Vekrakos
Spartorama | Ο Ταΰγετος, τα σύννεφα και οι σκιές του

Ο Ταΰγετος, τα σύννεφα και οι σκιές του

Ν.Μ. 07/04/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Ο Ταΰγετος, τα σύννεφα και οι σκιές του
Ιδιαίτερη σπανιότητα παρουσιάζουν οι δυο σκιές που πέφτουν, στην δεξιά πλαγιά της κορυφής όπως βλέπουμε τη φωτογραφία
Οδός Εμπόρων

Μία εκπληκτική φωτογραφία τράβηξε σήμερα το πρωί ο λάτρης του Ταϋγέτου, συμπολίτης μας Δημήτρης Μπαγιώκος.

Είναι από αυτές τις σπάνιες στιγμές που δημιουργείται ένα Φακοειδές νέφος (Altocumulus lenticularis) και στεφανώνει την κορυφή του. Μέχρι και ποιήματα έχουν γραφτεί για αυτά τα παιχνίδια του «Γέρου» με τα σύννεφα. 

Για μένα όμως ιδιαίτερη σπανιότητα παρουσιάζουν οι δυο σκιές που δημιουργούνται στην δεξιά πλαγιά της κορυφής όπως βλέπουμε τη φωτογραφία (μάλλον με βορειοανατολικό προσανατολισμό).

Η μία, η μπροστινή θυμίζει σαφώς ανθρώπινο κεφάλι με πλούσια ανασηκωμένη κόμη και με μια φαρέτρα ή ένα σπαθί να στηρίζεται στην πλάτη του. Θα μπορούσε να είναι ο Απόλλων ή ο Διόνυσος ή οτιδήποτε άλλο η φαντασία του καθενός προτείνει.

Η πίσω σκιά, θυμίζει την μουσούδα ενός σκύλου ή καλύτερα ενός τσακαλιού που ξεπροβάλει με προσοχή πίσω από τον βράχο έτοιμο να αφήσει την χαρακτηριστική κραυγή του. 

Ο δημιουργός, Δημήτρης Μπαγιώκος, θεωρεί ότι πρέπει να είναι η σκίαση από την πλαγιά, χωρίς όμως να ξέρει καλά την μορφολογία του εδάφους.


Υ. Γ. 1: Μετά από δεύτερες ματιές (κοιτάξτε τη φωτογραφία από μακρυά), πρόκειται για τη σκοτεινή πλευρά τριών κορυφών (ο ήλιος ανατέλλει αρκετά πιο νότια) οι οποίες την συγκεκριμένη χρονική στιγμή εμφάνιζαν τα συγκεκριμένα σχήματα.

Υ. Γ. 2: Νέα βλέμματα ερμηνεύουν το κεφάλι του τσακαλιού σαν ιπτάμενο πουλί που κατευθύνεται προς το βουνό, λίγο πάνω και πίσω από το κεφάλι του ήρωά μας. Απολύτως δεκτό και αυτό.


Ν.Μ.



  





Οδός Εμπόρων