Vekrakos
Spartorama | Πλήθος κόσμου στην βραδιά αφιερωμένη στο παιδαγωγικό έργο του Δημήτρη Λιαντίνη

Πλήθος κόσμου στην βραδιά αφιερωμένη στο παιδαγωγικό έργο του Δημήτρη Λιαντίνη - video

Spartorama 09/04/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις
Πλήθος κόσμου στην βραδιά αφιερωμένη στο παιδαγωγικό έργο του Δημήτρη Λιαντίνη
Δείτε την ομιλία της κόρης του Διοτίμας Λιαντίνη
Οδός Εμπόρων

Την εκδήλωση οργάνωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Ξηροκαμπίου, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Για τον Καθηγητή άλλα και για το έργο άλλων μεγάλων ποιητών και συγγραφέων που πρότεινε ο Καθηγητής μίλησαν οι ακόλουθοι ομιλητές: 

  • Μέντη Δώρα, Καθηγήτρια  Νεοελληνικής Φιλολογίας
  • Κακούρου – Χρόνη Γεωργία, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας
  • Αντρειωμένος Γεώργιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας
  • Νικολάου Γεώργιος, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής
  • Πολίτης Φώτης, Διευθυντής 5ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
  • Τσίγκου Πολυάνθη, Διδάκτωρ – εκπρόσωπος Ιδρύματος Παλαμά
  • Καρακατσάνης  Τάσος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε  η χορωδία Δημ. σχ. Ξηροκαμπίου υπό τον εκπαιδευτικό Μαρ. Καριοφύλλη ενώ  οι μαθητές δραματοποίησαν κείμενα υπό την εκπαιδευτικό Καλ. Κατσαφάνα.


Η Πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης Γεωργία Γαλανοπούλου παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στη Διοτίμα Λιαντίνη, κόρη του καθηγητή, η οποία αφού ευχαρίστησε ξεκίνησε την ολιγόλεπτη ομιλία της που θα δείτε στο βίντεο.


Δείτε το τελευταίο γράμμα που άφησε ο Λιαντίνης στη κόρη του, ως πνευματική διαθήκη αλλά και αποχαιρετισμό:

 

Διοτίμα μου, 

Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα- βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου. Τώρα που ανοίγω τα χέρια μου και μέσα τους συντρίβω τον κόσμο, είμαι κατάφορτος με αισθήματα επιδοκιμασίας και κατάφασης. 

Πεθαίνω υγιής στο σώμα και στο μυαλό, όσο καθαρό είναι το νωπό χιόνι στα όρη και το επεξεργασμένο γαλάζιο διαμάντι. 

Να ζήσεις απλά, σεμνόπρεπα, και τίμια, όπως σε δίδαξα. Να θυμάσαι ότι έρχουνται χαλεποί καιροί για τις νέες γενεές. Και είναι άδικο και μεγάλο παράξενο να χαρίζεται τέτοιο το δώρο της ζωής στους ανθρώπους, και οι πλείστοι να ζούνε μέσα στη ζάλη αυτού του αστείου παραλογισμού. 

Η τελευταία μου πράξη έχει το νόημα της διαμαρτύρησης για το κακό που ετοιμάζουμε εμείς οι ενήλικοι στις αθώες νέες γενεές που έρχουνται. Ζούμε τη ζωή μας τρώγοντας τις σάρκες τους. Ένα κακό αβυσσαλέο στη φρίκη του. Η λύπη μου γι’ αυτό το έγκλημα με σκοτώνει. 

Να φροντίσεις να κλείσεις με τα χέρια σου τα μάτια της γιαγιάς Πολυτίμης, όταν πεθάνει. Αγάπησα πολλούς ανθρώπους. Αλλά περισσότερο τρεις. Το φίλο μου Αντώνη Δανασσή, τον αδερφοποιτό μου Δημήτρη Τρομπουκη, και τον Παναγιώταρο το συγγενή μου, γιο και πατέρα του Ηρακλή. 

Κάποια στοιχεία από το αρχείο μου το κρατά ως ιδιοκτησία ο Ηλίας Αναγνώστου. 

Να αγαπάς τη μανούλα ως την τελευταία της ώρα. Υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος για μένα, για σένα, και για τους άλλους. Όμως γεννήθηκε με μοίρα. Γιατί της ορίστηκε το σπάνιο, να λάβει σύντροφο στη ζωή της όχι απλά έναν άντρα, αλλά τον ποταμό και τον άνεμο. Το γράμμα του αποχαιρετισμού που της έγραψα το παίρνω μαζί μου. 

Σας αφήνω εσένα, τη μανούλα και το Διγενή*, το σπίτι μου δηλαδή, που του στάθηκα στύλος και στέμμα, Γκέμμα πες, σε υψηλούς βαθμούς ποιότητας και τάξης. Στην μεγαλύτερη δυνατή αρνητική εντροπία. Να σώζετε αυτή τη σωφροσύνη και αυτή την τιμή. Θα δοκιμάσω να πορευτώ τον ακριβό θάνατο του Οιδίποδα. Αν όμως δεν αντέξω να υψωθώ στην ανδρεία που αξιώνει αυτός ο τρόπος, και ευρεθεί ο νεκρός μου σε τόπο όχι ασφαλή, να φροντίσεις με τη μανούλα και το Διγενή*, να τον κάψετε σε ένα αποτεφρωτήριο της Ευρώπης. 

Έζησα έρημος και ισχυρός.

Λιαντίνης

 

Τη μέρα που θα πέσω έδωσα εντολή

να στεφανωθούν οι μορφές**

Σολωμού στη Ζάκυνθο κ’ Λυκούργου

στη Σπάρτη. 

* Διγενής: γαμπρός του Δ. Λιαντίνη εκείνη την εποχή. 

** Οι μορφές στεφανώθηκαν στις 3/6/1998.





  


Οδός Εμπόρων