Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/80217-europaikes-imeres-politistikis-klironomias-2025-ergastirio-proforikis-istorias/

Spartorama - Print | Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025: «Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας»

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025: «Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας»

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025: «Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας»
Το Εργαστήριο θα λάβει χώρα στο ισόγειο του παλαιού Κοινοτικού Γραφείου Σκούρας, το Σαββατοκύριακο, 15-16 Νοεμβρίου 2025
Οδός Εμπόρων

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025* (βλ. https://shorturl.at/qS16O) με τη διοργάνωση Εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας, σε συνεργασία τον δραστήριο Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκούρας.

Το Εργαστήριο θα λάβει χώρα στο ισόγειο του παλαιού Κοινοτικού Γραφείου Σκούρας, το Σαββατοκύριακο, 15-16 Νοεμβρίου 2025, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

 

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2025

10:00-11:00       Προσέλευση - Καλωσόρισμα – Aλληλογνωριμία

11:00-11:30       Η ιστορική διαδρομή

11:30-12:45       Τι είναι η προφορική ιστορία

12:45-13:00       Διάλειμμα

13:00-14:00       Τα πριν την συνέντευξη

14:00-14:45       Ο οδηγός συνέντευξης και η χρήση του

14:45-16:00       Μεγάλο Διάλειμμα (με γεύμα)

16:00-17:15       Στη διάρκεια της συνέντευξης

17:15-18:00       Τα μετά τη συνέντευξη

18:00-18:45       Ηθικά και Νομικά Ζητήματα  

18:45-19:00       Λικεράκι ενδυνάμωσης

 

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2025

11:00-11:30       Προσέλευση

11:30-14:30       Τεχνικά μέσα ηχογράφησης / κινηματογράφησης - Βιωματική άσκηση πάνω στη συνέντευξη με τη χρήση audio-video

14:30-16:00       Μεγάλο Διάλειμμα (με γεύμα)

16:00-17:15       Το παρακάτω της ομάδας

17:15-17:30       Τσιπουράκι αποχαιρετισμού


Η ιδέα για την υλοποίηση του εργαστηρίου «γεννήθηκε» από τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή έχει εκφραστεί στο πλαίσιο της δράσης του Λακωνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να διαφυλαχθεί η κοινή ιστορική μας μνήμη και να μεταλαμπαδευτούν οι παραδόσεις και οι πρακτικές των παλαιότερων γενεών στις/στους νέες/νέους του τόπου μας.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι, είτε ως ιδιώτες είτε ως εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, να αποκτήσουν βασικές θεωρητικές γνώσεις και, κυρίως, να εκπαιδευτούν στη μέθοδο της συνέντευξης που αποτελεί το κύριο εργαλείο καταγραφής της προφορικής ιστορίας.

Το εντατικό αυτό εργαστήριο θα υλοποιηθεί υπό την καθοδήγηση της καταξιωμένης ιστορικού, Δρ. Τασούλας Βερβενιώτη.

Παρακαλούμε τις/τους ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα, έως την Κυριακή 09 Νοεμβρίου, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Η φόρμα: https://forms.gle/MUyE2s5MRShuJAWL8

 

(*) μετά από αναβολή λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας



Οι ομιλήτριες


ΔΡ. ΤΑΣΟΥΛΑ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ

Η καθηγήτρια-συντονίστρια του Εργαστηρίου

Η Τασούλα Βερβενιώτη σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε Διδακτορικό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα "Οι Συναγωνίστριες. Τα Αίτια της Συμμετοχής και η Δράση των Γυναικών στις Εαμικές Αντιστασιακές Οργανώσεις 1941-1944". Αργότερα εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ακόμη, διετέλεσε επιμορφώτρια και σχολική σύμβουλος, και έχει εργαστεί στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών και στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Εργάστηκε στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπου έχει χρηματίσει Θεματική υπεύθυνος Κοινωνικού Γραμματισμού. Έχει συμμετάσχει σε διεπιστημονικές επιτροπές και ομάδες, ενώ διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία των δεκαετιών 1940 και 1950. Έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Μια από τις τελευταίες της δουλειές αφορά τον ελληνικό εμφύλιο: "Charity and Nationalism", στο Paola Bacchetta and Margaret Power (επιμ.) "Right-Wing Women: From Conservatives to Eχtremists Around the World" Routledge, Νέα Υόρκη και Λονδίνο 2002.



 

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ-ΧΡΟΝΗ

Εισήγηση: “Μιλούν πόρτες και παράθυρα”

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη εργάστηκε για μια εικοσαετία ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης στο Παράρτημά της –Κουμαντάρειος Πινακοθήκη– στη Σπάρτη, όπου γεννήθηκε και διαμένει. Έχει διδάξει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τεχνικές διδασκαλίας της τέχνης για το Δημοτικό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο του Missouri Columbia. Την εμπειρία της εμπλούτισε ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο The Art Institute of Chicago. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο «ξεκλείδωμα» του κειμένου-αντικειμένου προς απόλαυση και γνώση ενός εν δυνάμει κοινού από το οποίο δεν αποκλείεται κανείς.