Vekrakos
Spartorama | «Ώδινεν Όρος και Έτεκεν Μυν» από τον Γιάννη Μητράκο

«Ώδινεν Όρος και Έτεκεν Μυν» από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 05/12/2023 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτική
«Ώδινεν Όρος και Έτεκεν Μυν» από τον Γιάννη Μητράκο
«Η Ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά τους 11 για την πολιτική κρίση που προκάλεσαν στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς»

ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ

(ΚΟΙΛΟΠΟΝΟΥΣΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙ)

Οι αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από πολυήμερη αναμονή, ανακοίνωσαν την ονομασία του πολιτικού μορφώματος που συγκρότησαν με τίτλο «Νέα Αριστερά».

Ουδεμία πρωτοτυπία όσον αφορά τον τίτλο, πρόχειρη σηματοδότηση με ένα βέλος και μία τελεία και ατελέσφορη προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από το μητρικό τους κόμμα ετεροκαθοριζόμενοι μέσω μια διαρκούς άσκοπης κριτικής προς το νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη.

Αν οι φυγάδες είχαν παραδώσει τις έδρες τους στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον οποίο ανήκουν και γι’ αυτό είχαν δεσμευτεί δεοντολογικά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και θα είχαν κάθε δικαίωμα να δοκιμαστούν στην πολιτική κονίστρα ανοίγοντας τα δικά τους κομματικά πανιά. Τώρα, όμως, με τη βαθύτατα αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους έχουν στραφεί εναντίον των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που τους εξέλεξαν, έχουν λειτουργήσει αντισυνταγματικά μειώνοντας τις βουλευτικές έδρες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον έχουν αποδυναμώσει  ως αξιωματική αντιπολίτευση. Λυπάμαι που θα το πω αλλά οι 11 «κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»! Η παρακράτηση των εδρών είναι απαράδεκτη, αχαρακτήριστη και προσβάλλει συνολικά την πολιτική ηθική της Αριστεράς, αφού την εξομοιώνει με μεθόδους και τακτικές που ενδημούν στη συντηρητική παράταξη.

Οι 11 ως τώρα δεν έχουν πείσει για τους λόγους της αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επικαλούνται δήθεν πολιτικές διαφορές αλλά στην ουσία επιβεβαιώνουν αυτούς που τους αποδίδουν προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλεια. Είναι όντως κωμικές οι αιτιάσεις περί δήθεν αλλαγής της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος μέσα σε λίγες μέρες αφότου ανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης. Εξάλλου οι ιδέες και οι αρχές των κομμάτων αλλάζουν μόνο στα συνέδρια και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του νέου χρόνου και μάλιστα με τη συναίνεση των πρώην στελεχών του που τώρα παρουσιάζονται ως βέροι αριστεροί και μοναδικοί ερμηνευτές της αριστερής ορθοδοξίας.

Η διάσπαση που προκάλεσαν οι ομάδες Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου έστρωσε με βούτυρο το ψωμί του Μητσοτάκη που δέχτηκε έμπλεος χαράς το ουρανοκατέβατο δώρο που θα του χαρίσει μια άνετη κυβερνητική θητεία και τη δυνατότητα να διαμορφώσει το πολιτικό και εκλογικό σκηνικό κατά το δοκούν.

Η Ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά τους 11 για την πολιτική κρίση που προκάλεσαν στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κι όπως σοφά επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, όλοι αυτοί που την οδήγησαν σε πολυδιάσπαση, αγνόησαν το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με άλλο εκλογικό νόμο και όχι της απλής αναλογικής, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν οι δυνατότητες εκλογικών συσπειρώσεων και συγκλίσεων, ενώ η είσοδος στη Βουλή θα γίνει για τα μικρά αριστερά μορφώματα και κόμματα από δύσκολη έως αδύνατη.  

Ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρέπει να προσχωρήσουν σε άμεση ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού με ανανέωση του στελεχικού δυναμικού τηρουμένων των καταστατικών προϋποθέσεων, σε σοβαρή και υπεύθυνη προετοιμασία του συνεδρίου, στην ανάπτυξη ουσιαστικής αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα (κοινοβούλιο, κοινωνία) και να πάψουν να ασχολούνται με τους διασπαστές που σύντομα θα διαπιστώσουν στην  πράξη ότι «την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς» (Πλούταρχος).

Υ.Γ.: Θα απέφευγα να ασχοληθώ με την διασπαστική κίνηση των 11, αν αυτή δεν επηρέαζε την υγιή πολιτική ζωή του τόπου μας. Κι αυτό γιατί στη Δημοκρατία η εκάστοτε κυβερνώσα παράταξη χρειάζεται και το κομματικό της αντίβαρο που λέγεται «αξιωματική αντιπολίτευση», για να αποφεύγονται οι κυβερνητικές παρεκτροπές και οι αυθαιρεσίες.


Γιάννης Μητράκος                  


Οδός Εμπόρων