Vekrakos
Spartorama | Νέος νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές για κατοικίδια και αδέσποτα - Νέα τέλη και κυρώσεις

Νέος νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές για κατοικίδια και αδέσποτα - Νέα τέλη και κυρώσεις

Πηγή 30/01/2018 Εκτύπωση Ελλάδα Κοινωνία
Νέος νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές για κατοικίδια και αδέσποτα - Νέα τέλη και κυρώσεις
Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα
Οδός Εμπόρων

Αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιάς, μετά από προδιαβούλευση συνολικά 6 μηνών. 

Βασικός στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη, των δεσποζόμενων ζώων τους. 

Οι αλλαγές ωστόσο δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ. 

«Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προχωράμε σε αυτή την μεταρρύθμιση με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και συμπλήρωσε «τα προβλήματα των ζώων μάς αφορούν όλες και όλους, αφού αντανακλούν στην ποιότητα ζωής και όσων δεν φιλοξενούν ζώο. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας». 

Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων. 

Επίσης, θα δημιουργηθούν θεσμοί που θα διασφαλίζουν τα χρήματα, του δημοσίου αλλά και των ζωόφιλων, να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων. 

Βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν και πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το έργο τους. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να θεσπίσουν τέλος στην αγορά ενός ζώου ενώ αντίθετα θα μπορούν να πριμοδοτούν, με ατέλεια, την υιοθέτηση ενός αδέσποτου καθώς τα ζώα που χρειάζονται κάποιοι για λόγους υγείας, όπως τους σκύλους οδηγούς των τυφλών. 

Για τα ζώα εισαγωγής που θα διατεθούν προς πώληση, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ευζωίας και ιχνηλασιμότητας, από τη γέννηση του, τη μεταφορά του στην Ελλάδα και την πώληση του από δομές που εξασφαλίζουν επαρκή χώρο ενδιαίτησης. 

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισαν πως «σε κάθε περίπτωση αποτελεί νοσηρό αποκύημα φαντασίας η υπόνοια ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες. Ουδέποτε ετέθη από οποιονδήποτε φορέα τέτοια πρόταση, ούτε θα ήμασταν διατεθειμένοι να την αποδεχθούμε» και συμπλήρωσαν «οι ευθανασίες παραμένουν μία πράξη που αποφασίζεται αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, όπως προβλέπει και ο σημερινός νόμος». 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000. 

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου 

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», η οποία παρουσιάζει και τα βασικά του σημεία: 

  • Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
  • Ειδικό τέλος αγοραστή θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου. Από την πληρωμή του εξετάζεται η εξαίρεση υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσων χρειάζονται ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσων αγοράζουν στειρωμένα ζώα και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα.
  • Εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.
  • Διερευνάται πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ).
  • Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
  • Το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχουν παραγγελθεί από το υπουργείο ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ. Την ίδια ώρα, στα σώματα ελέγχου παρέχονται και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων.
  • Ποινές έρχονται όμως και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές και φαίνεται να δίνουν παραποιημένα στοιχεία για τα αδέσποτα.

Οι πυλώνες του νομοσχεδίου σύμφωνα με όσα λέει στο Εθνος ο υπουργός είναι τρεις: ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων, η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες και η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οδός Εμπόρων