Vekrakos
Spartorama | Σπυριδάκου: Σχετικά με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου και των Ειρηνοδικείων Μολάων και Νεάπολης

Σπυριδάκου: Σχετικά με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου και των Ειρηνοδικείων Μολάων και Νεάπολης

Spartorama 20/03/2024 Εκτύπωση Άρθρα Δικαιοσύνη Κοινωνία Λακωνία Παιδεία
Σπυριδάκου: Σχετικά με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου και των Ειρηνοδικείων Μολάων και Νεάπολης
Αν τα μεγαλύτερα προβλήματα για την πατρίδα μας σήμερα είναι το δημογραφικό και η ερήμωση της υπαίθρου, πως συμβάλουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην επίλυση τους; Ρητορικά τα ερωτήματα….

Σήμερα  συζητάμε για τις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά ας μη γελιόμαστε, ανάλογα και με τις αντιδράσεις θα ακολουθήσουν και ανάλογες αλλαγές στους χάρτες Υγείας και Παιδείας με κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων. 

Βέβαια πριν φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση κατάργησης πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων έχει προϋπάρξει σταδιακή αποδόμηση τους με μείωση προσωπικού και αφαίρεση αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με το νόμο που ετοιμάζεται τα ειρηνοδικεία σε κάθε ΠΕ καταργούνται δια συγχωνεύσεως με τα Πρωτοδικεία, ενώ καταργούνται τα πλεονάζοντα Πρωτοδικεία πέραν του ενός σε κάθε ΠΕ. 

Για άλλη μια φορά όμως σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες και την απονομή δικαιοσύνης, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός έγινε στο πόδι.

Δε λήφθηκαν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, οι αποστάσεις αλλά ούτε και οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στο δικαστικό σώμα από τις αλλαγές στη δικαστική ιεραρχία. 

Στην περίπτωση της Λακωνίας η κατάργηση των ειρηνοδικείων Νέαπολης και Μολάων και του Πρωτοδικείου Γυθείου δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους πολίτες κατοίκους των Δήμων Ελαφονήσου, Μονεμβασίας και Ανατολικής Μάνης. Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι όχι μόνο παραγωγικές αλλά και οι πλέον τουριστικές, αυτές που στην ουσία συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας. 

Η φιλοσοφία της ύπαρξης των Ειρηνοδικείων και των περιφερειακών Πρωτοδικείων είναι η επίλυση των διαφορών κοντά στον τόπο που αυτές προκύπτουν. Άρα το πρώτο πλήγμα θα είναι στην απονομή δικαιοσύνης. Ποιος δικαστής θα έρθει από τη Σπάρτη να κάνει αυτοψία για μια αντιδικία στην Ελαφόνησο; 

Έπειτα, οι πολίτες πρέπει να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις  στο προβληματικό οδικό δίκτυο που διαθέτει η Λακωνία, για να βρίσκονται έγκαιρα στα δικαστήρια και σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να διανυκτερεύουν κιόλας ενώ αυξάνεται παράλληλα λόγω χιλιομετρικής απόστασης και το κόστος των επιδόσεων. Οικονομικές επιβαρύνσεις για το μέσο πολίτη που δυσκολεύεται να βγάλει τις υποχρεώσεις του μήνα και πλέον θα το σκέφτεται καλά πριν προσπαθήσει να βρει το δίκιο του. 

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι αποψιλώνονται από μια ακόμα οικονομική δραστηριότητα περιοχές που σφύζουν από ζωή και ακόμα συγκρατούν νέους ανθρώπους που δε θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αλλά για πόσο;

Έχουν κλείσει, Εφορίες, υποκαταστήματα τηλεπικοινωνιών, ΕΛΤΑ, τραπεζών ακόμα και τα ΑΤΜ μας αφαιρούν. Η αλλαγή στο δικαστικό χάρτη θα έχει μελλοντικά  συνέπειες και στα γραφεία κτηματογράφησης. Έχει γίνει κάποια εκτίμηση ή πρόβλεψη γι αυτό;

Αν τα μεγαλύτερα προβλήματα για την πατρίδα μας σήμερα είναι το δημογραφικό και η ερήμωση της υπαίθρου, πως συμβάλουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην επίλυση τους; Ρητορικά τα ερωτήματα…. 

Βούρ λοιπόν, όλοι να πάμε στα αστικά κέντρα για να απολαμβάνουμε τις βασικές υποδομές αλλά ποιος θα μείνει στην ύπαιθρο να παράγει; Αυτοί που είναι πιο έξυπνοι από εμάς, Αλβανοί, Γερμανοί, Κινέζοι και άλλοι που αγοράζουν φτηνά ελληνική γη και στα χέρια τους θα περάσει σε λίγα χρόνια η πρωτογενής παραγωγή της πατρίδας μας. 

Η προσωπική μου θέση λοιπόν είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο δικαστικό χάρτη!


Οδός Εμπόρων