Vekrakos
Spartorama | «Πολιτικές Αλχημείες» από τον Γιάννη Μητράκο

«Πολιτικές Αλχημείες» από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 07/04/2024 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτική
«Πολιτικές Αλχημείες» από τον Γιάννη Μητράκο
Ποια παράταξη κράτησε τραγικά υποβαθμισμένους τους κρατικούς φορείς σε θέματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας, πολιτικής προστασίας και ασφάλειας;

Ένα προσόν των πολιτικών προσώπων του συντηρητικού χώρου, στο οποίο είναι ασυναγώνιστα, συνίσταται στην τρομακτική ευκολία με την οποία παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο και τούμπαλιν ή αποστασιοποιούνται από τις ευθύνες τους, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως να ασκούν αυτά κυβερνητική εξουσία και όχι η κυβερνώσα παράταξη.

Η τακτική αυτή, που συνιστά πολιτική αλχημεία, χρησιμοποιείται κατά κόρον από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη και σε συνδυασμό με την κατευθυνόμενη «ενημέρωση» των συστημικών έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και κοινωνικών μέσων φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και ιδίως τους ηλικιωμένους που πιστεύουν ακράδαντα ό,τι τους σερβίρει η τηλεόραση και γι’ αυτό παρά τα πολύ σοβαρά «στραπάτσα» της 2ης κυβερνητικής θητείας η μητσοτακική Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αντέχει στις αντιπολιτευτικές πιέσεις.

Σε μια τέτοια προσπάθεια ο πρωθυπουργός, κλείνοντας το πανηγυρικό συνέδριο της Ν.Δ. για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της υπό του αειμνήστου Κων/νου Καραμανλή, τόνισε με δραματικό ύφος και τόνο ότι: «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαϊκισμός την εμπόδισε να αναταχθεί».

Η αποστροφή αυτή, όμως, περί χαμένης δεκαετίας, έχω τη γνώμη ότι συμπεριλαμβάνει, εκτός της 5/ετούς κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν (ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, κυβέρνηση Παπαδήμου), οπότε καλό θα είναι να πάρουν θέση οι τότε πρωθυπουργοί Γ.Α. Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος, τους οποίους ο πρωθυπουργός θεωρεί υπεύθυνους για τη μεγάλη χρονική παράταση της οικονομικής κρίσης.

Είναι αριστοτεχνική η επίρριψη των ευθυνών στους άλλους και δη στον «επικατάρατο» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι ο εκφραστής του λαϊκισμού στην Ελλάδα! Μ’ αυτόν τον τρόπο ο κ. πρωθυπουργός αποφεύγει να αναφερθεί στις διαχρονικές ευθύνες της παράταξης στην οποία προεδρεύει και να ομολογήσει την υπαιτιότητά της για τη χρεωκοπία της Ελλάδας.

Αλήθεια, ποια παράταξη καλλιέργησε διαχρονικά την αντίληψη για το «κράτος τσιφλίκι» και τη ρουσφετολογική εξυπηρέτηση των «γαλάζιων παιδιών»;

Ποια παράταξη κράτησε τραγικά υποβαθμισμένους τους κρατικούς φορείς σε θέματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας, πολιτικής προστασίας  και ασφάλειας;

Ποια παράταξη  καθυστέρησε εξοργιστικά το ελληνικό κτηματολόγιο και δασολόγιο;

Ποια παράταξη καλλιέργησε το κλίμα υποχωρητικότητας και συμβιβασμού στα εθνικά θέματα με την γείτονα Τουρκία;

Ποια παράταξη άφησε το κυπριακό να αιμορραγεί τόσα χρόνια χωρίς επίλυση;

Μήπως αυτή είναι η κυβερνώσα παράταξη που αρνείται να κάνει την αυτοκριτική της και αναζητά για όλα αποδιοπομπαίους τράγους  και μεταθέτει τις ευθύνες στα άλλα κόμματα;

Φταίει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβαν μια χρεωκοπημένη χώρα με άδεια κρατικά ταμεία  κι ένα κράτος υπό διάλυση; Μήπως αυτή δεν ήταν η αιτία που βρεθήκαμε στη μέγγενη των δανειστών που υπαγόρευαν λύσεις μονόπλευρης λιτότητας υπό την απειλή της έξωσής μας από την Ε.Ε.; Ξεχνιέται ο αλήστου μνήμης Σόιμπλε που μας αντιμετώπιζε εντελώς εχθρικά και μας θεωρούσε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης; Ξεχνιούνται τα «πατριωτικά» στελέχη της συντηρητικής παράταξης που στη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων διατράνωναν  προς τα έξω: «Βάστα Σόιμπλε»! και «Γερούν, γερά»!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και άπειρη στην κυβερνητική εξουσία,  κατάφερε το ακατόρθωτο: Έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση με το κεφάλι ψηλά κι άφησε στα κρατικά ταμεία 37 δις, τα οποία βρήκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη  και τα χρησιμοποίησε για να καλλιεργήσει το δήθεν φιλολαϊκό της πρόσωπο, μέσω επιδομάτων, και να κερδίσει μια 2η κυβερνητική θητεία, χωρίς ποτέ να παραδεχτεί δημόσια πως το μαξιλάρι αυτό ήταν επίτευγμα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν έχει αναγνωριστεί, εξάλλου, η ρύθμιση του χρέους και η γενναία εξωτερική πολιτική που έκλεισε επ’ ωφελεία μας θέματα που παρέμεναν ανοιχτές πληγές επί δεκαετίες.

Κατά τ’ άλλα η αντιπολίτευση «λαϊκίζει», ενώ η κυβερνώσα παράταξη είναι «σοβαρή, υπεύθυνη και σταθερή», για να μην αναφερθούμε στα πρωτοφανή σκάνδαλα των παρακολουθήσεων, της αντιμετώπισης του εγκλήματος των Τεμπών και της ανάμιξής μας σε έναν πόλεμο, όπως αυτός της Ουκρανίας, που μας φέρνει αντιμέτωπους  με την πάλαι ποτέ σύμμαχό μας Ρωσία.


Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων