Vekrakos
Spartorama | Συνάντηση Νεοκλή Κρητικού στα γραφεία του ΕΙΕΑΔ με τον Λάκωνα Πρόεδρο Αριστοτέλη Βαβουγυιό

Συνάντηση Νεοκλή Κρητικού στα γραφεία του ΕΙΕΑΔ με τον Λάκωνα Πρόεδρο Αριστοτέλη Βαβουγυιό

Spartorama 18/09/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
Συνάντηση Νεοκλή Κρητικού στα γραφεία του ΕΙΕΑΔ με τον Λάκωνα Πρόεδρο Αριστοτέλη Βαβουγυιό
Του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού
Οδός Εμπόρων

Πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός στα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, με τον πρόεδρο κ. Αριστοτέλη Βαβουγιό και τον προϊστάμενο της Ανεξάρτητης Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ) κ.Γιάννη Πασπάλα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η λειτουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), το οποίο υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, το οποίο συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το πρόγραμμα προέβλεπε την διαχείριση 330 εκατ. € για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας, στα 450 εκατ. €.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω πενήντα εφτά (57) Κοινωνικών Συμπράξεων, με Περιφέρειες και Δήμους σε όλην την Ελλάδα. Οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο αριθμός των δικαιούχων προσεγγίζει τους 500,000. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους.

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη, το οποίο προμηθεύει τους δικαιούχους και με νωπά προϊόντα, γεγονός για το οποίο η χώρα μας έχει διακριθεί μιας και θεωρείται δύσκολο ως εγχείρημα και καταδεικνύει τον επαγγελματισμό και την άριστη οργάνωση με την οποία γίνεται όλη η διαδικασία διανομής των προϊόντων στους συμπολίτες μας.

Ο κ.Κρητικός δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, καθώς ο πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ κ. Βαβουγιός είναι συντοπίτης μας, Λάκωνας. Ένας άνθρωπος με όραμα και διάθεση για προσφορά στην πατρίδα μας και ενίσχυση των συνανθρώπων μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση. Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο και τον Προϊστάμενο του ΤΕΒΑ να διοργανώσουμε στην Σπάρτη ημερίδα ενημέρωσης, όταν το επιτρέψουν οι υγιειονομικές συνθήκες. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτή την πολύ σημαντική δράση.»


Οδός Εμπόρων