Vekrakos
Spartorama | Νεοκλής Κρητικός: «Οι ηλικιωμένοι αξίζει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αποτελούν πηγή ζωής και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές»

Νεοκλής Κρητικός: «Οι ηλικιωμένοι αξίζει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αποτελούν πηγή ζωής και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές»

Spartorama 01/10/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
Νεοκλής Κρητικός: «Οι ηλικιωμένοι αξίζει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αποτελούν πηγή ζωής και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές»
Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου)
Οδός Εμπόρων

Η 1η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί από το 1990 ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και είναι γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως φόρος τιμής στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι: οι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες, πρόσωπα αγαπημένα από το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον. Είναι αυτοί που γεννήθηκαν και έζησαν σε δύσκολες εποχές για τον τόπο. Άνθρωποι που βίωσαν πόλεμο, φτώχεια και στερήσεις, που παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκαν και κέρδισαν τις μάχες της ζωής, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να προκόψουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αγάπη, με αρχές και αξίες

Οι άνθρωποι μιας προχωρημένης ηλικίας είναι σαν το «παλιό καλό κρασί», που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο πολύτιμο. Ωριμάζουν στην ψυχή και το νου τους και μπορούν να συμβουλεύσουν απαλλαγμένοι από κακία, πάθη και μικροπρέπειες. Έχουν να διηγηθούν και να καταθέσουν εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής, γι αυτό και τους αξίζει χώρος να αναπνεύσουν, να ψυχαγωγηθούν, να νιώσουν πως είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και όχι στο περιθώριο.

Η Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνουν αισιόδοξα μηνύματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αυτό που πραγματικά έχει αξία είναι ένα ζεστό βλέμμα, ένα χάδι, λίγος χρόνος για κουβέντα προς τους δικούς μας ηλικιωμένους σαν αντίδωρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης.

Σήμερα, οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο, είναι αντιμέτωποι με την επιδημία από τον ιό COVID-19. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι που θα νοσήσουν από τον ιό COVID-19 μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή τους επιπλοκές, εφόσον νοσήσουν. H επιδημία ανατρέπει την κανονικότητα και την ρουτίνα των ηλικιωμένων. Αναδύεται λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για οδηγίες οι οποίες θα διασφαλίσουν την φροντίδα των ηλικιωμένων και θα καθησυχάσουν τον φόβο και τα αισθήματα αβοηθητότητας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, θλίψης και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοσθούν στις προτεινόμενες και επιβεβλημένες οδηγίες προστασίας, να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν ή να καταργήσουν τις ήδη λιγοστές εξόδους. Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και μοναξιά. Το ζήτημα είναι οι ηλικιωμένοι να είναι ασφαλείς, όχι όμως και μόνοι!

Ο εορτασμός της Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία δεν πρέπει να είναι µόνο αφορμή για απόδοση τιμής και σεβασμού, αλλά αντίθετα αφετηρία για θετική δράση.

Θέλουμε τους πρεσβύτερους συμπολίτες µας συμμέτοχους και ενεργούς σε κάθε µας βήμα. Είναι σημαντικό να τους έχουμε όχι απόμερους και περιθωριοποιημένους αλλά πηγή άντλησης γνώσης και σταθερούς συμπαραστάτες.

 

Νεοκλής Δ. Κρητικός
Βουλευτής Λακωνίας
Νέα Δημοκρατία  


Οδός Εμπόρων