Vekrakos
Spartorama | Συγκίνηση και ελπίδα στο αφιέρωμα στον Νότη Περγιάλη

Συγκίνηση και ελπίδα στο αφιέρωμα στον Νότη Περγιάλη

Spartorama 05/06/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις
Συγκίνηση και ελπίδα στο αφιέρωμα στον Νότη Περγιάλη
Χ. Ζήκας: «…Τότε ο Νότης μαχόταν για τους κολίγους που διεκδικούσαν την γη τους, σήμερα θα μαχόταν για τους ανθρώπους που τους παίρνουν τα σπίτια…»
Οδός Εμπόρων

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από μαθητές άλλα και Λάκωνες που αγαπούν και τιμούν το έργο του Ν. Περγιάλη στο Διοικητήριο Λακωνίας, την Παρασκευή 1 Ιουνίου έλαβε χώρα το αφιέρωμα στον ξεχωριστό άνθρωπο που πέθανε …με το παράπονο ότι η πατρίδα του δεν αναγνώριζε το έργο του. Η σχολική κοινότητα Ξηροκαμπίου μερίμνησε στο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι ποιος ήταν ο Ν. Περγιάλης  με βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων άλλα και από πραγματικά γεγονότα που περιέγραψαν οικείοι του. Η πλέον συγκινητική στιγμή όμως ήταν όταν στο βήμα ανέβηκε δακρυσμένος ο ηθοποιός Χριστόφορος Ζήκας, «δολοφόνος» του Ν. Περγιάλη στην περίφημη ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»    - μισό αιώνα μετά το γύρισμα της σκηνής (1965) - που δήλωσε: «…Τότε ο Νότης μαχόταν για τους κολίγους που διεκδικούσαν την γη τους, σήμερα θα μαχόταν για τους ανθρώπους που τους παίρνουν τα σπίτια…».

Ο Διευθυντής του Δημ. σχ. Ξηροκαμπίου απένειμε πλακέτα στον Χρ. Ζήκα για την προσφορά του στο λαϊκό θέατρο, «…τιμώντας στο πρόσωπο του όλους εκείνους τους σπουδαίους ηθοποιούς με τους οποίους μεγαλώσαμε…» ,όπως ανέφερε. Στην εκδήλωση κέρδισε τις εντυπώσεις η εξαιρετική χορωδία του Δημ. σχ. Ξηροκαμπίου, υπό την καθοδήγηση του μουσικού του σχολείου Μ. Καριοφύλλη, που τραγούδησε μελοποιημένους στίχους του Ν. Περγιάλη καθώς και η χορωδία της Ενορίας Ανωγείων (τόπος καταγωγής του Ν. Περγιάλη) υπό την διεύθυνση της κας Χρ.Μάνδρου. Επίσης, για τον Ν. Περγιάλη μίλησαν ή απήγγειλαν ποιήματα οι κ.κ. Καραμούζης Παν., Ανωγειάτης Γεω. και Βλαχάκος Βασιλ..

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης Αθ. και ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Κονίδης Γ..

Φωτο: Πετρούλιας Χρ. – Κούρος Σπ.














  



Οδός Εμπόρων