Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/9971/

Spartorama - Print | ΣΔΙΤ Αστικών Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, του Ηλία Παναγιωτακάκου

ΣΔΙΤ Αστικών Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, του Ηλία Παναγιωτακάκου

ΣΔΙΤ Αστικών Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, του Ηλία Παναγιωτακάκου
«Για μια σφαιρικότητα γνώμης και γνώσης αιρετών και πολιτών του Δήμου Ευρώτα να πραγματοποιηθεί οργανωμένη επίσκεψη σε ήδη υπάρχοντες χώρους Μ.Ε.Α»
Οδός Εμπόρων

Η υπογραφή της σύμβασης είναι η τελευταία στροφή μιας δύσκολης προσπάθειας για το ξεκίνημα του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

  • Δικαιολογημένες - ως ένα βαθμό - οι διαμαρτυρίες των πολιτών (στο στερεότυπο ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ...).
  • Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες ορισμένων ιθυνόντων με όψιμη εμμονή σε δογματικές και αδιέξοδες θέσεις, ότι μπορούμε μόνοι μας να διαχειριστούμε τα απορρίμματα και δεν χρειάζεται η ΣΔΙΤ. Εδώ όμως μένει αναπάντητο το ερώτημα: Τότε γιατί δεν το υλοποιήσαμε εδώ και δεκαετίες, αλλά βολευόμαστε στην λύση των χωματερών και της απόθεσης των Σ.Α. σε ποτάμια, ρέματα, στο χωράφι «του άλλου» κ.λ.π. με επιβολή δυσβάστακτων προστίμων ακόμα και σήμερα από την Ε.Ε. (Στο Δήμο Ευρώτα από το 2011 λόγω της διαχείρισης δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα).
  • Δεν έχω την γνώση ώστε με πληρότητα να πω ότι αυτή η μεθοδολογία απαντά συνολικά στο πρόβλημα. Έχω όμως την βεβαιότητα ότι είναι η ορθολογικότερη λύση που παρουσιάζεται.
  • Δεν έχω τεχνικο - οικονομικές γνώσεις για να ανταποκριθώ στα οικονομικά δεδομένα της μελέτης, πείθομαι σοβαρά από τους προσυμβατικούς ελέγχους και τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Προτείνω:

Για μια σφαιρικότητα γνώμης και γνώσης αιρετών και πολιτών του Δήμου Ευρώτα να πραγματοποιηθεί οργανωμένη επίσκεψη σε ήδη υπάρχοντες χώρους Μ.Ε.Α σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Σέρρες για την απόκτηση ΑΠΟΨΗΣ. Πιστεύω ότι θα λυθούν ερωτήματα και αμφιβολίες και μετά μια οργανωμένη συζήτηση του Δήμου, των πολιτών και επιστημόνων. Με νηφαλιότητα, με σεβασμό στις απόψεις όλων των πλευρών θα προστατεύσουμε το μέλλον του τόπου μας.

Τι προβλέπει το ΣΔΙΤ για την δική μας ενότητα:

Η 3η Υποενότητα περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας στο σύνολό της. Τα προβλεπόμενη έργα για την πρώτη υποενότητα είναι τα εξής:

  • Δημιουργία μιας (1) Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στην οποία προβλέπεται η επεξεργασία του συνόλου των συμβατικών αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Η προβλεπόμενη ποσότητα που θα επεξεργάζεται αφορά σε 30.000 τόνους/έτος και περιλαμβάνει τις εξής εγκαταστάσεις:

  • Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας (ΜΜΕ)
  • Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ)
  • Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας Κομπόστ (Ραφιναρία)
  • Δημιουργία ενός (1) ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), στην ίδια θέση με σκοπό την διάθεση των υπολειμμάτων.
  • Η συνολική του χωρητικότητα προβλέπεται σε 1.240.000 κυβικά μέτρα περίπου και θα γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες για την διαμόρφωση του και κατασκευή του.
 Υ.Γ: Είναι η προσωπική μου γνώμη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες....

Από ανάρτηση του Ηλία Παναγιωτακάκου στα ΜΚΔ