Vekrakos
Spartorama | «Έ, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζάκα!» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Έ, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζάκα!» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 08/11/2023 Εκτύπωση Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία
«Έ, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζάκα!» από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Εμείς θα συνεχίσουμε να θεωρούμε την ελληνορθόδοξη πολιτισμική παράδοση ως οδηγό του μέλλοντος»

Σε λίγο, όποιος Έλληνας πιστεύει στη φυσική τάξη των πραγμάτων, όποιος Έλληνας έχει ως οδηγό Ζωής τις Αξίες, τις Αρχές και τα Ιδανικά που παρέλαβε από τους προγόνους, όποιος Έλληνας πιστεύει Θεόν και μένει προσηλωμένος στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Παράδοση, ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ (αν ήδη δεν θεωρείται) συντηρητικός, θρησκόληπτος, ρατσιστής, φασίστας, «τυφλός», οπισθοδρομικός, πουριτανός κλπ, κλπ, κλπ.

Μόλις, ένας κήρυκας αυτής της αντίληψης βγει στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  και πει το «ποίημά» του, ένας άλλος τον διαδέχεται (και μάλιστα με χρονική συχνότητα θαυμαστή) για να απαγγείλει το δικό του «ποίημα».

Και βέβαια η στρατηγική είναι εμφανής: Μέσα από το άθροισμα αυτών των «ποιημάτων» να δημιουργηθεί ένα νέο status quo στην κοινωνία των ανθρώπων, όπου το «τέλος» θα γίνει «αρχή», το «κάτω» θα γίνει «πάνω», το «άλογο» θα γίνει «λογικό», το «παρά φύσιν» θα γίνει «κατά φύσιν», το «σκότος» θα γίνει «φως», το «μαύρο» θα γίνει «άσπρο» κ.ο.κ.

Έτσι, και η ηθοποιός κυρία Θέμις Μπαζάκα, με αφορμή το νέο σήριαλ, στο οποίο πρωταγωνιστεί, έδωσε συνέντευξη και, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:

«Η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για μια σειρά σαν το Milky Way, αλλά το καλό που της θέλω, να κάτσει να το δει, μπας και ανοίξει το μάτι όλων.»

«Σίγουρα, είναι μια σειρά προκλητική, η οποία θα δημιουργήσει εντάσεις, γιατί δυστυχώς η κοινωνία μας είναι συντηρητική και γίνεται ακόμη πιο συντηρητική τα τελευταία χρόνια. Η θρησκοληψία, ο ρατσισμός, ο φασισμός είναι γύρω μας. Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει. Να μην προχωράει, να μην θέλει ο κόσμος να ανοίξει τα μάτια του.»

«Δεν υπάρχει εκπαίδευση, ούτε από την οικογένεια, ούτε από το σχολείο.

Μια χώρα που ξεκινάει το παιδάκι 6 χρονών το μάθημά του με προσευχή (συγγνώμη -πάρτε το όπως θέλετε-, αλλά ήμαρτον). Πού γίνεται αυτό το πράγμα; Σε λίγο θα μας απαγορεύουν δεν ξέρω κι εγώ τι.

Θέλω να πω ότι χρειάζεται μια πολιτική απέναντι σε αυτά τα πράγματα. Οι άνθρωποι οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους την εξουσία, πρέπει να προχωρήσουν αυτό το πράγμα και να το ανοίξουν. Πρέπει να γίνει η σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο, πρέπει να πάψουν τα θρησκευτικά, πρέπει όλοι να μιλούν στα παιδιά πιο ανοιχτά για κοινωνικά θέματα.

Δεν γίνεται άλλο αυτό το πράγμα»

*(οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Σ.Σ: Η υπόθεση του σήριαλ έχει να κάνει με μια μαθήτρια Γυμνασίου που ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος κι ένα queer gay συμμαθητή της που της συμπαρίσταται.

Κι έρχομαι τώρα να ρωτήσω:

–Δηλαδή, κυρία Μπαζιάκα, μας φοβερίζετε και μας κουνάτε το δάχτυλο κάτω από τη μύτη πως αν δεν δούμε και δεν αποδεχτούμε το συγκεκριμένο σήριαλ, δεν βλέπουμε μπροστά μας και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται;

–Δηλαδή, κυρία Μπαζιάκα, κατέχετε εσείς κάποιαν «αλήθεια», την οποία πρέπει να ασπασθούμε ΟΛΟΙ, συμφωνούμε - δεν συμφωνούμε;

Κρατάτε στα χέρια σας κάποιες πέτρινες πλάκες με Εντολές, που είμαστε υποχρεωμένοι (από ποιους και γιατί;) να ασπασθούμε;

Κουβαλάτε καμιά κρυφή θεολογία, την οποία πρέπει να ενστερνισθούμε άπαντες, εκόντες- άκοντες;

Κι ύστερα παραπονιέσθε εσείς, κυρία Μπαζιάκα, για αντιδημοκρατική νοοτροπία και συμπεριφορές;

–Δηλαδή, κυρία Μπαζιάκα, από τη μια εκφράζετε φόβους μήπως «εσείς» βρεθείτε σε καθεστώς απαγορεύσεων («Σε λίγο θα μας απαγορεύουν δεν ξέρω κι εγώ τι.») κι από την άλλη ΖΗΤΑΤΕ (για να μην πω «διατάζετε») να απαγορευθεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία, να καταργηθεί το μάθημα των Θρησκευτικών και «να ανοίξει αυτό το πράγμα» (αλήθεια ποιο πράγμα εννοείτε, κ. Μπαζιάκα;) !!!

Είναι αυτό μια δημοκρατική αντίληψη;

–Δηλαδή, κυρία Μπαζιάκα, για να μην είμαστε, ΕΜΕΙΣ, «φασίστες, ρατσιστές, συντηρητικοί, θρησκόληπτοι, κακοί γονείς, κακοί δάσκαλοι, πουριτανοί, οπισθοδρομικοί, σκοταδιστές …» πρέπει, ντε και καλά, να προσχωρήσουμε και να υποταχθούμε στις δικές σας αντιλήψεις και στη δική σας κοσμοθεωρία; Απαγορεύεται (από ποιους, άραγε;) να έχουμε, να λέμε και να υπερασπιζόμαστε τις δικές μας απόψεις, αντιλήψεις και κοσμοθεωρία, που, στο κάτω της γραφής, στηρίζονται και θεμελιώνονται πάνω στη διαχρονική πορεία του Ανθρώπου, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας;

–Δηλαδή, κυρία Μπαζιάκα, το Σχολείο και η Εκπαίδευση θα ανεβούν ποιοτικά και θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους αν καταργηθεί η πρωινή προσευχή των μαθητών, αν απαγορευθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, αν αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από το προνήπιο και αν «ανοίξει αυτό το πράγμα»;

Μη γένοιτο!!!

–Δηλαδή, κυρία Μπαζιάκα, είναι ανελευθερία, καταπίεση και σκοταδισμός το να κάνει ένα Ελληνόπουλο την προσευχή του στο σπίτι και στο σχολείο και να διδάσκεται τα Θρησκευτικά, αλλά είναι ελευθερία και φως το να σκοτώνεις μέσα του τον Θεό, να κόβεις τις Ρίζες του και να το μυείς, από τη νηπιακή του ηλικία, στην σεξουαλικότητα, στον ερωτισμό, στο ότι δεν υπάρχουν, πλέον, φύλα και στα «άλλα κοινωνικά θέματα»;

–Δηλαδή, κυρία Μπαζιάκα, εκείνοι που κρατούν την εξουσία, κατ’ εσάς, «πρέπει να το ανοίξουν αυτό το πράγμα»; Δηλαδή ΤΙ, κυρία  Μπαζιάκα; Να γκρεμίσουν (επειδή το θέλουν κάποιοι) κάθε ΤΙ που θυμίζει Θεό, Ελλάδα, Ιστορία, Ορθοδοξία και Παράδοση και να το αντικαταστήσουν με ό,τι πρεσβεύουν οι νέοι «ψευδο-προφήτες»;

Αν οι κρατούντες, κυρία Μπαζιάκα, αποφασίσουν να κάνουν αυτό που τους προτρέπετε, ας το παρουσιάσουν προεκλογικά στον Ελληνικό Λαό και τότε θα δούμε ποιαν έγκριση θα πάρουν.

 

–Ε, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζιάκα!

Εμείς, είμαστε εκείνοι που πρέπει (και δικαιούμαστε) να κραυγάσουμε «ΕΛΕΟΣ» κι όχι εσείς!!!

–Ε, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζιάκα!

ΕΜΕΙΣ θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο που χάραξαν οι πριν από μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες των αιώνων.

–Ε, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζιάκα!

Εμείς ΔΕΝ θ’ αλλάξουμε μυαλά και ζωή, επειδή έτσι κάποιοι το θέλουν, ούτε θα γίνουμε ΟΛΟΙ ίδιοι επειδή έτσι κάποιοι το θέλουν.

 

«Ήταν μια αλεπού που πιάστηκε σε παγίδα και της κόπηκε η ουρά. Στην αρχή, που λέτε, ήταν τέτοια η ντροπή της που η ζωή τής φαινόταν ανυπόφορη. Ώσπου σε κάποια στιγμή συνέλαβε το σχέδιο: έπρεπε να παρασύρει και τις άλλες αλεπούδες στην ίδια συμφορά, ώστε να συγκαλύψει το δικό της κουσούρι με το κοινό πάθημα. Τις μάζεψε λοιπόν όλες και τις παρακινούσε να κόψουν την ουρά τους, λέγοντας πως αυτό το εξάρτημα δεν είναι μόνο άσχημο αλλά και περιττό βάρος κρεμασμένο πάνω τους. Πάνω εκεί, όμως, μία από τις άλλες αλεπούδες τη διέκοψε και αντιμίλησε:

«Προφανώς σε βολεύει εσένα αυτό, αλλιώς δεν θα μας το συμβούλευες».

ΑΙΣΩΠΟΣ - Μ?θοι –Μτφρ Ι.Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ

 

Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη διαφορετικότητα (την όποια διαφορετικότητα – φυλετική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτική, ατομική κλπ) αλλά έως εκεί. Διεκδικούμε, ΚΑΙ από τη δική μας πλευρά, απαιτούμε τον ίδιο σεβασμό και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να έχουμε άποψη για τη Ζωή, για το Σχολείο και την Κοινωνία, άποψη στηριγμένη στις Αρχές, τις Αξίες και τα Ιδανικά που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές των Ελλήνων, Αρχές, Αξίες και Ιδανικά, που δοκιμάστηκαν και άντεξαν μέσα στον Χρόνο και που γι’ αυτό δικαιούνται να είναι οδηγοί και πυξίδες ζωής και στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας.

–Ε, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζιάκα!

Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα συνεχίσουν να κάνουν προσευχή και να διδάσκονται Θρησκευτικά. Γιατί η πίστη στο Θεό, είναι για τον Άνθρωπο υπέρτατο αγαθό, που στηρίζεται στον ευαγγελικό λόγο. Γιατί εμείς πιστεύουμε (και η ζωή το έχει αποδείξει) πως με την Ορθόδοξη Πίστη, την Προσευχή και τα Θρησκευτικά τα παιδιά αναπτύσσουν προς τη σωστή κατεύθυνση την προσωπικότητα, το ήθος και τη συμπεριφορά τους και διακρίνονται για την αγάπη, την ταπεινότητα, την προσφορά, την αλληλεγγύη, τη συνεργατικότητα και τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης.

–Ε, ΟΧΙ, λοιπόν, κυρία Μπαζιάκα!

Εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε σταθερά στον δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί μας, με ακράδαντη πίστη ότι αυτός είναι ο δρόμος που πάει την ελληνική κοινωνία μπροστά, που οδηγεί την ελληνική κοινωνία στο Φως.

Εμείς θα συνεχίσουμε να θεωρούμε την ελληνορθόδοξη πολιτισμική παράδοση ως οδηγό του μέλλοντος.

Η ελληνική κοινωνία, κυρία Μπαζιάκα, έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα να επιλύσει:

Η ανεργία (ιδιαίτερα η ανεργία των νέων), η φτώχεια, η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, οι ταξικές διακρίσεις, η υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, η μετανάστευση των νέων μας, η υπογεννητικότητα, η μόλυνση και η καταστροφή του Περιβάλλοντος, οι αντιλαϊκές πολιτικές, η κοινωνική βία και ιδιαίτερα η βία των παιδιών, η διαφθορά, η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση, κ.α.π. είναι μερικά από τα προβλήματα πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει, σήμερα,  η ελληνική κοινωνία. Μέσα σ’ αυτά βρίσκεται και η προσπάθεια των διεθνών «σκοτεινών κέντρων» να αφαιρέσουν από τους λαούς κάθε στοιχείο της διαχρονικής – ιστορικής ταυτότητάς τους και να τους αλλοτριώσουν.

Γι’ αυτό, εμείς, κυρία Μπαζιάκα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα στην κοινωνία για ΟΛΑ αυτά τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα στον Λαό και μαζί μ’ αυτόν, για να σταματήσει, κάποτε, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια άλλη, δημοκρατική κοινωνία ισότητας, αδελφοσύνης και δικαιοσύνης για όλους.


Σπάρτη 8-11-2023

Βαγγέλης Μητράκος                                           


Οδός Εμπόρων