Vekrakos
Spartorama | Πρόταση για έκδοση Αθλητικού Λαχείου προς ενίσχυση του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και των Σωματείων

Πρόταση για έκδοση Αθλητικού Λαχείου προς ενίσχυση του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και των Σωματείων

Spartorama 11/05/2020 Εκτύπωση Αθλητισμός Κοινωνία Λακωνία
Πρόταση για έκδοση Αθλητικού Λαχείου προς ενίσχυση του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και των Σωματείων
Από την «Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου (Ε.Σ.ΠΕ.Π.)»
Οδός Εμπόρων

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

 

Κάθε κρίση, αποτελεί και ευκαιρία τόσο για προβληματισμό, όσο και για την ανασύνταξή μας.

Αυτό έδωσε την αφορμή στο να καταθέσω Δημόσια την άποψή μου, για την έκδοση Αθλητικού Λαχείου προς ενίσχυση του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και των Σωματείων.

Ιστορικά από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους μετά την Απελευθέρωση του 1821, η έκδοση του οποιοδήποτε Λαχείου είχε σαν σκοπό, αποκλειστικά την κάλυψη φιλανθρωπικών δαπανών ή προαγωγής της εγχώριας βιομηχανίας.

Το πρώτο επίσημο λαχείο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα έρχεται το 1849 ως αποτέλεσμα μιας πρωτοποριακής για την εποχή ιδέας. Το νεοσύστατο κρατίδιο έχει ανάγκη επανασύνδεσης με το ιστορικό του παρελθόν, αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι είναι για αιώνες εγκαταλελειμμένοι και παραδομένοι στα χέρια Ελλήνων και ξένων αρχαιοκαπήλων. Η Αρχαιολογική Εταιρία, προσπαθώντας να περισώσει και να αναδείξει τους δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, θεσπίζει το Λαχείων Οικίας, το οποίο προσφέρει ένα σπίτι στο μεγάλο νικητή, με την προσπάθεια να επιτυγχάνει την αρχαιολογική σκαπάνη και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Στην πορεία εκδόθηκαν και άλλα Λαχεία με σκοπούς, υπέρ των Κρητών Προσφύγων και του Κρητικού Αγώνα (1862), του Εθνικού Στόλου (1904), κ.α.

Σήμερα πιστεύω ότι αποτελεί ευκαιρία, μετά την Πανδημία και την πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, να προχωρήσει στην σύσταση ενός τέτοιου Λαχείου με ετήσια χρηματοδότηση των σωματείων.

Η διάθεσή του θα γίνεται από τον ΟΠΑΠ Α.Ε., διότι έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τον μηχανισμό για την επιτυχή υλοποίηση της πρότασης, καθώς επίσης και πιθανές Συμβατικές υποχρεώσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εκάστοτε κλήρωση του Λαχείου θα πραγματοποιείτε σε μηνιαία βάση και από τα έσοδα, θα προβλέπετε ποσοστό που θα λαμβάνει η εταιρεία διαχείρισης (ΟΠΑΠ Α.Ε), οι διανομείς και το ποσοστό που θα συγκεντρώνεται για την διανομή στα ερασιτεχνικά σωματεία κάθε χρόνο.

Μηνιαία τα σωματεία θα μπορούσαν να έχουν έσοδα και από το αναλογούντα ποσοστό διανομής του Αθλητικού Λαχείου στα μέλη του, φίλους κ.α.

Όλα τα Αναγνωρισμένα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία θα έχουν ενταχθεί στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων» το οποίο δημιουργεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην αρχή κάθε Αγωνιστικής περιόδου, θα λαμβάνουν από τον λογαριασμό του Αθλητικού Λαχείου οικονομική ενίσχυση για τις δραστηριότητες τους.

Οι προϋποθέσεις επιχορηγήσεις των σωματείων θα είναι, όλες αυτές που αναγράφονται στο από 7/5/2020 Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού δηλ. τα οικονομικά στοιχεία (προϋπολογισμός – απολογισμός), φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, το σύνολο των ενεργών αθλητών του, τις συμβάσεις με τους προπονητές του, τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί και τα κόστη τους, τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες κ.λπ.).

Τα ποσά με τα οποία θα επιχορηγούνται κάθε χρόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία, θα είναι σε συνάρτηση με τα τμήματα που διατηρούν, τα πρωταθλήματα και των αριθμό των αγώνων που συμμετέχουν, τον αριθμό παιδιών στις ακαδημίες, καθώς και τις Δαπάνες που πραγματοποίησαν.

Η παραπάνω πρότασή μου έρχεται συμπληρωματική, στα κατατεθειμένα αιτήματα των φορέων του Αθλητισμού (Ομοσπονδίες και Σωματεία), για την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, συμβάλλοντας σε έναν διάλογο που οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε, για ουσιαστική και διαχρονική οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και μακριά από Κρατικοδίαιτες λογικές του παρελθόντος.

Σαν Ένωση, βρισκόμαστε ήδη στην διαβούλευση με εταιρεία, σχετικά με τις προϋποθέσεις ανάληψης για τους επόμενους μήνες Λαχειοφόρου, προς ενίσχυση των σωματείων της Ε.Σ.ΠΕ.Π.


Με Αθλητικούς Χαιρετισμούς
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Πρόεδρος ΕΣΠΕΠ


Οδός Εμπόρων