Vekrakos
Spartorama | «Ο Νέος Κόσμος Σπάρτης προς τον νέο Δήμαρχο Σπάρτης» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ο Νέος Κόσμος Σπάρτης προς τον νέο Δήμαρχο Σπάρτης» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Spartorama 22/01/2024 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
«Ο Νέος Κόσμος Σπάρτης προς τον νέο Δήμαρχο Σπάρτης» από τον Βαγγέλη Μητράκο
Ως ενεργοί πολίτες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στο δημόσιο χώρο, επιδιώκουμε τη δημόσια έκφραση, την αναβάθμιση της συνοικίας μας και τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά μας

κ. Δήμαρχε, οι κάτοικοι του Ν. Κόσμου- Ψυχικού σας εύχονται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο τιτάνιο έργο που σας περιμένει!

Με πολύ ευχάριστη έκπληξη, οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου- Ψυχικού Σπάρτης, ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο που η συνοικία μας βρέθηκε στον αστερισμό της αδιαφορίας, είδαμε, από την επομένη της αναλήψεως των καθηκόντων σας, συνεργείο του δήμου Σπάρτης να προβαίνει σε σοβαρές εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης της Παιδικής Χαράς και της πλατείας «Σαϊνοπούλου».

Προκειμένου να βοηθήσουμε, ως πολίτες, τον προγραμματισμό του δήμου για την Πλατεία μας, η οποία αποτελεί ζωτικό πυρήνα της συνοικίας μας αλλά και της πόλης ολόκληρης, σας ενημερώνουμε και για τα παρακάτω:

  • Τα φωτιστικά σώματα της πλατείας είναι της εποχής Σαϊνοπούλου (1976) και βρίσκονται σε κατάσταση τραγική. Εκτός του ανεπαρκούς φωτισμού τους αποτελούν κίνδυνο για τους θαμώνες της πλατείας και για τα πολλά παιδιά που συχνάζουν εκεί, λόγω καταπτώσεων των φθαρμένων μερών τους.
  • Οι φθαρμένες «φωλεές» συνδεσμολογίας των ικριωμάτων φωτισμού αποτελούν κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά.
  • Τα παγκάκια και οι κάδοι απορριμμάτων χρειάζονται ριζική ανανέωση και εμπλουτισμό.
  • -Το σιντριβάνι της πλατείας, λόγω της κάκιστης κατάστασής του, αποτελεί μαύρο στίγμα για τη συνοικία. Σήμερα, παραμένει ρυπαρό και εκτός λειτουργίας από τον Απρίλιο 2023!!! Οι σχετικές παρεμβάσεις μας προς τον δήμο κατέληξαν, δυστυχώς, «στον κάλαθο των αχρήστων».
  • Υπάρχουν θέσεις δένδρων και πρασίνου στα παρτέρια της πλατείας που παραμένουν κενές επί χρόνια πολλά, λόγω ξήρανσης των δέντρων και αστοχίας της φύτευσης θάμνων. Αποτελεί άμεση ανάγκη η δενδροφύτευσης και ο εμπλουτισμός του πρασίνου.
  • Τα παρτέρια της πλατείας μας έχουν καταστεί αποχωρητήρια δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Τα παιδιά της πλατείας αναγκάζονται να παίζουν και να δραστηριοποιούνται μέσα σε ακαθαρσίες, με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Ανάγκη λήψης μέτρων και τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης.
  • Ο υπόνομος των ομβρίων, στα νότια της πλατείας, λόγω κακοτεχνίας, δεν «πιάνει» τα νερά της Χαμαρέτου, με αποτέλεσμα ο δρόμος να πλημμυρίζει, όταν βρέχει. Χρειάζεται ένα μικρό τεχνικό έργο για να πάνε τα νερά στον προορισμό τους και να εκλείψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στο σημείο αυτό.
  • Η προτομή του ήρωα του Μικρασιατικού Πολέμου, Εφέδρου Ανθυπολοχαγού και Δικηγόρου Σπάρτης ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ, παραμένει βανδαλισμένη και αφρόντιστη επί μια συναπτή 30ετία, παρ’ όλο που ο Νεοκοσμίτης, εξέχων Γλύπτης, Δημοσθένης Γ. Τζανάκος έχει προσφερθεί, αφιλοκερδώς, να την αποκαταστήσει.
  • Οι θαμώνες της πλατείας (και κυρίως τα παιδιά) κινδυνεύουν διαρκώς από τον χωρίς κανενός είδους περιορισμό ή ανάσχεση της κυκλοφορίας των τροχοφόρων, αφού η πλατεία (ουσιαστικά) έχει καταστεί κυκλοφοριακός κόμβος εισόδου κι εξόδου των αυτοκινήτων από και προς τη συνοικία. Το ελεύθερο παρκάρισμα και η στάθμευση στο κράσπεδο της περιμέτρου της πλατείας, εκτός του ότι «φυλακίζει» έναν ζωτικό κοινόχρηστο χώρο αναψυχής, δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια όσων κατεβαίνουν από την πλατεία στον δρόμο, ιδιαίτερα των παιδιών που παίζουν ή κάνουν ποδήλατο και άλλες δραστηριότητες πάνω στην πλατεία και πολλές φορές «πετάγονται» (σαν παιδιά) στο δρόμο, ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Χρειάζονται παρεμβάσεις κυκλοφοριακού χαρακτήρα και ανάλογη σήμανση, καθώς και παρέμβαση στο οδόστρωμα πέριξ της πλατείας, ώστε να καταστεί ήπια η κυκλοφορία των οχημάτων.
  • Η πλατεία και η παιδική χαρά είναι ζωσμένες από κάδους σκουπιδιών που προσβάλλουν την καλαισθησία του χώρου και δημουργούν ατμόσφαιρα ανθυγιεινή με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών της και την όλη αισθητική του χώρου. Οι δύο βυθιζόμενοι κάδοι παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργίας και ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου. Ανάγκη να απελευθερωθεί η πλατεία από τα απορρίμματα.
  • Η πλατεία Ν. Κόσμου (μαζί και η συνοικία) διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με το προνομιούχο κέντρο, όσον αφορά την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις δίνουν ζωή στην πόλη, καλύπτουν τις ανάγκες πολιτισμού και αναψυχής των πολιτών και τονώνουν την τοπική αγορά μαζί και το ενδιαφέρον για επαγγελματική δραστηριοποίηση, οικιστική ανάπτυξη κλπ. Σπάρτη ΔΕΝ είναι μόνο η πλατεία αλλά και οι ξεχασμένες συνοικίες και τα χωριά.
  • Η πλατεία ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΥ (Ν. Κόσμου), λόγω της ζωτικής θέσεώς της, διεκδίκησε (μέσω μαζικής ενεργοποίησης των κατοίκων και συλλογής εκατοντάδων υπογραφών), τη λειτουργία, εκ περιτροπής με τη Λάκκα, της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης. Η διεκδίκηση αυτή πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο και από όλες τις θεσμικές επιτροπές και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση επειδή, ως απόφαση κανονιστική, δεν είχε την πλειοψηφία του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου αλλά των παρόντων!!!

Το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό και κορυφαίας προτεραιότητας για τους κατοίκους Νέου Κόσμου- Ψυχικού και Λάκκας Σπάρτης και γι’ αυτό θα το επαναφέρουμε συντόμως στο νέο δημοτικό συμβούλιο για επικαιροποίηση.

 

Ως ενεργοί πολίτες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στο δημόσιο χώρο, επιδιώκουμε τη δημόσια έκφραση, την αναβάθμιση της συνοικίας μας και τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά μας.

 

Ο δήμος έχει υποχρέωση να ακούει τους πολίτες και να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους.

 

Σπάρτη 22-1-2024
Βαγγέλης Μητράκο
ς 



  



Οδός Εμπόρων