο αγώνας κινείται επί ασφάλτινης δημοσίας οδού.ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΜΑ ή ΣΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 14.00 το απόγευμα του Σαββάτου τη 28ης Οκτωβρίου 2017, μπροστά από το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην πλατεία Άρεως της Τριπόλεως. Αφού διασχίσει τα πρώτα μέτρα επί της πλατείας, θα διανύσει περίπου 2 χλμ. μέσα στην Τρίπολη και θα εξέλθει αυτής, πιάνοντας την παλιά Εθνική Τριπόλεως - Καλαμάτας. Αφού διασχίσει περίπου 18 χλμ.επί της Παλιάς Εθνικής Οδού, και φτάσει στο χωριό Κάτω Ασέα, λίγο μετά από αυτό, θα στρίψετε αριστερά, προς το χωριό Πάπαρης, το οποίο και θα συναντήσετε στο 24ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Μετά τον Πάπαρη και αφού διασχίσετε μερικά χιλιόμετρα, πλέον εισέρχεστε στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και θα κινείστε παράλληλα με την κορυφογραμμή του. Στο 30ο χλμ. εισέρχεστε στο χωριό Σχορτσίνος και μετά από 8 χλμ. - στο 38ο χλμ. φτάνετε στις πηγές του Ευρώτα, όπου είναι και το πρώτο μεγάλο check point και αποτελεί και κεντρικό σταθμό. Στον εν λόγω σταθμό, θα πρέπει να έχετε φτάσει εντός 5.30 ωρών από την εναρξη του αγώνα. Καταλυκτική ώρα κλεισίματος του σταθμού ορίζεται η 19.30. Ο εν λόγω σταθμός είναι και ο 1ος σταθμός - κόφτης του αγώνα! Επίσης μετά από αυτό το σημείο όλοι οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φακό κεφαλής, προκειμένου να συνεχίσουν, και θα γίνει έλεγχος ως προς αυτό!? Μετά τις πηγές του Ευρώτα εισέρχεστε για τα καλά στον Ταϋγετο και αρχίζετε να διασχίζετε, όλα τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του Ταϋγέτου. Διαδοχικά θα διασχίσετε τα κάτωθι χωριά όπου στα περισσότερα θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού:

  • Κυπαρίσσι
  • Λογκανίκος
  • Αγόριανη
  • Γεωργίτσι
  • Αλευρού
  • Καστόρι
  • Καστρί
  • Βορδόνια
  • Σέρβου

ενώ σε κάποιο σημείο στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Σπάρτη, θα στρίψετε αριστερά και θα εισέλθετε στην κοινότητα του Καραβά, όπου θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού. 5 χλμ. μετά τον Καραβά, φτάνετε στην πρωτεύουσα της Λακωνίας - την Σπάρτη, στο 80ο περίπου χλμ. Πλέον έχετε φτάσει στο δεύτερο άγαλμα του αγώνα, αυτό του Βασιλιά Λεωνίδα. Εκεί μπροστά από το άγαλμα θα υπάρχει το δεύτερο check point, και θα αποτελεί τον δεύτερο κεντρικό σταθμό, υπό την επίβλεψη των Σπαρτιατών Δρομέων, οι οποίοι θα αναλάβουν την στελέχωση του σταθμού! Στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη, θα πρέπει να έχετε φτάσει εντός 12 ωρών, μέχρι τις 02.00!

Πλέον κινείστε εντός της Σπάρτης την οποία και διασχίζετε, και στρίβετε αριστερά από τον Κεντρικό δρόμο, με κατεύθυνση, προς τον Μυστρά. Στο 87ο περίπου χλμ. έχετε φτάσει στον Μυστρά, και στο 3ο άγαλμα του προορισμού σας-αυτό του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κων/νου Παλαιολόγου.

Μετά τον Μυστρά αρχίζετε να ανεβαίνετε κάθετα τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, και να έχετε μπροστά σας, το δυσκολότερο σημείο του αγώνα-την ανάβαση του Ταϋγέτου, με τελικό προορισμό την Καλαμάτα. Περνάτε από την Τρύπη,και από τον ιστορικό Καιάδα,και αρχίζετε να ανηφορίζετε για τα καλά πλέον, μέσα από φουρκέτες του ασφάλτινου, ορεινού δρόμου του Ταϋγέτου. Θα περάσετε επίσης,μέσα από τις θρυλικές τρύπες που διέρχεται ο δρόμος, και θα κατευθυνθείτε προς την κορυφογραμμή. Μετά από 30 περίπου χιλιόμετρα, έχετε φτάσει στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου,και στο παλαί ποτέ κρατεώ Τουριστικό κατάστημα, όπου βρίσκεστε στο 3o check point, όπου αποτελεί και τον τελευταίο κεντρικό σταθμό,περίπου στο 107ο χλμ.της διαδρομής. ??Εκεί καλείστε να φτάσετε εντός 18 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα - μέχρι τις 08.00 το πρωί (με την αλλαγή της ώρας 7.00)??!Από εκεί και πέρα,αρχίζει πλέον η κατηφόρα, καθώς κατέρχεστε τον Ταϋγετο και τίποτα δεν σας σταματάει, μέχρι τον τελικό σας προορισμό, που είναι η Καλαμάτα! Θα περάσετε και το χωριό Αρτεμισία-κάπου στο 118ο χλμ.και σας μένει περίπου ένας ημιμαραθώνιος ακόμα, μέχρι να φτάσετε στην Καλαμάτα. Διασχίζετε τα τελευταία χιλιόμετρα επί του Ταϋγέτου, με το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής να είναι κατηφορικό! Φτάνουμε στο 136ο χλμ. της διαδρομής, όπου υπάρχει και ο 27ος και τελευταίος σταθμός του αγώνα!Πλέον η Καλαμάτα, βρίσκεται από κάτω σας, και την βλέπετε σχεδόν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής,μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.Μπαίνετε μέσα στην Καλαμάτα, κάπου στο 140ο χλμ. Αφου κάνετε περίπου 2 χιλιόμετρα μέσα στην Καλαμάτα, φτάνετε στο κέντρο της Καλαμάτας, και στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στέκονται αγέρωχα τα αγάλματα των οπλαρχηγών του 1821, ανάμεσα τους και του Γρηγόριου Δικαίου,πιο γνωστού και ως Παπαφλέσσα. Έχετε πια τερματίσει έναν επίπονο αγώνα, μετά από 142 και πλέον χιλιόμετρα, κάνωντας έναν επίπονο και συνάμα πανέμορφο αγώνα.              

  • Εκκίνηση αγώνα: 14.00 μ.μ.
  • 1ο σημείο αποκλεισμού: Πηγές Ευρώτα-37οχλμ. μέχρι τις 19.30(5 1/2 ώρες)
  • 2ο σημείο αποκλεισμού:  Καστόρι - 60ο χλμ. μέχρι τις 23.00(9 ώρες)
  • 3ο σημείο αποκλεισμού: Σπάρτη(άγαλμα Βασιλιά Λεωνίδα)-80οχλμ.περίπου μέχρι τις 02.00(12 ώρες)
  • 4ο σημείο αποκλεισμού: Περίπτερο Τουριστικό-κορυφογραμμή Ταϋγέτου-106,6οχλμ. μέχρι την 08.00(με την αλλαγή της ώρας 7.00)(18 ώρες).
  • Τερματισμός: Kαλαμάτα, εντός 24 ωρών, μέχρι τις 14.00 (με την αλλαγή της ώρας 13.00).Ενδεχομένως να δοθεί μικρή παράταση μισής ώρας, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα - μέχρι τις 14.30 (13.30).




  


Οδός Εμπόρων