Vekrakos
Spartorama | Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών: Απολογισμός Προγράμματος Erasmus Plus στη Σπάρτη

Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών: Απολογισμός Προγράμματος Erasmus Plus στη Σπάρτη

Spartorama 30/08/2023 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Παιδεία Πολιτισμός
Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών: Απολογισμός Προγράμματος Erasmus Plus στη Σπάρτη
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από 1 έως 7 Ιουλίου 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus Plus στον δήμο Σπάρτης με τίτλο «Training Course in Digital Skills», που τελούσε υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στις κοινότητες Βαρβίτσας, Βαμβακούς και Καρυών την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου (1-7/07/2023) και οι συμμετέχουσες/οντες κατόρθωσαν:

  • Να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες για τη μελλοντική επαγγελματική τους ανέλιξη.
  • Να εξερευνήσουν τις προκλήσεις της πολιτειότητας κατά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
  • Να δημιουργήσουν ένα διεθνές δίκτυο αλληλεπίδρασης και δημιουργίας με σημείο αναφοράς τη Σπάρτη.
  • Να προβάλλουν τον τοπικό εναλλακτικό τουρισμό των ιστορικών χωριών του δήμου μας.

Η συμμετοχή των νέων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς συμμετείχαν νέες και νέοι από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, αλλά ακόμη και από το Εκουαδόρ, την Ιορδανία και την Κούβα!

Κατά την 1η ημέρα, το πρωί, οι συμμετέχουσες/οντες επισκέφτηκαν τις Καρυές, όπου με τη βοήθεια της ομάδας «X-Ormisis», περπάτησαν σε ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια του χωριού, αποκτώντας σφαιρική άποψη για τον ιστορικό και φυσικό του πλούτο. Το απόγευμα περιηγήθηκαν στη Βαμβακού, όπου και ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τις καινοτόμες δράσεις του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και της ομάδας «Vamvakou Revival» και παρακολούθησαν ένα «μελωδικό χρονικό» της ελληνικής μουσικής.

Κατά τη 2η ημέρα, οι Ρωμιοί μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου εκκλησιάστηκαν στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, ενώ, παράλληλα, όλες/οι οι συμμετέχουσες/οντες επιμορφώθηκαν σχετικά με την ιστορία του χωριού και την αρχιτεκτονική των ναών του. Στη συνέχεια, συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση «Το τυρί της Γιαγιάς», όπου έμαθαν για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής της μυζήθρας, την οποία και γεύτηκαν με τη συνοδεία διαφόρων άλλων τοπικών εδεσμάτων (μέλι κ.ο.κ.) και υπό τον ήχο των παραδοσιακών τραγουδιών του Πάρνωνα. Τέλος, η κα Ελένη Σταθοπούλου πραγματοποίησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον workshop για το ψηφιακό μάρκετινγκ των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, θέτοντας ως μελέτη περίπτωσης (case study) τον λακωνικό οίνο.

Κατά την 3η ημέρα, το πρωί, οι συμμετέχουσες/οντες ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και στη Σπάρτη (Αρχαιολογικό Μουσείο, Οικία της Ευρώπης, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, Ακρόπολη), ενώ το απόγευμα δεν θα μπορούσαμε να μην τους πάμε να επισκεφτούν το Γύθειο και να κολυμπήσουν στα πανέμορφα νερά του Λακωνικού Κόλπου (Μαυροβούνι).

Παράλληλα, η καθηγήτρια του προγράμματος, Δρ. Turba Demirel από το Πανεπιστήμιο της Αντιόχειας, επισκέφτηκε το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου πραγματοποίησαν μία άκρως εποικοδομητική συζήτηση με τους «οικοδεσπότες» καθηγητές, Δρ. Παναγιώτη Κόκκινο και Δρ. Βασίλη Πουλόπουλο, και η οποία ευελπιστούμε να καταλήξει σε μελλοντική συνεργασία μεταξύ Σπάρτης και Αντιόχειας. Επιπροσθέτως, ο καθηγητής, Δρ. Πουλόπουλος, προετοίμασε μία γλαφυρή παρουσίαση του τμήματος, η οποία και προβλήθηκε κατόπιν στις/ους συμμετέχουσες/οντες του προγράμματος (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=bFwAas7pveI&list=LL&index=1&t=6s).

Κατά την 4η-5η-6η-7η ημέρα, υλοποιήθηκαν τα ολοήμερα, εντατικά σεμινάρια. Ως αποτέλεσμα αυτών, έχει δημιουργηθεί σελίδα προβολής των χωριών στο Instagram, η οποία, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλειο επίπεδο και πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να «επεκταθεί» και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, λίγες ώρες πριν αποχωρήσουν από τη Σπάρτη, οι συμμετέχουσες/οντες ζήτησαν να επισκεφτούν τον «μυθικό» Καιάδα, όπου εκτός του αρχαιολογικού χώρου, κολύμπησαν στα δροσερά νερά του καταρράκτη της Τρύπης, παίρνοντας μια μικρή «γεύση» και από το άλλο μας βουνό, τον θρυλικό Ταΰγετο.

Δυστυχώς, η άνωθεν «τυπική» σταχυολόγηση των επί μέρους δράσεων, δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να σκιαγραφήσουν την εμπειρία αυτών των ημερών, είτε αναφερόμαστε στις/ους συμμετέχουσες/οντες είτε στους ντόπιους που αλληλεπίδρασαν ουσιαστικά μαζί τους. Πώς άλλωστε θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε λίγες γραμμές ενός δελτίου τύπου οι γεύσεις και τα αρώματα από τα τοπικά μας προϊόντα, οι μουσικές και οι χοροί του τόπου μας, τα βλέμματα ικανοποίησης και τα επιφωνήματα θαυμασμού και τόσα πολλά ακόμη!

Ενδεικτικά και μόνον, θα αποτολμήσουμε να περιγράψουμε μία μόνον σκηνή:

Την τελευταία, λοιπόν, ημέρα του προγράμματος, όπως «είθισται», διοργανώθηκε μια «διαπολιτισμική βραδιά» (intercultural night) στην πλατεία της Βαρβίτσας, η οποία περιλάμβανε αρκετή «δόση» γευσιγνωσίας και πολλή μουσική, από όλες τις χώρες καταγωγής των συμμετεχουσών/όντων. Ενώ τα πολλών ειδών εδέσματα καταναλώθηκαν σχετικά γρήγορα, οι μουσικές και οι χοροί κράτησαν για ώρες. Ένα αυθεντικό γλέντι στήθηκε, στο οποίο συμμετείχαν όλες/οι ανεξαιρέτως και πιασμένες/οι χέρι-χέρι χόρευαν με ήχους από κάθε «γωνιά» της Μεσογείου (και όχι μόνο)!

Και αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του Erasmus Plus: επί δεκαετίες έχει κατορθώσει να φέρει σε άμεση επαφή χιλιάδες ανθρώπους (κατά βάση νέες/ους), «χτίζοντας» σχέσεις αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής!

Ειλικρινά ευελπιστούμε ότι, και με αφορμή το πρόγραμμά μας, οι νέες και οι νέοι της Λακωνίας θα ενδιαφερθούν και θα συμμετάσχουν σε παρόμοια προγράμματα που υλοποιούνται σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου σε όλες της χώρες της Ευρώπης!

Για αυτό το λόγο, για να δώσουμε, δηλαδή, χρήσιμες πληροφορίες και να λύσουμε κάθε πιθανή απορία, θα διοργανώσουμε μία εβδομάδα ενημέρωσης για το Erasmus Plus τον ερχόμενο Οκτώβριο (9-14/10).

Αλλά η ανακοίνωση για αυτή μας τη δράση μπορεί να περιμένει…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΨΥΧΑ για την αμέριστη υποστήριξή τους την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Λακωνίας, το Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δ. Σπάρτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαρβίτσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαμβακούς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών, καθώς και το Κτήμα Θεοδωρακάκου, την ομάδα «Vamvakou Revival», την εταιρία «Sparta Spirit», τις εκδόσεις «MyBook.gr», την ομάδα «X-Ormisis», τους ξενώνες «Μετερίζι», το εστιατόριο «Το Μπαλκόνι του Πάρνωνα», το εστιατόριο «Κεχριμπάρι» και την εταιρία «TaxiSparta».

Η Σπάρτη απέδειξε ότι δύναται να καταστεί αρωγός της εξέλιξης και ταγός της καινοτομίας!









Οδός Εμπόρων