Vekrakos
Spartorama | Επίσκεψη προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στη Σπάρτη

Επίσκεψη προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στη Σπάρτη

Spartorama 15/12/2017 Εκτύπωση Δημοτικά
Επίσκεψη προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στη Σπάρτη
«Η ανάπτυξη αυτή... που θα εδράζεται σε ένα νέο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ήπια τουριστική μεγέθυνση»
Οδός Εμπόρων

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου αλλά και φορείς που μπορούν να συνδράμουν στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας, επισκέφτηκε χτες 14 Δεκεμβρίου 2017 τη Σπάρτη Λακωνίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κορκίδης συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ενώ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννη Παναρίτη.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αντάλλαξε ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με τη διαμορφούμενη οικονομία και ανέδειξε τη συμβολή της Λακωνίας και της Σπάρτης ειδικότερα στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του Μητρώου Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 7.790 επιχειρήσεις, ενώ οι 2.179 από αυτές είναι εμπορικές.

Στο σύνολο της επιχειρηματικότητας της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας κατέχει σημαντική παρουσία ο δήμος Σπάρτης, καθώς εκεί συγκεντρώνεται παραπάνω από το 40 των επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, στο δήμο Σπάρτης φαίνεται ότι το εμπόριο αποτελεί τον κυρίαρχο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας καθώς 3 στις 10 επιχειρήσεις είναι εμπορικές. Επίσης, με βάση το Μητρώο του 2010 το εμπόριο στο σύνολο του στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 651.655.970,24 ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών.

Τέλος, σε όλες τις πόλεις της Λακωνίας χωροθετούνται 1.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με την κατηγορία «άλλο λιανικό εμπόριο», στην οποία εμπεριέχονται οι  δραστηριότητες, όπως τα φωτογραφικά είδη, τα οπτικά και τα είδη λαϊκής τέχνης να κατέχει τη σημαντικότερη θέση κατέχει. Υψηλή συμμετοχή έχουν, επίσης, οι κλάδοι παντοπωλεία, τρόφιμα και η ένδυση.


-------


Χαιρετισμός προέδρου ΕΣΕΕ κ Βασίλη Κορκίδη 

«Επιχειρηματικότητα και εμπόριο στη Σπάρτη» 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι, 

Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και προτάσεις για τον κλάδο μας, ο οποίος δέχθηκε έντονες πιέσεις και ισχυρές αναταράξεις την περίοδο της ύφεσης και αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις από εδώ και μπρος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό εμπόριο δύναται να αποτελέσει τον επιταχυντή της οικονομίας ενώ λόγω των πολύπλευρων εκδηλώσεών του αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί αρμό της κοινωνικής συνοχής και της ισόρροπης σχέσης κέντρου και περιφέρειας. Γι’ αυτό το τελευταίο, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, στον οποίο οι κοινωνικοί φορείς ενέχουν σημαίνοντα ρόλο.

Η πόλη της Σπάρτης, αποτελεί ιστορικό πυλώνα του ελληνικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ενώ αποτελεί την ‘ψυχή’ του εμπορικού κόσμου της Λακωνίας.

Ιδρύθηκε το 1908 και περιλάμβανε 65 ιδρυτικά μέλη. Πρώτος Πρόεδρός του ήταν ο Νικόλαος Ορφανός, ενώ πρώτος Γραμματέας εξελέγη ο φαρμακοποιός Νικόλαος Μαρκόπουλος. Από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τον νέο Σύλλογο ήταν το παραεμπόριο, πρόβλημα που παραμένει και σήμερα ιδιαίτερα έντονο υπό το πρίσμα, μάλιστα, της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και της οικονομίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης είχε πρωτίστως συνδικαλιστική και κοινωνική δράση δίχως να διστάσει να συγκρουστεί με την πολιτική εξουσία. Ο Σύλλογος διευρύνθηκε σύντομα και στις τάξεις του εντάχθηκε σχεδόν το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της πόλης και απέκτησε την εμπιστοσύνη των μελών του και απολαμβάνει την εκτίμηση των συμπολιτών. Στα σχεδόν 110 έτη λειτουργίας του ο Σύλλογος δεν περιορίστηκε σε αμιγώς εμπορικά ζητήματα αλλά έκανε μεταξύ άλλων εκατοντάδες παρεμβάσεις υπέρ των συμφερόντων άλλων ομάδων όπως επί παραδείγματι των αγροτών της περιοχής. Η νεότερη ιστορία της πόλης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δράση του Εμπορικού Συλλόγου δεδομένου ότι οι έμποροι της πόλης ως ομάδα πίεσης συνέβαλαν άμεσα στη διαμόρφωσή της. Γνώμονας της πολύπλευρης δράσης του ήταν να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα κοινωνικά, επιχειρηματικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου ως ένα δυναμικός φορέας άσκησης πολιτικής, με στόχο την πρόοδο και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να αναδείξουμε το πολύτιμο ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ σας. 

Αναντίρρητα, αποτελεί βασικό πυλώνα της δράσης μας, η οργανική μας σύνδεση με τους Εμπορικούς Συλλόγους στην Ελλάδα. Η ΕΣΕΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εμπορικών συλλόγων, υποστηρίζοντας τις ανάγκες και υποβοηθώντας στην τεκμηρίωση και τη γενικότερη δράση τους. Ειδικά στη Σπάρτη, και στη Λακωνία γενικότερα, είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να συνδιαλεγόμαστε με τα μέλη μας και να αφουγκραζόμαστε τις θεάσεις και τις προβληματικές τους. 

Λίγα λόγια για τη Σπάρτη

Η πόλη της Σπάρτης αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο τού Νομού. Έχει πληθυσμό 16.239 ατόμων, διαθέτει πλούσια ιστορική κληρονομιά και συνδέεται οδικώς με τις μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας, ούσα κοντά στο εξαιρετικά δυναμικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο δήμος Σπάρτης, συγκεντρώνει το 40 των επιχειρήσεων του Νομού, με 3 από τις 10 να είναι εμπορικές. Συνολικά, σύμφωνα με την χαρτογράφηση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, μέσα στο δήμο δραστηριοποιούνται 485 επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, με τις κυριότερες κατηγορίες να είναι το λιανικό εμπόριο φωτογραφικών ειδών, οπτικών και ειδών λαϊκής τέχνης που συγκεντρώνει 86 επιχειρήσεις και τα είδη ένδυσης που καταγράφουν επίσης 86 επιχειρήσεις. Υψηλή συμμετοχή καταγράφουν οι επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών με 70 επιχειρήσεις και τα είδη κιγκαλερίας με 51 επιχειρήσεις.

Ο συνολικός αριθμός αφίξεων στη Σπάρτη ανήλθε στα 47.165 άτομα για το 2016 ενώ ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων εκτιμάται στις 86.509, που αποτελούν το 27 του συνόλου των διανυκτερεύσεων στο νομό Λακωνίας, με τα καταλύματα να εμφανίζουν πληρότητα 82,2. 

Λίγα λόγια για τη Λακωνία

Ο συνολικά μόνιμος πληθυσμός του Νομού Λακωνίας, με βάση την απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 89.138 κατοίκους, οι οποίοι και αντιστοιχούν στο 15,4 του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Νομός Λακωνίας, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (2014) προσφέρει 960 εκατομμύρια ευρώ στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει κατά 1,1 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ για το 2014, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται στα 11.996 ευρώ, χαμηλότερο κατά 26,5 σε σχέση με το αντίστοιχο εθνικό.

Στο επίπεδο της απασχόλησης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2016, η εικόνα που εντυπώνεται είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται στο 13,1, το οποίο αν και υψηλό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο εθνικό (20,5).

Η καλή εικόνα της απασχόλησης σχετίζεται και με την κατανομή της επιχειρηματικότητας στο νομό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (2010) προκύπτει πως η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 7.790 επιχειρήσεις με τις 2.179 ή το 28,0 να δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σημαντική πτώση του αριθμού των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Πριν την κορύφωση της κρίσης (2010), ο κύκλος εργασιών του εμπορίου είχε ανέλθει σε 651,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2015 κάνουν λόγο για σχετικά ηπιότερες πιέσεις σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας.

Στη Λακωνία, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ (2014) και την χαρτογράφηση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, χωροθετούνται 1.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Σε επίπεδο τουριστικής δραστηριότητας, ο Νομός φιλοξενεί 166 καταλύματα που περιλαμβάνουν 8.711 κλίνες που αποτελούν το 17,1 του συνόλου των κλινών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θετικά είναι τα νέα από την τουριστική κίνηση καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στο Νομό παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 16,0 μεταξύ 2015-2016 ενώ η αύξηση των διανυκτερεύσεων είναι ακόμη υψηλότερη 24,1 (από 257.631 το 2015 στις 319.891 για το 2016). 

Αγαπητοί συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι, 

Εμείς, οι φορείς εκπροσώπησης του εμπορίου και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, οφείλουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την πραγματική ανάπτυξη, η οποία να είναι δίκαιη για όλους.

Η ανάπτυξη αυτή προϋποθέτει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα, που θα εδράζεται σε ένα νέο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ήπια τουριστική μεγέθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, το εμπόριο και οι δραστηριότητες του θα είναι καθοριστικά. Αναμφίβολα, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα έχει στον πυρήνα του τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία είναι ιστορικά εγγεγραμμένη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Το μοντέλο ανάπτυξης που τώρα θα δημιουργήσουμε θα καθορίσει την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών. Ας μην οπισθοδρομήσουμε. Θα απολογηθούμε για αυτά που θα τους κληροδοτήσουμε. 

Καλή δύναμη! Καλές γιορτές!

 

Ευχαριστώ πολύ!


Οδός Εμπόρων