Vekrakos
Spartorama | «Κορονοϊός, Πανδημία, Συνωμοσιολογία, Παραπληροφόρηση και Θρησκοληψία», από τον Γιάννη Μητράκο

«Κορονοϊός, Πανδημία, Συνωμοσιολογία, Παραπληροφόρηση και Θρησκοληψία», από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 22/08/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Υγεία
«Κορονοϊός, Πανδημία, Συνωμοσιολογία, Παραπληροφόρηση και Θρησκοληψία», από τον Γιάννη Μητράκο
«Μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης θα πρέπει να υποστούμε την ανοησία της αγέλης»
Οδός Εμπόρων

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, η εποχή μας είναι μια συγκλονιστική εποχή επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, στην οποία ο άνθρωπος καλείται να αποβάλλει πολλά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον συνόδεψαν στο παρελθόν, χαρακτηριστικά που ανήκουν στη σφαίρα της αγνωσίας, της μοιρολατρίας, της θρησκευτικής προκατάληψης, του φόβου και του σκοταδισμού.

Κι όμως, η εμφάνιση του κορονοϊού, η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους, έδωσαν το έναυσμα για μια εκ νέου στροφή ενός μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας προς αυτό το παρελθόν που υποτίθεται το είχαμε ξεπεράσει. Μια σημαντική μερίδα ανθρώπων κάθε κοινωνικής τάξης, επιπέδου μόρφωσης, επαγγελματικής κατάρτισης, θρησκευτικού πιστεύω και οικονομικής θέσης και μάλιστα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα χειρισμού προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και πρόσβασης στο διαδίκτυο, αντί να ακούσουν τους ειδικούς επιστήμονες και να εμπιστευτούν τις προτάσεις και τις συμβουλές τους «έκλεισαν» τα μάτια και τα αυτιά τους και στράφηκαν προς κατευθύνσεις πολλές από τις οποίες κινούνται ή έχουν ξεπεράσει τα όρια του γελοίου, της ανοησίας κι εν κατακλείδι της βλακείας, έστω κι αν καλύπτονται συχνά από ψευδεπίγραφη επιστημοσύνη (!!!), σοβαροφάνεια (!!!), υπευθυνότητα (!!!) και αυθεντικότητα (!!!).

Σε τουλάχιστον 2.300  ανέρχονται αυτή τη στιγμή τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσιολογίας σχετικά με τον κορονοϊό, την πανδημία και τους τρόπους αντιμετώπισή της. Και δεν θα άξιζε πραγματικά να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους αν όλα αυτά δεν αποτελούσαν ένα σοβαρό κίνδυνο για την ατομική και δημόσια υγεία και προπάντων για την κοινωνική μας συνοχή.    

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  • Ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.
  • Οι γιατροί που εμφανίζονται στα βίντεο των ειδήσεων είναι ηθοποιοί.
  • Οι νεκροί είναι ψεύτικοι.
  • Το εμβόλιο είναι έτοιμο αλλά μας το κρύβουν.
  • Πίσω από όλα κρύβεται ο Μπιλ Γκέιτς που θέλει να «τσιπάρει» τον παγκόσμιο πληθυσμό.
  • Απώτερος στόχος της πανδημίας είναι να μεταδώσουν (ποιοι άραγε;) μέσω του εμβολίου ανίατες νόσους που θα απαιτούν ισόβιες θεραπείες.
  • Με την πανδημία επιδιώκουν τη μείωση του πληθυσμού.
  • Ο στόχος είναι να καταστραφούν όλες οι θρησκείες ή καθεμιά ξεχωριστά.
  • Η εξάπλωση της πανδημίας συνδέεται με το δίκτυο G-5.
  • Ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει την πανδημία.
  • Ο δημοφιλής Αμερικανός συγγραφέας Ντιν Κούντζ κάτι ήξερε, αφού στο βιβλίο του The Eyes of Darkness (1981) αναφέρει ότι: «Ένας Κινέζος επιστήμονας που ονομάζεται Λι Τσεν έφυγε στις ΗΠΑ, μεταφέροντας ένα αντίγραφο του πιο σημαντικού και επικίνδυνου κινέζικου βιολογικού όπλου της δεκαετίας σε μια δισκέτα.Το αποκαλούν "Wuhan-400". (σ.σ. στην αρχική έκδοση του μυθιστορήματος αναφερόταν η πόλη Γκόρκι της τότε Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ο συγγραφέας το άλλαξε το 1996).
  • Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο του καπιταλισμού για να διαλύσει την παγκόσμια οικονομία και να πετύχει τους σκοπούς του χωρίς πόλεμο..

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στη χώρα μας υφέρπει κι ενός άλλου είδους αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από ορισμένους ζηλωτές λαϊκούς και κληρικούς της Εκκλησίας μας οι οποίοι αμφισβητούν σχεδόν τα πάντα σχετικά με τον κορονοϊό, την πανδημία και το εμβόλιο, υιοθετούν πολλές από τις συνωμοσιολογικές απόψεις, ενσπείρουν το φόβο και την αμφιβολία απέναντι στην Επιστήμη και τους επιστήμονες και καλούν τους ορθόδοξους χριστιανούς να εμπιστεύονται μόνο την πίστη τους!   

Η αλήθεια είναι πως η επίσημη Εκκλησία, παρά τα λάθη, τις ολιγωρίες και την αναποφασιστικότητα που έδειξε στην αρχή της πανδημίας, στη συνέχεια συντάχθηκε υπεύθυνα και σοβαρά με τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και της Πολιτείας. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δηλώσει πρόσφατα όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας: «Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά, χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους μας, πετύχαμε πολλά. Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει ούτε Εκκλησία. Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονεί τον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του. Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας, που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με τη βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας».

Ο Μητροπολίτης μας Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος πέραν του ότι εξαρχής είχε συστήσει σε «κλήρο και λαό» της επαρχίας μας να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες των ειδικών και τα μέτρα της Πολιτείας, σε δηλώσεις του έξωθεν του πανηγυρίζοντος μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελίστριας (25/03/2020) είχε πει: «Φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου γίνεται, όπως βλέπετε και μάλιστα σε μια ατμόσφαιρα πολύ καταθλιπτική εξαιτίας της πανδημίας. Εμείς τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό κεκλεισμένων των θυρών και για να υπακούσουμε σε μια εντολή της χώρας μας, της πατρίδος μας, της κυβερνήσεως, αλλά και για να δώσουμε προπάντων το καλό παράδειγμα και στους άλλους ανθρώπους που πρέπει να πειθαρχήσουν γιατί δεν είναι αστεία τα πράγματα και δεν πρέπει η χώρα μας να μεταβληθεί σε Ιταλία, Ισπανία, ή και σε Κίνα». Και κατέληξε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ως εξής: «Ευχηθήκαμε για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και για όλους όσους εργάζονται πυρετωδώς και δεν δίδουν ανάπαυσιν εις το σώμα τους, ούτε νυσταγμό στα βλέφαρά τους, προκειμένου να βρεθεί το φάρμακο για να αποτραπεί αυτή η μεγάλη πανδημία». 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος κατά το κήρυγμά του στον Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας  Νέας Ιωνίας Βόλου και με αφορμή την προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα, αλλά και η Εκκλησία, υπογράμμισε πως “κάποιοι επιτήδειοι διαβάλλουν την αλήθεια, ενσπείρουν το φόβο και δημιουργούν προϋποθέσεις που αλίμονο εάν παρασυρθούμε σε όσα λένε θα οδηγηθούμε σε πόνο και αρρώστια”, ενώ παράλληλα θέλοντας να απαντήσει σε όλους εκείνους που παντού γύρω τους βλέπουν συνωμοσίες, ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν καταδιώκει την πίστη μας και κανείς δεν θέλει να σταματήσει να λειτουργεί η Εκκλησία. Ένα πράγμα υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων»».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ - ένα νέος σε ηλικία ιεράρχης - ο οποίος αναφερόμενος στον πανικό που προκαλούν οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση για την πανδημία, προέτρεψε τους πιστούς να μην επηρεάζονται από τις ψευδολογίες και τις υπερβολές  που «εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον κορονοϊό, αλλά να ακούν τους ειδικούς και να ακολουθούν τις συμβουλές τους».

Στους αντίποδες αυτών βέβαια βρίσκονται όσοι διατυπώνουν τη θρησκόληπτη άποψη ότι  «ο χώρος της εκκλησίας είναι αγιασμένος και η χάρη του Θεού δεν επιτρέπει κανενός είδους μόλυνση» ή  προτροπές προς τους πιστούς όπως αυτή ενός ιερέα, μέσω προσωπικού λογαριασμού από το  Facebook, να μην φορέσουν μάσκα στο ναό κατά τη γιορτή της Παναγίας γιατί: «Η μητέρα μας θέλει να δει τα πρόσωπά μας. Θέλει να δει την πίστη μας! Θέλει να μας ασπαστεί. Θέλει να μας ευλογήσει.»! Ενώ σε μια θρησκευτική ιστοσελίδα δημοσιευόταν το εξής ανήκουστο, όσο κι επικίνδυνο για όσους το ακολουθήσουν μήνυμα: «Εχθές το βράδυ μετά την αγρυπνία που έκαναν όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους για τη σωτηρία του κόσμου από τον κορονοϊό παρουσιάστηκε η Παναγία μας σε ένα μοναχό και του είπε: «Πες στους χριστιανούς να κάνουν ένα σταυρό με αγιασμό ή με αγιασμένο λαδάκι στην είσοδο του σπιτιού τους και δεν θα μολυνθούν»!

Τι καθιστά άραγε ελκυστικές όλες αυτές τις ψευδείς ή κατασκευασμένες ή θρησκόληπτες απόψεις; Η Κάρεν Ντάγκλας Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, που ασχολείται πάνω από μια δεκαετία μ’ αυτό το θέμα, δήλωσε στην ιστοσελίδα LIFO: «Πολλοί άνθρωποι έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας, επειδή φαίνεται ότι αυτές ικανοποιούν σημαντικές ψυχολογικές ανάγκες τους, όπως η ανάγκη για γνώση και βεβαιότητα, η ανάγκη για ασφάλεια και αυτονομία και η ανάγκη για αυτοεκτίμηση. Αυτές οι ανάγκες είναι πιθανό να ενισχυθούν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κρίσης, γι΄ αυτό παρατηρούμε τόσο πολλές θεωρίες συνωμοσίας το τελευταίο διάστημα. Η έρευνα δείχνει ότι η πεποίθηση στις θεωρίες συνωμοσίας συνδέεται με μια σειρά αρνητικών συνεπειών, όπως ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια, η άρνηση του κλιματικής αλλαγής αλλά και η ενίσχυση των προκαταλήψεων ή ακόμη και της βίαιης συμπεριφοράς».

Ο Θεός έχει προικίσει τον άνθρωπο με τη λογική και την ικανότητα της κρίσης. Ας ενεργοποιήσουμε, λοιπόν, αυτά τα μοναδικά μας χαρίσματα κι ας πάψουμε να είμαστε ευκολόπιστοι, θρησκόληπτοι, αφελείς κι έρμαια στα χέρια των κάθε λογής επιτήδειων, που κατασκευάζουν και διακινούν τέτοιου είδους ψευδείς μορφές παραπληροφόρησης σε βάρος της ατομικής και δημόσιας υγείας, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής με το δήθεν αθώο πρόσχημα της «ενημέρωσης»!

Διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί το εύστοχο λογοπαίγνιο που λέει ότι: «Μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης θα πρέπει να υποστούμε την ανοησία της αγέλης»!                                      

 

Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων