Vekrakos
Spartorama | Το Πρόγραμμα των Παράλληλων Εκδηλώσεων του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016

Το Πρόγραμμα των Παράλληλων Εκδηλώσεων του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016

Spartorama 21/09/2016 Εκτύπωση Σπάρταθλον
Το Πρόγραμμα των Παράλληλων Εκδηλώσεων του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016
Το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης υλοποιεί πολιτιστικές δράσεις που αφορούν στο ιστορικό γεγονός του Σπάρταθλον αλλά και στην σημασία του αθλητισμού, 23 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016
Οδός Εμπόρων

Το Ν.Π Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Σπάρταθλον 2016 αποφάσισε να υλοποιήσει πολιτιστικές δράσεις που αφορούν το ιστορικό γεγονός του Σπάρταθλον αλλά και την σημασία του αθλητισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την προβολή και ανάδειξη του Πολιτιστικού μας πλούτου μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και διαλέξεις που αφορούν την ιστορία και τα μνημεία της πόλης μας.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα είναι οι ακόλουθες: 

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου

Ώρα 9:00 – 11:00 π.μ., Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ο αθλητισμός στην αρχαιότητα και στην αρχαία Σπάρτη» . Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εντάσσεται και στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας στο ειδικό θέμα του εορτασμού «Αθλητισμός και ανεκτικότητα στην αρχαιότητα και σήμερα» που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. 

Ώρα 9:30 – 12:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Αθλητικές δράσεις για μαθητές». Μαθητές αθλούνται σε αγωνίσματα που υπήρχαν και κατά τους αρχαίους χρόνους.

Συνδιοργανωτές: 

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας 
  • Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης 
  • Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης 

Τόπος : Σπάρτη – Παραευρώτειο Δημοτικό Πάρκο
 

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 

Ώρα 8:00 μ.μ., Παρουσίαση του βιβλίου των ιστορικών Κωνσταντίνου Λαγού και Φώτη Καρυανού, «Η μάχη του Μαραθώνα, η Ανατροπή» των εκδόσεων Μένανδρος. Η παρουσίαση θα γίνει από τους αρχαιολόγους κ.κ. Άρη Τσαραβόπουλο, Εύα Αποστόλου και Λεωνίδα Σουχλέρη. 

Οργάνωση: 

  • Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης 

Τόπος : Σπάρτη – Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης

 

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 

Ώρα 5:30 – 8:00 μ.μ., Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης θα είναι ανοιχτό για το κοινό και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (Ώρα ξεναγήσεων: 5:30 μ.μ. & 7:30 μ.μ.) 

Ώρα 6:00 μ.μ., Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Αγγελικής Δαρλάση «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική ιστορία για την αναζήτηση ταυτότητας, την ενηλικίωση, τη φιλία και την ανάγκη συνέχισης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Για την καταστροφή των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά την διάρκεια των πολεμικών συρράξεων θα μιλήσουν επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ο κ. Λεωνίδας Σουχλέρης αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Το μυθιστόρημα, απευθύνεται τόσο σε παιδιά και νέους (μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, μαθητές Γυμνασίου) όσο και σε ενηλίκους. Η παρουσίαση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος πραγματοποιείται και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας, με θέμα «Βία και ανεκτικότητα». 

Συνδιοργανωτές:

  •  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας
  •  Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης
  •  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Τόπος : Σπάρτη – Δημοτικός Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. 

Σε περίπτωση βροχής, η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

 

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου

Τόπος : Σπάρτη – Παραευρώτειο Δημοτικό Πάρκο

Ώρα 9:00 – 11:00 π.μ., Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ο αθλητισμός στην αρχαιότητα και στην αρχαία Σπάρτη» . Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εντάσσεται και στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας στο ειδικό θέμα του εορτασμού «Αθλητισμός και ανεκτικότητα στην αρχαιότητα και σήμερα» που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. 

Ώρα 9:30 – 12:00 π.μ., Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Αθλητικές δράσεις για μαθητές». Μαθητές αθλούνται σε αγωνίσματα που υπήρχαν και κατά τους αρχαίους χρόνους. 

Συνδιοργανωτές:

  •  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας
  •  Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης 
  • Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης 

Τόπος : Σπάρτη – Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης. 

11:30 π.μ. – 12:30 μ.μ., Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την αντιπολεμική ιστορία «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» της Αγγελικής Δαρλάση. Γνωριμία των μαθητών της τελευταίας τάξης (ΣΤ΄) των Δημοτικών Σχολείων της πόλης της Σπάρτης με την συγγραφέα του παιδικού, αντιπολεμικού βιβλίου «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με την λογοτεχνία και την αγάπη τους για το βιβλίο. Συζήτηση με την συγγραφέα για το αντιπολεμικό μήνυμα του βιβλίου της και τις καταστροφικές συνέπειες των πολέμων στα μνημεία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. 

Οργάνωση:

  •  Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

 

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 

Ώρα 6:00 μ.μ. – 7:30 μ.μ., Ο χώρος των Ψηφιδωτών δαπέδων «Αρπαγής της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα» στα απαλλοτριωμένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α ακίνητα ιδιοκτησίας Φουστάνου – Μουραμπά, θα είναι ανοικτός για το κοινό και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (Ώρα ξεναγήσεων : 6:00πμ., 6:30πμ. και 7:00πμ.)

Τόπος : Σπάρτη – Οδός Διοσκούρων & Κων. Παλαιολόγου 

Ώρα 8:00 μ.μ.: Διάλεξη της Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Αναστασίας Παναγιωτοπούλου με θέμα: «Αγώνες και θεάματα. Τα ψηφιδωτά διηγούνται». Η διάλεξη, εντάσσεται και στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Τόπος : Σπάρτη – Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου & Χαμαρέτου).

Συνδιοργανωτές :

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας
  • Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης
  • Πνευματική Εστία Σπάρτης


Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 

Ώρα 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ., Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού θα πραγματοποιηθεί η δράση «Τα Στεφάνια των Σπαρταθλητών», όπου μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Σπάρτης θα κατασκευάσουν στεφάνια από κλαδιά ελιάς για τους αθλητές που θα τερματίσουν.

Ώρα 8:00 μ.μ., Στο πλαίσιο των δράσεων για το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, τα καταστήματα της κεντρικής περιοχής της πόλης θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και κατά μήκος των πεζοδρομημένων δρόμων θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

Στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου:

  • Φωτογραφική έκθεση, με θέματα: οι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Σπάρτης, εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, το Σπάρταθλον, τα μουσεία της 5 πόλης και την ιστορία της Σπάρτης Η φωτογραφική έκθεση των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Σπάρτης & των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης πραγματοποιείται και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
  • Παρουσίαση φωτογραφιών & βίντεο, από την ΛΕΦΩΣ, του σε εξέλιξη υπερμαραθώνιου δρόμου. 
  • Εκθέσεις δραστηριοτήτων και λοιπές δράσεις Πολιτιστικών & άλλων Συλλόγων του Δήμου Σπάρτης. 
  • Περίπτερα παραγωγών με έκθεση ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. 

Στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης:

  •  Καλλιτεχνική δημιουργία & κατασκευή «ΔΡΟΜΕΑ» από ανακυκλώσιμα υλικά. Οργάνωση από τον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Σπάρτης. 

Συνδιοργανωτές: 

  • Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ? Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
  • Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης
  • Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Γιορτή Λαδιού και Ελιάς»
  • Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης
  • Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης

 

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 

Χώρος τερματισμού ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ (Άγαλμα Λεωνίδα) Υποδοχή Αθλητών. 

Στην υποδοχή συμμετέχει και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης. Δράσεις στον χώρο του τερματισμού, από πολιτιστικούς & λοιπούς φορείς της πόλης. ώρα 8:00 μμ Κεντρική Πλατεία Σπάρτης 

Έναρξη της Τελετής Λήξης του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016: (Παρουσίαση: Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Δημοσιογράφος ) Συναυλία (1ο Μέρος) της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Σπάρτης με αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο , υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Σαράντου Κανελλάκου. 

Ώρα 9:00 – 9:30 μ.μ., Προσέλευση αθλητών – Χαιρετισμοί – Απονομή επάθλων στους νικητές και νικήτριες του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016. 

Ώρα 9:30 μ.μ., 2ο Μέρος της Συναυλίας της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Σπάρτης.

 

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου

Ώρα 10:30 πμ. & 11:30 π.μ., Ξενάγηση στους αθλητές του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» και στους συνοδούς τους, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας 

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω εκδηλώσεις, θα γίνουν οι κάτωθι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κεντρική περιοχή της Σπάρτης: 

  • Στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, από τις 5:00 μμ έως και τις 02:00 πμ του Σαββάτου, 01 Οκτωβρίου, θα διακοπεί η κυκλοφορία πάσης φύσεως οχημάτων και στα δύο ρεύματα από την οδό Θερμοπυλών μέχρι την οδό Όθωνος Αμαλίας. 
  • Στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από το Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, από τις 02:00 πμ έως και την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στις 2:00 μμ, θα διακοπεί η κυκλοφορία πάσης φύσεως οχημάτων από την οδό Λυκούργου έως την οδό Θερμοπυλών στην άνοδο, και από οδό Θερμοπυλών έως Στάδιο και στα δύο ρεύματα.
  • Από την Τετάρτη το βράδυ (00:00), 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2:00 μμ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου θα απαγορευτεί η στάθμευση στους χώρους ανάμεσα στα παρτέρια (νησίδες) της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από την οδό Ευαγγελιστρίας έως και το Στάδιο. 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ και ΕΡΑ ΣΠΟΡ

 

H ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Π. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ


Οδός Εμπόρων