Vekrakos
Spartorama | Ο Σταύρος Αραχωβίτης για την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ

Ο Σταύρος Αραχωβίτης για την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ

Spartorama 08/08/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Πολιτική
Ο Σταύρος Αραχωβίτης για την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ
Ακυρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης της Λακωνίας με την δημιουργία τμημάτων σχετικών με τον πρωτογενή τομέα... αλλά και την Ιστορία της Σπάρτης...
Οδός Εμπόρων

Δεν πέρασαν ούτε 20 μέρες από τη συνάντηση των θεσμικών φορέων με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η υποβάθμιση της Λακωνίας στην μεταλυκειακή εκπαίδευση φαίνεται ότι ξεκίνησε. Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών στην μεταλυκειακή εκπαίδευση αλλά και η άρνηση να συζητήσει με τον πρώην πρόεδρο του Τμήματος της Νοσηλευτικής και νυν Γενικό Γραμματέα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και την Πρυτανική αρχή, την μεταφορά των ήδη φοιτούντων (δεύτερο, τρίτο, και τέταρτο έτος φοίτησης) στην Τρίπολη, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης για την εκπαίδευση στην Λακωνία. 

Η απόφαση της αναστολής έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • Το πρώτο είναι ότι ακυρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης της Λακωνίας με την δημιουργία τμημάτων σχετικών με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή αλλά και την Ιστορία της Σπάρτης και του Βυζαντινού πολιτισμού που είναι τα δυνατά σημεία της περιοχής μας. 
  • Το δεύτερο είναι ότι αναστέλλεται η είσοδος μεγάλου αριθμού σπουδαστών που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία της Σπάρτης. 
  • Το τρίτο είναι  ότι η Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι κόπτεται για την εξωστρέφεια των Πανεπιστήμιων, υπονομεύοντας αυτόν τον νέο θεσμό, δημιουργεί ένα κλίμα αναξιοπιστίας με τους παραγωγικούς φορείς που τα πανεπιστήμια με επιμονή κατάφεραν να εδραιώσουν. 
  • Το τέταρτο είναι καθαρά ταξικό. Τα διετή προγράμματα είναι ένας νέος θεσμός που οδηγεί τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε πτυχίο επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5 μέσα από δημόσιες δωρεάν δομές του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτά συμμετέχει το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τις ειδικότητες αυτές, το Υπουργείο Παιδείας παραχωρεί πλέον πλουσιοπάροχα στα ιδιωτικά ΙΕΚ που αποσκοπούν στην παροχή γνώσεων επί πληρωμή με μεγιστοποίηση του κέρδους σε βάρος της ποιότητας εκπαίδευσης. 

Καλώ, λοιπόν, όλους τους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας να αγωνιστούμε για την ανατροπή της αναστολής έναρξης των διετών προγραμμάτων σπουδών και τις όποιες σκέψεις για υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερα τα Πανεπιστήμια να ακολουθήσουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη πάρει ως προς την έναρξη συγκεκριμένων διετών προγραμμάτων σπουδών και όσα θεωρούν ότι είναι έτοιμα να εγκαινιάσουν τη λειτουργία τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι και μία βάναυση παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.  Να θυμίσω ότι , μετά την συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις 24/7, τόνισα ότι δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση κανένα από τα 4 πανεπιστημιακά τμήματα που με κόπο θεωρούνται κεκτημένα.


Οδός Εμπόρων