Vekrakos
Spartorama | Ο Δήμαρχος Σπάρτης ενημερώνει για τις παρεμβάσεις του Δήμου σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία

Ο Δήμαρχος Σπάρτης ενημερώνει για τις παρεμβάσεις του Δήμου σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία

Spartorama 16/09/2016 Εκτύπωση Δημοτικά Θεομηνία
Ο Δήμαρχος Σπάρτης ενημερώνει για τις παρεμβάσεις του Δήμου σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία
«Ήδη από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 ξεκίνησε με πάνω από 20 χωματουργικά μηχανήματα (τσάπες, φορτωτές, γκρέϊτερ, φορτηγά, μπουλντόζες, κλπ) ιδιοκτησίας του Δήμου και μισθωμένα, η αποκατάσταση των ζημιών με προτεραιότητα την βατότητα κυρίως των κτηνοτροφικών και αγροτικών δρόμων ενόψει μάλιστα της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου».
Οδός Εμπόρων

«Δυστυχώς για άλλη μία φορά ο Δήμος μας βρέθηκε ανοχύρωτος μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τεράστιες φυσικές καταστροφές. 

Έργα υποδομών καταστράφηκαν, καλλιέργειες πλημμύρισαν και η τοπική οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. 

Ύστερα από το αρ. 26100/7-9-2016 έγγραφο Δημάρχου Σπάρτης οι Δημοτικές Ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φάριδος, Καρυών και Σπάρτης, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Η ανταπόκριση της πολιτείας ήταν άμεση. 

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ήρθε στο Δήμο Σπάρτης και απέκτησε άμεση αντίληψη για τις ζημιές με επιτόπια μετάβαση, ενώ αρμόδιος υπάλληλος παραμένει ακόμα στο Δήμο για την καταγραφή των εργασιών αποκατάστασης. 

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης στο γραφείο του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, οι οποίοι ενημερώθηκαν προσωπικά για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών και τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος. 

Τη Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Βαλιώτης συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα την αντιμετώπιση των καταστροφών από την θεομηνία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, οι Υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μπαλάφας, οι Βουλευτές των πληγέντων Νομών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας και Μεσσηνίας και οι Δήμαρχοι των πληγέντων Δήμων. 

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης ανακοινώθηκαν μέτρα για ανακούφιση των πληγέντων και εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την οποία επιχορηγούνται οι πληγέντες Δήμοι με το ποσό των 5.500.000 €

Ο Δήμος Σπάρτης θα ενισχυθεί οικονομικά με βάση την απόφαση αυτή για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών. 

Παράλληλα με τις ενέργειες αυτές ο Δήμος Σπάρτης, ήδη από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 ξεκίνησε με πάνω από 20 χωματουργικά μηχανήματα (τσάπες, φορτωτές, γκρέιτερ, φορτηγά, μπουλντόζες, κλπ) ιδιοκτησίας του Δήμου και μισθωμένα, την αποκατάσταση των ζημιών με προτεραιότητα την βατότητα κυρίως των κτηνοτροφικών και αγροτικών δρόμων ενόψει μάλιστα της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου. 

Εργασίες πραγματοποιούνται στις Τοπικές Κοινότητες Γκοριτσάς, Αγίων Αναργύρων, Κοκκινόραχης, Κλαδά, Αφυσσού, Βασαρά, Θεολόγου,  Βρέσθενα, Παρορίου, Μυστρά, Μαγούλας, Αγίου Ιωάννη, Ποταμιάς, Γοράνων, Καμινίων, Λιαντίνας και Λευκοχώματος. 

Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη προσφορά των ιδιωτών, κυρίως στην Τοπική Κοινότητα Γκοριτσάς, οι οποίοι εθελοντικά με γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ) επικουρούν και βοηθούν το έργο των συνεργείων. Ο Δήμος Σπάρτης τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ θερμά για τη συμμετοχή, τη συνεργασία, την πρόθυμη ανταπόκριση και τη βοήθειά τους, για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών. 

Οι εργασίες θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες πληγείσες Τοπικές Κοινότητες. 

Η Δημοτική Αρχή με συντονισμένες ενέργειες και άμεση παρέμβαση στέκεται στο πλευρό των κατοίκων με πρωταρχικό σκοπό τη  διευκόλυνση και ανακούφιση της  καθημερινότητας τους. 

Με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, καθώς για την αποφυγή ανάλογων καταστροφών στο μέλλον κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. 

Αναμένουμε την άμεση στήριξη της Πολιτείας και ζητάμε την κατανόηση και την υπομονή όλων των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Οδός Εμπόρων