Vekrakos
Spartorama | «Σπαρτιάτικα» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπαρτιάτικα» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 11/04/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία Πολιτική
«Σπαρτιάτικα» από τον Βαγγέλη Μητράκο
Σπάρτη: χωρίς ΒΙΠΕ … χωρίς επενδύσεις - Η κόλαση του κυκλοφοριακού - Αστικό πάρκο Μαγουλίτσας - Δημοτικό Συμβούλιο

  • Άνθισαν οι τριανταφυλλιές

Φιλότιμες οι νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές της Σπάρτης. Αν και μικρούλες, ακόμα, έβγαλαν όμορφα, πολύχρωμα τριαντάφυλλα και χαρίζουν χρώμα και ομορφιά στο κέντρο της Σπάρτης, δημιουργώντας καλή διάθεση στους δημότες και στους επισκέπτες.

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του αντιδημάρχου πρασίνου κ. Κοκκορού Στράτη, ο οποίος αποκατέστησε  την ενότητα της παράδοσης της πόλης ανάμεσα στο Χθες και στο Σήμερα και, όπως μαθαίνουμε, θα συνεχίσει με αθρόες ανθοφυτεύσεις  και δενδροφυτεύσεις, σε ζωτικά σημεία της πόλης και του δήμου, σηματοδοτώντας μια νέα δημοτική στρατηγική για το πράσινο στην Σπάρτη, που τόσο την έχει ανάγκη.

Στην προσπάθεια αυτή, για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του αστικού πρασίνου, οφείλουν να συστρατευθούν, ενεργητικά, όλοι οι πολίτες, αφού αφορά την ποιότητα ζωής της πόλης, δεδομένου ότι το «πράσινο»  ασκεί σημαντική οικολογική και αισθητική επίδραση στον αστικό πληθυσμό.



  

  • Σπάρτη: χωρίς ΒΙΠΕ … χωρίς επενδύσεις

«ΤΡΙΠΟΛΗ. Τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούν μονάδες παραγωγής ουσιών και φαρμάκων στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, των εταιρειών DEMO, WINMEDICA του ομίλου ELPEN και FARAN, θα έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών. Η ολοκλήρωση των επενδύσεων άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι έμμεσες θέσεις εκτιμώνται σε 2.500 με 3.500.»

Αυτά συμβαίνουν, σήμερα, στην Τρίπολη, η οποία αξιοποίησε έγκαιρα τις δυνατότητες του Ν. 2545/1997 και δημιούργησε τη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, στην οποία οι υποψήφιοι επενδυτές βρίσκουν αδειοδοτημένους και κατάλληλους χώρους, με ΟΛΕΣ τις υποδομές, προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Σήμερα, πάνω από 23 πρωτεύουσες στη Ελλάδα διαθέτουν Βιομηχανικές Περιοχές και Βιομηχανικά Πάρκα ενώ άλλες βρίσκονται, ήδη, στη διαδικασία υλοποίησης, σε αντίθεση με τη  Σπάρτη, η οποία εγκλωβισμένη στην πολιτική της διαχείρισης και στο σκότος της άγνοιας και της αδιαφορίας, εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να καταστεί μια σύγχρονη και βιώσιμη πόλη, με ευθύνη υλοποίησης και οραματικό σχεδιασμό.



  

  • Η κόλαση του κυκλοφοριακού

Η Σπάρτη βασανίζεται, επί 10ετίες, από ελλείψεις σοβαρές, ανεπάρκειες και λάθος επιλογές και διαχειρίσεις σοβαρών ζητημάτων, με κορυφαίο, ανάμεσά τους, το κυκλοφοριακό το οποίο έχει καταστεί επίγεια κόλαση για την πόλη.

Ό,τι κι αν γίνει στην πόλη είναι καταδικασμένο, από χέρι,  σε αποτυχία, αν δεν λυθεί, κατά προτεραιότητα, το πρόβλημα του κυκλοφοριακού, το οποίο συνεχώς οξύνεται και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς.

Η παρέμβαση που γίνεται στην Παλαιολόγου, εκτός των άλλων πολλών αρνητικών της, επιβαρύνει σοβαρά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού δεν συνοδεύτηκε από παράλληλες παρεμβάσεις και μελέτες που να δίνουν δραστικές απαντήσεις στο πρόβλημα-βραχνά που πνίγει τη Σπάρτη.

Κι εδώ αποδεικνύεται πόσο μεγάλο λάθος υπήρξε η μη υλοποίηση της ολοκληρωμένης «Μελέτης Βλαστού», η οποία παρενέβαινε με σεβασμό στην Παλαιολόγου, προβλέποντας, συγχρόνως, τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο σύνολο του αστικού ιστού.

Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να θέσει, άμεσα, επί  τάπητος το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Σπάρτης και σε συνεργασία με την αντιπολίτευση και τους πολίτες να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισής του, με βάση μια ολοκληρωμένη Μελέτη από αρμόδιους τεχνοκράτες.

«οι καιροί ου μενετοί»



  

 

  • Αστικό πάρκο Μαγουλίτσας

Η Σπάρτη  έχει την ευλογία να διαρρέεται από τον ιστορικό ποταμό Κνακίωνα (Μαγουλίτσα). Στα 1970, και πάλι ο τότε Δήμαρχος Γ. Λιναρδάκης, διάνοιξε την σημερινή οδό Εθνικής Αντιστάσεως και στις όχθες της Μαγουλίτσας δημιούργησε ένα όμορφο πάρκο με διάφορα δένδρα, με την προοπτική να αξιοποιηθεί περαιτέρω από τον δήμο προς όφελος των Σπαρτιατών και της πόλης.

Δυστυχώς, έκτοτε, οι δημοτικές αρχές όχι μόνο δεν αξιοποίησαν το πάρκο της Μαγουλίτσας του Λιναρδάκη αλλά, αντιθέτως,  «επέτρεψαν» την υποβάθμιση και τον μαρασμό του.

Πριν από 15 περίπου χρόνια, ο πάντα ευαίσθητος και δραστήριος ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ με τον ακάματο Πρόεδρό του Κυριάκο Μιχαλακάκο παρουσίασε, σε συνεργασία με την τότε ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ, μια ολοκληρωμένη πρότασης δημιουργίας, ενός Αστικού Πάρκου Μαγουλίτσας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και την προστασία του ποταμού, κατά το πρότυπο του ποταμού Ληθαίου των Τρικάλων, παρέμβαση που θα γινόταν στοιχείο της ταυτότητας της Σπάρτης, θα αναβάθμιζε σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και το αστικό περιβάλλον και θα δημιουργούσε ισχυρή και ανταγωνιστική εικόνα στην αγορά του τουρισμού, των επενδύσεων και στην προσέλκυση ειδικών κοινών-στόχων.

Δυστυχώς (έχουμε πλέον βαρεθεί να λέμε για τη Σπάρτη τη λέξη αυτή) η  σημαντική αυτή πρόταση κατέληξε (όπως πολλές άλλες) στον δημοτικό κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να παραβλέπεται και η έλλειψη διεκδίκησης εκ μέρους των πολιτών.



  

  • Δημοτικό Συμβούλιο

Καθολική είναι η εντύπωση των δημοτών, πως το σημερινό δημοτικό συμβούλιο είναι το καλύτερο που υπήρξε από το 1974 μέχρι σήμερα.

Τόσο ο δήμαρχος και η πλειοψηφία όσο και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης με τους συμβούλους των παρατάξεών τους δείχνουν ότι μπορούν να συνδιαλλαγούν και να συνεργαστούν, με θετική  άποψη, με κριτική διάθεση αλλά και συναίνεση, με γνώση των προβλημάτων και τεκμηριωμένες θέσεις, με ρήξεις, τομές και τολμηρές αποφάσεις, όπου χρειαστεί, για να βγει, επιτέλους, η Σπάρτη από το χρόνιο καθεστώς της στασιμότητας και της παρακμής.


«όπερ έδει δείξαι»!



  


Σπάρτη 11-4-2024
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων