Vekrakos
Spartorama | Εκλογή Επισκόπου Μάνης: «Οι Μανιάτες οργανώνουν την αντίστασή τους προς την Ιεραρχία αλλά…», του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Εκλογή Επισκόπου Μάνης: «Οι Μανιάτες οργανώνουν την αντίστασή τους προς την Ιεραρχία αλλά…», του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Πηγή 23/01/2018 Εκτύπωση Άρθρα Εκκλησία
Εκλογή Επισκόπου Μάνης: «Οι Μανιάτες οργανώνουν την αντίστασή τους προς την Ιεραρχία αλλά…», του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Το Πνεύμα το Άγιο «ποιόν» θα τους φωτίσει να ψηφίσουν;
Οδός Εμπόρων

Η ημερομηνία της εκλογής για το νέο Μητροπολίτη Μάνης πλησιάζει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εξακολουθεί να επιμένει στην επιλογή του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου ως του πλέον κατάλληλου κληρικού για να εισέλθει στην Ιεραρχία και να αναλάβει τα ηνία της ιστορικής αυτής Μητρόπολης αλλά και οι Μανιάτες με επικεφαλής τις αρχές της περιοχής, εξακολουθούν να επιμένουν για τον δικό τους άνθρωπο Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκο.

Μάλιστα ο τελευταίος πέρασε τελευταία το κατώφλι της Αγίας Φιλοθέης και είδε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος του είπε να κάνει τον αγώνα του αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ιεραρχία.

Με το ίδιο περίπου επειχείρημα αντιμετώπισε και τις αρχές της περιοχής που τον επισκέφθηκαν για να του ζητήσουν να βοηθήσει στην εκλογή του Αρχιμ. Συμεών.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα οι Μανιάτες νοιώθουν ότι ο λόγος τους δεν έγινε αποδεκτός και η Ιεραρχία η οποία ελέγχεται απόλυτα από τον Αρχιεπίσκοπο, θα προχωρήσει στην εκλογή του Αρχιμ. Χρυσοστόμου .

Για το λόγο αυτό οι Μανιάτες αποφάσισαν να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους με κοσμικά μέσα και ενέργειες οι οποίες θα επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες που έφθασαν σε μας αργά χθες το βράδυ είναι ότι έχουν ετοιμαστεί πανώ τα οποία θα αναρτηθούν σε καίρια σημεία της πόλης και θα εκφράζουν την προτίμησή τους στον εκλεκτό τους υποψήφιο Αρχιμ. Συμεών και θα δηλώνουν ότι κάθε άλλη εκλογή θα θεωρηθεί ανεπιθύμητη από τις αρχές και το λαό.

Δυστυχώς με τον ακραίο αυτό τρόπο θα οδηγήσουν την Ιεραρχία να εκλέξει παμψηφεί τον Αρχιεπισκοπικό εκλεκτό γιατί η Ιεραρχία ως γνωστόν δεν επιδέχεται εκβιασμούς και ανάμιξη στο έργο της! Ο Αρχιμ. Συμεών έχει έναν σημαντικό αριθμό Ιεραρχών που τον εκτιμούν και θα τον στηρίξουν κατά την κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία του Τριπροσώπου. Και ως γνωστόν το Τριπρόσωπο κρίνει την εκλογή. Το είδαμε άλλωστε αυτό και στην τελευταία βέβαιη εκλογή κατά το Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη σε Φιλίππων. Η Ιεραρχία είχε άλλη άποψη και μας το έδειξε από το Τριπρόσωπο. Έτσι η εκλογή του Στεφάνου σε Φιλίππων θεωρήθηκε θέλημα του Θεού.

Αν τώρα οι εκδηλώσεις αυτές που ετοιμάζονται, τα πανώ και τα ψηφίσματα που θα εκδοθούν οξύνουν τα πνεύματα, τότε να είναι βέβαιοι οι στασιαστές ότι ακόμη και οι Ιεράρχες που θεωρούνται δεδομένοι για τον Αρχιμ. Συμεών θα γυρίσουν την πλάτη τους και θα ψηφίσουν τον εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου μονοκούκι!

Η Εκκλησιαστική Ιστορία μας είναι γεμάτη από δεκάδες τέτοια παραδείγματα με τα οποία η Ιεραρχία σήκωσε στους ώμους της την απόφασή της να αντισταθεί σε κάθε έξωθεν επέμβαση της πολιτείας ή των τοπικών κοινωνιών και να εκλέξει τους υποψηφίους που η ίδια θεωρούσε ως τους πλέον ενδεδειγμένους για μία Μητρόπολη.

Στο τέλος έκανε αυτό που εκείνη θεωρούσε σωστό και αναλάμβανε όλο το κόστος και την φθορά. Και τα γεγονότα την δικαίωναν πάντα εκ των υστέρων!

Ως εκ τούτου η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης ευρίσκεται στην τελική της ευθεία.

Καλύτερα να την αφήσουν στο έλεος του Θεού, παρά να υλοποιήσουν τα όσα ακούγονται!

Σωτήρης Μ. Τζούμας, exapsalmos.gr


Οδός Εμπόρων