Vekrakos
Spartorama | Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Πηγή 15/02/2017 Εκτύπωση Λακωνία
Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ θεωρεί ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας...
Οδός Εμπόρων

Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με ομόφωνη απόφασή του. 

Μετά από εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη και του μέλους του ΔΣ, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και τις παρεμβάσεις του μέλους του ΔΣ κ. Ν. Πατσαρίνου και του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Π. Φιλίππου, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα με τη συμμετοχή των συναρμοδίων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και τους Βουλευτές δια του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση. 

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ θεωρεί ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας κινδυνεύει να της επιβληθούν από την ΕΕ σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφ’ ενός να κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν κι αφ’ ετέρου να διακοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων, όπως επισημαίνει η ΕΝΠΕ. 

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί την κατάρτιση των δασικών χαρτών «σημαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόμενο στόχο της Ελληνικής Πολιτείας και το οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί. "Δυστυχώς, όμως, αν και πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, «δήθεν βιασύνη», αγκυλώσεις και εμμονές, «σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, δημιουργούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση. Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας»", τονίζει η ΕΝΠΕ. 

Επιπλέον πρσοθέτει ότι είναι αδιανόητο να μη λαμβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων, που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφήσεις των προηγούμενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήμερα «με μόνη την σχετική απόχρωση του γκρι», από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, να χαρακτηρίζονται με μια «μονοκονδυλιά» ως δάσος κατά την έννοια του Νόμου. Τα παραδείγματα χιλιάδες και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν μετανάστευση και εγκατάλειψη των αγρών και επίσης ιδιαίτερες βλαστικές συνθήκες που επικρατούν στις ίδιες περιοχές (βροχοπτώσεις κ.λ.π.). 

Οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφήσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμένουν αγροτικές και να μην χάνουν τον ως άνω χαρακτηρισμό τους, προσθέτει η ΕΝΠΕ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οδός Εμπόρων