Vekrakos
Spartorama | Με εξαιρετική επιτυχία άρχισαν οι διαλέξεις του καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανου Ροζάνη, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Με εξαιρετική επιτυχία άρχισαν οι διαλέξεις του καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανου Ροζάνη, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης - video

Ν.Μ. 06/02/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Φιλοσοφία
Με εξαιρετική επιτυχία άρχισαν οι διαλέξεις του καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανου Ροζάνη, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης
Ήταν μια εκλαϊκευμένη, πλην όμως εκλεπτυσμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, η οποία βρήκε ανταπόκριση στην καρδιά και την ψυχή των ακροατών
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στις 7:00 μ.μ. στην κύρια αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» η πρώτη διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας, συγγραφέα και διανοούμενου, Στέφανου Ροζάνη, με τίτλο

«Ο αλλοτριωμένος άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή» 

Ο καθηγητής προσκλήθηκε από μια ομάδα πολιτών της Σπάρτης που ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και υλοποίησης μιας σειράς τεσσάρων διαλέξεων με βασικό θέμα την αλλοτρίωση. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Στέφανος Ροζάνης υπήρξε μαθητής του αείμνηστου Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου και ένας από τους βασικούς συντελεστές της «Ελευθέρας Σχολής Φιλοσοφίας «Ο Πλήθων» Ι. Ν. Θεοδωρακοπούλου» που είχε ιδρύσει ο μεγάλος συμπατριώτης μας, στην Μαγούλα της Σπάρτης. Ήταν μάλιστα αυτός που μαζί με άλλους ηγήθηκε της προσπάθειας να συνεχιστεί η λειτουργία της Σχολής  και μετά τον θάνατο του δασκάλου του, δίνοντας μακρόχρονη σειρά διαλέξεων στην έδρα της Σχολής, μέχρι που το ενδιαφέρον ατόνησε και η Σχολή έκλεισε. Του ευχόμαστε ολόψυχα ο δεύτερος κύκλος, που φαίνεται να αρχίζει τώρα, να γεννήσει νέα ενδιαφέροντα, νέες ιδέες και γιατί όχι, νέες σχολές. 

Όπως ακούγεται και στο βίντεο τα θέματα των τεσσάρων πρώτων διαλέξεων (ελπίζουμε για αρχή), σχεδιάστηκαν να κινηθούν περίπου γύρω από: 

  • Το πρόβλημα του αλλοτριωμένου ανθρώπου
  • Το πρόβλημα της αλλοτρίωσης
  • Το πρόβλημα της αλλοτριωμένης πόλης ή μεγαλούπολης
  • Το πρόβλημα της φιλοσοφίας ή της Θεολογίας της αλλοτρίωσης 

Με εμφανή την πολυετή εμπειρία του ως δασκάλου, ο καθηγητής ανέπτυξε συγκροτημένα και μεθοδικά το θέμα, μιλώντας απλά Ελληνικά χωρίς ακραίους πνευματικούς ακροβατισμούς, πλατιάσματα και παρενθέσεις, σεβόμενος απόλυτα την προσωπικότητα και τον χρόνο του ακροατηρίου του. 

Πράγματι η διάλεξη δεν κράτησε παραπάνω από σαράντα λεπτά και με τις εύστοχες ερωτήσεις του κοινού σε εξήντα πέντε λεπτά το θέμα (στο αυστηρό πλαίσιο που έθετε ο τίτλος της Διάλεξης) είχε εξαντληθεί. 

Κάθε του φράση έθετε ερωτήματα, προσέφερε απαντήσεις και ταυτόχρονα γεννούσε νέα ερωτήματα – προβληματισμούς, που ξεδιαλύνονταν στις επόμενες φράσεις ή υποσχόταν ότι θα ξεδιαλύνει στον καιρό τους, στις επόμενες διαλέξεις. 

Ήταν μια εκλαϊκευμένη, πλην όμως εκλεπτυσμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, η οποία βρήκε ανταπόκριση στην καρδιά και την ψυχή των ακροατών, αφού όλοι φύγαμε γεμάτοι ιδέες και εναύσματα για περαιτέρω ενόραση και ενδοσκόπηση. 

Σας παροτρύνουμε  να δείτε το βίντεο παρακάτω. Μετά την κατανόησή του είμαι σίγουρος ότι θα συναντηθούμε στην δεύτερη διάλεξη του καθηγητή, της οποίας η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ν.Μ.


-------


Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. 

Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία στο Καθολικό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. 

Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού «Σημειώσεις». 

Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης, και επί 10 χρόνια στο Τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Είναι συγγραφέας δοκιμιακών έργων, φιλοσοφικών μονογραφιών και ποιητικών συλλογών. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται: 

  • «Ο Μεσσιανισμός και η ηθική φιλοσοφία του Εμμανουέλ Λεβινάς»
  • «Η ερμηνευτική ως πράξη και θεώρηση»
  • «Ερμηνευτικές αναγνώσεις»
  • «Θείος Έρως»

Από τις εκδόσεις Εξάρχεια κυκλοφορούν τα βιβλία του: 

  • «Ομοίωμα Δημοκρατίας»
  • «Εκδοχές της Πόλης: Simmel-Benjamin-Cacciari-Adorno»


Οδός Εμπόρων