Vekrakos
Spartorama | Μια φωτογραφία γεμάτη θλιβερές διαπιστώσεις

Μια φωτογραφία γεμάτη θλιβερές διαπιστώσεις

Ν.Μ. 20/01/2024 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία Παιδεία
Μια φωτογραφία γεμάτη θλιβερές διαπιστώσεις
Αυτές οι συναντήσεις από σεβασμό στο θεσμό γίνονται πάντα στο γραφείο του σεβασμιωτάτου

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του άρθρου και ακόμα δεν μπορώ να την χωνέψω. Απεικονίζει τον σεπτό ποιμενάρχη μας να επισκέπτεται τον κ. Δήμαρχο στο γραφείο του για να συζητήσει θέματα που απασχολούν την εκκλησία.

«Τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου Σπάρτης» τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Δηλαδή, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας ζητάει από τον κ. Δήμαρχο να συναντηθούν για να συζητήσουν ζητήματα που απασχολούν την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου Σπάρτης και ο κ. Δήμαρχος του κλείνει ραντεβού στο Γραφείο του.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον επικεφαλής της μητροπόλεως μας να βγαίνει από το γραφείο του και να επισκέπτεται ένα άλλο γραφείο για να συζητήσει θέματα που τον απασχολούν. Δεν είθισται. Ο ποιμενάρχης βγαίνει από το γραφείο του μόνο για να τιμήσει με την παρουσία μια κοινωνική εκδήλωση ή για να προσφέρει τις θρησκευτικές του υπηρεσίες και όχι για να ζητήσει τις υπηρεσίες άλλων.

Αυτές οι συναντήσεις από σεβασμό στο θεσμό γίνονται πάντα στο γραφείο του σεβασμιωτάτου. Δεν υπάρχει θεσμικός φορέας που να έχει αμφισβητήσει τον παραπάνω άγραφο νόμο.

Και πέρα από αυτό δεν μπορείς να ζητάς από έναν ιεράρχη ο οποίος διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του να κατηφορίσει την Ευαγγελιστρίας για να έρθει να σε βρει. Οφείλεις εσύ (των 50+ χρόνων ως θεσμός πια) που σέβεσαι τον θεσμό της εκκλησίας να ανηφορίσεις την Ευαγγελιστρίας για να εξυπηρετήσεις τον γέροντα ποιμενάρχη.

Είναι χαρακτηριστική η γλώσσα του σώματος των δυο ανδρών στην φωτογραφία. Ιδίως ο σεβασμιώτατος προτάσσει το φάκελο με τα έγγραφα των θεμάτων της εκκλησίας σαν να θέλει να υποδηλώσει τον λόγο που «αντί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πηγαίνει το βουνό στον Μωάμεθ».

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα παραπάνω είναι προσωπικό σφάλμα του κ. Δημάρχου. Ο κ. Βακαλόπουλος και κοινωνική παιδεία διαθέτει και ξέρει να τιμά τους θεσμούς (πρωτίστως οφείλει να τιμά τον θεσμό που εκπροσωπεί). Είμαι σίγουρος ότι αυτοί που καθορίζουν τα ραντεβού του υπέπεσαν στο ατόπημα λόγω άγνοιας και απειρίας.

Όπως και ο τίτλος υποδηλώνει όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές διαπιστώσεις που μου προκαλούν μόνο θλίψη. Θα ήθελα τα έρθουν τα πράγματα σε τάξη. Το πώς δεν είναι δική μου δουλειά για να το υποδείξω.


N. M.



  



Οδός Εμπόρων