Vekrakos
Spartorama | Συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας - Εγκληματικότητας Δήμου Ευρώτα

Συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας - Εγκληματικότητας Δήμου Ευρώτα

Spartorama 22/11/2019 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας - Εγκληματικότητας Δήμου Ευρώτα
Οδός Εμπόρων

Προς ενημέρωση:


Ίδρυση και λειτουργία με ΑΔΑ: 4ΑΓΓΩΡΛ-Η -Αρ Απ: 92/2011 ^22/3/2011 σε εφαρμογή του ν. 2713/1999.

******************

Η ίδρυση και λειτουργία του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ ως επικουρικό/συμβουλευτικό όργανο με τα προβλήματα που υπήρξαν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Με τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όχι για να λύσει -όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν - την παραβατικότητα/εγκληματικότητα στον Δήμο,αλλά να τροφοδοτήσει με επιστημονική τεκμηρίωση ιδέες και λύσεις την μεθοδολογία τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας στην Κοινωνία των Πολιτών.Επιπροσθέτως να διαμορφώσει μια διαρκή κοινωνική συμμαχία με το μόνο αρμόδιο όργανο την Αστυνομία.

Η φύση και η δομή της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας έχει αλλάξει με την χρήση/κατάχρηση της τεχνολογίας, ΄΄βίαιη΄΄ είσοδο πάσης φύσεως μεταναστών - προσφύγων από την δεκαετία του 1990 έως σήμερα.

Βασικοί στόχοι:

**Έργο του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ, είναι η κατάρτιση προγράμματος πρόληψης της εγκληματικότητας στη δημοτική περιφέρεια αρμοδιότητάς του, η διατύπωση γνώμης επί σχετικών ερωτημάτων του δημάρχου ,του δημοτικού συμβουλίων ή των τοπικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, η συνεργασία με τα αντίστοιχα συμβούλια όμορων δήμων, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η συνεχής, μέσω των τοπικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, ενημέρωση των κατοίκων, καθώς και η εκδήλωση κάθε άλλης σχετικής δραστηριότητας.

**Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας μπορεί να συμβάλει δημιουργικά στους τομείς ενημέρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης και συνεργασίας με την κοινωνία, ώστε να αναπτυχθεί το αίσθημα ασφάλειας.

**Τα ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. αποτελούν αποκεντρωμένα όργανα αντεγκληματικής πολιτικής και διαχείρισης του προβλήματος της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη μείωση ή εξάλειψη του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών και τη

δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην ικανότητα του κράτους, να προστατεύει αποτελεσματικά τα έννομα κοινωνικά αγαθά τους.

**Ο Δήμος Ευρώτα, ως κεντρική γεωπολιτική συνιστώσα της Λακωνίας, είναι αποδέκτης ,ως τόπος προορισμού ανεξέλεγκτων κυμάτων πάσης φύσεως μεταναστών και αθιγγάνων ROMA.

Η αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας έχει αυξηθεί δραματικά, αποκτώντας <<ποιοτικά αναβαθμισμένα>> χαρακτηριστικά.σε ναρκωτικές ουσίες,ηλεκτρονικό έγκλημα, εκβιασμοί, μαύρη εργασία, τράφικινγκ την ενδοοικογενειακή βία κλπ

**Το ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ σε καμμιά περίπτωση δεν ακυρώνει τον ρόλο της Αστυνομίας που πρέπει να ενδυναμωθεί σε στελεχιακό δυναμικό και εξοπλισμό.

**Συντονισμός και συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλους τους θεσμικούς φορείς για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας - εγκληματικότητας με γνώμονα την γνώση, την εκπαίδευση με πρώτιστο καθήκον την ψυχολογική θωράκιση της νεολαίας και της τρίτης ηλικίας........


Οδός Εμπόρων