Vekrakos
Spartorama | Απονομη Πτυχίων Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως

Απονομη Πτυχίων Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως

Spartorama 10/04/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία Παιδεία
Απονομη Πτυχίων Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως
«Οι επιλογές σας είναι καθοριστικές. Πρέπει να γνωρίζετε γιατί ήρθατε και πού πηγαίνετε. Να ξέρετε την αποστολή και τον προορισμό σας»

Πτυχία σε αποφοίτους της απένειμε, το Σάββατο 6 Απρίλιου 2024, η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης, «Φώτης Κόντογλου», παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. κ. Ευσταθίου, ιερέων, εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών, καθηγητών, καθώς και των εκπροσώπων του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Ι.Σ.Ν.), κας Αρίστης Σταθακοπούλου και κ. Κωνσταντίνου Λιβέρη.

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, ο Διευθυντής της Σχολής, Αναπλ. Καθηγητής, Χρήστος Καρύδης, συνεχάρη τους πτυχιούχους για την επιτυχία τους και τον αγώνα τους, προτρέποντάς τους να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να μη χάσουν τον ενθουσιασμό τους για την ιερή αυτή τέχνη, αλλά να παραμείνουν σε εγρήγορση, για να γίνουν ακόμα καλύτεροι: «Ο ενθουσιασμός αυτός σε συνδυασμό με τις βάσεις που έχετε πάρει από τη Σχολή που σπουδάσατε είναι το κλειδί για την επιτυχία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε μια άγρια κοινωνία, εσείς επιλέξατε να γνωρίσετε μια παραδοσιακή τέχνη, «τέχνη αγάπης». Το υψηλότερο διακόνημα μέσα στην εκκλησία μας. Αφού ακούσατε το τάλαντο που χτύπησε προσωπικά για τον καθένα σας ο Τριαδικός Θεός, το λάβατε και το χρησιμοποιήσατε. Μην το αφήσετε, να το συνεχίσετε να το χτυπάτε, είτε σιγανά, είτε βροντερά, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Πρέπει να σας ακούνε οι διπλανοί σας για να παραδειγματίζονται», είπε, ενώ έκανε ειδική μνεία στο παιδικό τμήμα και στο τμήμα μπατίκ για τη σοβαρή σπουδή που επιτελείται.

Αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τους καθηγητές της σχολής και τους ιερείς, αναφέρθηκε στη συμβολή του Ι.Σ.Ν., το οποίο θα δώσει μέλλον, όπως χαρακτηριστικά είπε, στη σχολή, στεγάζοντάς τη σε ένα νέο σύγχρονο κτίριο. «Σχεδιάστηκε ένα σύγχρονο έργο που θα στεγάσει τη σχολή αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής και τα εργαστήρια συντήρησης της Μητροπόλεως. Ένα κτήριο όπου θα είναι κόσμημα για όλη την Πελοπόννησο και πιθανότατα για όλη την Ελλάδα», είπε.

Να είναι συνεπής με την τέχνη τους, κάλεσε τους πτυχιούχους, παίρνοντας τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος, υπογραμμίζοντας  ότι στις 142 ενορίες που αριθμεί η μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης, θα υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν. «Οι επιλογές σας είναι καθοριστικές. Πρέπει να γνωρίζετε γιατί ήρθατε και πού πηγαίνετε. Να ξέρετε την αποστολή και τον προορισμό σας», είπε απευθυνόμενος στους πτυχιούχους, ο Μητροπολίτης, ενώ επαίνεσε τους καθηγητές για το ταλέντο και τη μεταδοτικότητά τους. Απευθυνόμενος στο ΙΣΝ, επεσήμανε την ευγνωμοσύνη του και τους κάλεσε να μην αργήσουν για τη θεμελίωση του έργου.

Τέλος, παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους του ΙΣΝ, η κα. Αρίστη Σταθακοπούλου, αφού συνεχάρη τους πτυχιούχους, σημείωσε πως η συνέπεια είναι μια από τις βασικές αρχές που διέπουν την κοινωνική δράση του ιδρύματος και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που μοιραζόμαστε τα ίδια οράματα. Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης είναι σταθερός συνεργάτης μας εδώ και αρκετά χρόνια. Το να μπορούμε να προσφέρουμε είναι σαν να γυρνάμε στις ρίζες μας. Η τέχνη της αγιογραφίας και η βυζαντινή μουσική είναι άρρηκτα δεμένες με τον ελληνικό πολιτισμό».









  



Οδός Εμπόρων