Vekrakos
Spartorama | Οι προτομές των Λακώνων ποιητών Ρίτσου και Βρεττάκου κοσμούν πλατεία στο Γύθειο

Οι προτομές των Λακώνων ποιητών Ρίτσου και Βρεττάκου κοσμούν πλατεία στο Γύθειο

Spartorama 29/09/2019 Εκτύπωση Λακωνία Πολιτισμός
Οι προτομές των Λακώνων ποιητών Ρίτσου και Βρεττάκου κοσμούν πλατεία στο Γύθειο
Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο σπουδαίων Λακώνων ποιητών
Οδός Εμπόρων

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2019, σε μια σεμνή τελετή στον προαύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης, που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας 2019, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο σπουδαίων Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου, οι οποίοι είχαν φοιτήσει στο Γυμνάσιο Γυθείου.  

Αρχικά, μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκου, ακολούθηκε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από την δρ. Αρχαιολόγο κα Μαρία Τσούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας και ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο ποιητών. 

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας στο σύντομο χαιρετισμό σου είπε: «αξίζει να θυμόμαστε για μέν τον Γιάννη Ρίτσο το στίχο «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις» για δέ τον Νικηφόρο Βρεττάκο τους στίχους για την αξία της ελληνικής γλώσσας «κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω ελληνικά». 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πλήθος κόσμου καθώς και η κόρη και η νύφη του Νικηφόρου Βρεττάκου. 

Τις προτομές φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου από την Λάγεια της Μάνης.

ekklisiaonline.gr



  



Οδός Εμπόρων