Vekrakos
Spartorama | Θερινό Δημοτικό Σινεμά: «Χάος», των Αδερφών Ταβιάνι

Θερινό Δημοτικό Σινεμά: «Χάος», των Αδερφών Ταβιάνι - video

Spartorama 05/09/2017 Εκτύπωση Δημοτικά
Θερινό Δημοτικό Σινεμά: «Χάος», των Αδερφών Ταβιάνι
Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:15 το βράδυ στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Με φόντο τη Σικελία των αρχών του 20ού αιώνα ο νομπελίστας συγγραφέας Λουίτζι Πιραντέλο, βυθίζεται στο χάος της ανθρώπινης ψυχής, με τρόπο άλλοτε δραματικό, κι άλλοτε ανάλαφρο, που πίσω του όμως ενεδρεύει πάντοτε το τραγικό.

Το 1984, οι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, βασιζόμενοι σε χαρακτηριστικές νουβέλες του Πιραντέλο, δημιουργούν ένα φιλμ αριστουργηματικό και ταυτόχρονα διαχρονικό, το «Χάος» (Kaos). 

«Είμαι λοιπόν, γιος του Χάους. Και όχι αλληγορικά, μα στην πραγματικότητα, αφού γεννήθηκα κοντά σ’ ένα πυκνό δάσος που οι κάτοικοι του Τζιρζέντι το ονομάζουν Καβούζου, παραφθορά της αρχαίας ελληνικής λέξης Χάος.» - Λουίτζι Πιραντέλο 

Πέντε ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους συνθέτουν μια ποιητική τοιχογραφία της Σικελίας στις αρχές του αιώνα, θίγοντας θέματα όπως:

  • η μετανάστευση και η διάλυση της οικογένειας
  • ο έρωτας και η επιρροή της φύσης στον ανθρώπινο νου
  • η επιστροφή του διανοούμενου στην πατρική γη και τις παιδικές μνήμες
  • η σύγκρουση των κολίγων με τους φεουδάρχες
  • και φυσικά, ο θάνατος.

Το «Χάος» των αδελφών Ταβιάνι, είναι μια ταινία γεμάτη συμβολισμούς. Ο ίδιος ο τίτλος της ταινίας μας παραπέμπει στην Κοσμογονία του Ησίοδου.

Σ΄ ένα χάος, όχι με τη σύγχρονη έννοια της λέξης, αλλά σ΄ ένα «δημιουργικό» χάος που κυοφορεί την αρχή των πάντων.

Πέρα από την σπουδαία προσφορά τους στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, η αγάπη των Ιταλών δημιουργών για τα γράμματα και τον πολιτισμό και η συνεισφορά τους, είναι ιδιαίτερα αξιόλογη.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά, ότι τον Μάιο του 2015 οι αδερφοί Ταβιάνι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου και ανακηρύχθηκαν σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).


Οδός Εμπόρων