Vekrakos
Spartorama | «Για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων»

«Για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων»

Spartorama 19/05/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Παιδεία
«Για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων»
«Το σχολικό μάθημα είναι αυστηρά «οικογενειακή υπόθεση» γιατί μόνο έτσι μπορεί η παιδεία να συμβάλλει στο να διαμορφώσει αυριανούς πολίτες «ζωντανούς» και όχι πολίτες ζώντες»
Οδός Εμπόρων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η υπουργός παιδείας κ. Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία στις 8/5 για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (κάμερες στις τάξεις), εκπρόθεσμα, χωρίς συζήτηση - συναίνεση - διάλογο. Αν και είχε τη δυνατότητα να τη συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο που, η ίδια, είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 6/5, δεν το έκανε. Αντίθετα, μια τόσο αμφιλεγόμενη τροπολογία, την ενσωμάτωσε μέσα σε άσχετο με την παιδεία νομοσχέδιο (Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) και την ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ.!

Ξημερώματα Σαββάτου 16/5 δόθηκε στη δημοσιότητα το Φ.Ε.Κ. της Υ.Α. 57233/Υ1/15.5.2020 μέσω της οποίας καθιερώνεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (κάμερες στις τάξεις) με σκοπό την άμεση εφαρμογή της.

Η νέα Υ.Α. 57233/Υ1/15-5-2020 περιλαμβάνει:

  1. Τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω διαδικτύου για τα σχολεία που είναι ανοιχτά: «Για τις σχολικές μονάδες, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω του COVID-19 (…) παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές/-τριες οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές/-τριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID – 19».
  2. Τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα σχολεία που παραμένουν κλειστά: «Για τις σχολικές μονάδες οι οποίες τελούν σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID – 19, και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζεται από τον/την Διευθυντή/-ντρια σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των μέχρι σήμερα ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων». Για την περίπτωση αυτή, η Υ.Α. αναπαράγει τις έως τώρα οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να συναινέσει στην επικοινωνιακή προσέγγιση της εκπαιδευτικής πράξης, στη διατάραξη της παιδαγωγικής σχέσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του, στην υπονόμευση της παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας του εκπαιδευτικού, στο κλίμα ανασφάλειας και ανελευθερίας έκφρασης των μαθητών, στη μετ΄ εμποδίων διεξαγωγή του μαθήματος με κανονιστικού τύπου υποχρεώσεις και ενέργειες που, σημειωτέον, μπορεί να δημιουργήσουν και σοβαρά νομικά ζητήματα σε μαθητές/γονείς/εκπαιδευτικούς, σε ρήξη της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τον εκπαιδευτικό της τάξης με τους μαθητές του, ειδικά τώρα που η πολιτεία θέλει(;) να εισάγει και τον θεσμό του εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης στα σχολεία!

Το σχολικό μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκή διάλεξη κύριε Μπαμπινιώτη, ούτε αρένα αξιολόγησης για να διαμορφώσετε άποψη κύριε Λοβέρδο. Το σχολικό μάθημα είναι αυστηρά «οικογενειακή υπόθεση» γιατί μόνο έτσι μπορεί η παιδεία να συμβάλλει στο να διαμορφώσει αυριανούς πολίτες «ζωντανούς» και όχι πολίτες ζώντες.

Το υπουργείο παιδείας με τη στάση του μας οδηγεί, αναπόφευκτα, στη σύγκρουση. Οι εκπαιδευτικοί αποδείξαμε, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID–19, ότι δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη ούτε κρυβόμαστε πίσω από έκτακτες συνθήκες. Βγαίνουμε πάντα μπροστά για το καλό της παιδείας και της κοινωνίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε και τώρα.

  • Καλούμε τους/τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς, να μη δεχθούν να κάνουν μάθημα με ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.
  • Καλούμε  την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, να προκηρύξουν απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων της τάξης και να προσφύγουν νομικά κατά της Υ.Α. 57233/Υ1/15.5.2020 (ΣτΕ, Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων κ.ά.)
  • Καλούμε τους/τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς, να καταγγείλουν κάθε περιστατικό πίεσης και αυθαιρεσίας, στον Σύλλογο.
  • Καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, ενεργούς πολίτες, να σταθούν δίπλα μας σε κάθε αγωνιστικό κάλεσμα.

Ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι (Ubi concordia, ibi victoria – «η ισχύς εν τη ενώσει») για να το βρούμε. Το χρωστάμε, πάνω απ΄ όλα, στα παιδιά μας! 

  • ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΧΙ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ
  • ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
  • ΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ 

 

Για το Δ.Σ. 

Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Καψάλης  

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργία Μπολοβιτσιώτη


Οδός Εμπόρων