Vekrakos
Spartorama | Το 40μερο μνημόσυνο του Στρατηγού Ηλία Γλεντζέ, του ήρωα καταδρομέα της Κύπρου το 1974

Το 40μερο μνημόσυνο του Στρατηγού Ηλία Γλεντζέ, του ήρωα καταδρομέα της Κύπρου το 1974

Ν.Μ. 31/07/2023 Εκτύπωση Άνθρωποι! Ιστορία Κοινωνία Λακωνία
Το 40μερο μνημόσυνο του Στρατηγού Ηλία Γλεντζέ, του ήρωα καταδρομέα της Κύπρου το 1974
«Ήμουν ο καλύτερα εκπαιδευμένος για να κάνω αυτή την δουλειά. Κι ύστερα, αν ο στρατιώτης που αναλάμβανε σκοτωνόταν, τι θα έλεγα μετά στην μητέρα του;»

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Έλος.τελέστηκε το 40μερο μνημόσυνο του Στρατηγού Ηλία Γλεντζέ, του ήρωα καταδρομέα της Κύπρου το 1974.

Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο παρέστη στην τελετή χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης  Ευσταθίου.

Μετά το πέρας της τελετής, η οικογένεια του εκλιπόντος προσέφερε καφέ σε όλα τα καφενεία του χωριού.

Ο Ηλίας Γλεντζές με τον ακέραιο χαρακτήρα του και το χαμηλό προφίλ που διατηρούσε σαν άνθρωπος (ουδέποτε μιλούσε ο ίδιος για τα ανδραγαθήματά του) είχε κερδίσει την αποδοχή και τον σεβασμό σε ολόκληρη τη περιοχή του Έλους, όπου και κατοικούσε,

Αναφέρω μια χαρακτηριστική απάντησή του από ένα στιγμιότυπο που μου διηγήθηκε συγχωριανός του, επίσης στρατιωτικός. Σε μια από τις θρυλούμενες επιχειρήσεις του, ο εκλιπών επέλεξε να παραβιάσει την περίφραξη και να εισβάλει ο ίδιος πρώτος σε εχθρικό στρατόπεδο ώστε να εξουδετερώσει τον παρακείμενο φρουρό και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι στρατιώτες του. Στην εύλογη απορία «μα πως το έκανες αυτό; Δεν φοβήθηκες μήπως σκοτωθείς…  και μετά τι θα έκαναν οι στρατιώτες σου χωρίς ηγέτη;» απάντησε «Ήμουν ο καλύτερα εκπαιδευμένος για να κάνω αυτή την δουλειά. Κι ύστερα, αν ο στρατιώτης που αναλάμβανε σκοτωνόταν, τι θα έλεγα μετά στην μητέρα του;».

Ακολουθεί απόσπασμα από το  Ψήφισμα το Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα της 28ης Ιουνίου 2023:


 

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ευρώτα στην επικήδεια ομιλία του, θα προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα η μετονομασία της κεντρικής πλατείας Έλους σε «πλατεία Ηλία Γλεντζέ» και η τοποθέτηση σχετικού μνημείου (προτομής του).

Ν. Μ.


Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής





  



Οδός Εμπόρων