Vekrakos
Spartorama | ΥΠΕΘΑ σε Δαβάκη: «Στα χέρια» της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αρχοντικό Ματάλα

ΥΠΕΘΑ σε Δαβάκη: «Στα χέρια» της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αρχοντικό Ματάλα

Spartorama 27/03/2019 Εκτύπωση Δημοτικά
ΥΠΕΘΑ σε Δαβάκη: «Στα χέρια» της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αρχοντικό Ματάλα
«Το κόστος των έργων αναπαλαίωσης και αποκατάστασής του είναι σχετικά μικρό για τα δεδομένα του Επιχειρησιακού Προγράμματος...»
Οδός Εμπόρων

Απάντηση στο βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη σχετικά με τη χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης και της αποκατάστασης του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης (αρχοντικό Ματάλα) έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστολάκης αναφέρει ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2019 ολοκληρώθηκε η υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης της πράξης στο πλαίσιο πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» και έκτοτε αναμένεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η σχετική απόφαση ένταξης. 

«Το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Σπάρτης», δήλωσε σε συνέχεια των ανωτέρω ο κ. Δαβάκης. «Το κόστος των έργων αναπαλαίωσης και αποκατάστασής του είναι σχετικά μικρό για τα δεδομένα του Επιχειρησιακού Προγράμματος, γεγονός που με κάνει αισιόδοξο ότι η Περιφέρεια τελικώς θα το εντάξει στο κατάλογο των πράξεων προς υλοποίηση».

 

Ακολουθεί η απάντηση του κ. υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Χρηματοδότηση έργου αποκατάστασης του πρώην αρχοντικού ΜΑΤΑΛΑ (ΛΑΦ Σπάρτης)» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Από την 4η Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε η υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης της πράξης «Αποκατάσταση Ιστορικού Διατηρητέου Νεοκλασικού Κτιρίου Αρχοντικό ΜΑΤΑΛΑ (ΛΑΦ ΣΠΑΡΤΗΣ)», η οποία προτείνεται για ένταξη στον άξονα προτεραιότητας 03 «Προστασία του Περιβάλλοντος- Μετάβαση σε μία Οικονομία Φιλική στο Περιβάλλον», στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Εφόσον η παραπάνω πράξη ενταχθεί στο εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, η Διεύθυνση Νεοτέρων Μνημείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα αποτελεί τον δικαιούχο φορέα και τον κύριο του έργου θέματος μέχρι την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων και την παραλαβή αυτών και στη συνέχεια το υπόψη έργο θα παραδοθεί στο ΥΠΕΘΑ.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού προς τα οποία διαβιβάζεται η ερώτηση για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ»


Οδός Εμπόρων