Vekrakos
Spartorama | «Πώς η Καρδίτσα έλυσε προβλήματα της… Σπάρτης!», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Πώς η Καρδίτσα έλυσε προβλήματα της… Σπάρτης!», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Spartorama 03/10/2020 Εκτύπωση Άνθρωποι!
«Πώς η Καρδίτσα έλυσε προβλήματα της… Σπάρτης!», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Αν ο πολίτης δει το δήμο να κινείται, αν δει ότι μπαίνει μπροστά, θα νοιαστεί. Ο δήμος πρέπει να δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο»
Οδός Εμπόρων

Μπορεί η Καρδίτσα να βρέθηκε πρόσφατα στο ζοφερό προσκήνιο λόγω του καταστροφικού κυκλώνα ΙΑΝΟΥ που την έπληξε με σφοδρότητα, όμως επί χρόνια η Καρδίτσα είναι στο προσκήνιο ως ένας δήμος - πόλη υπόδειγμα. Για τούτο είναι σίγουρο πως, σύντομα, θα καταφέρει να ορθοποδήσει και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Βέβαια, κανείς δεν ισχυρίζεται πως υπάρχουν πόλεις που  έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα. Η πορεία και η προσπάθεια των δήμων προς το «καλύτερο» είναι διαρκής κι επίπονη. Σίγουρα, όμως, σ’ αυτόν τον «αγώνα δρόμου», υπάρχουν πόλεις  που προηγούνται (άλλες λίγο, άλλες πολύ) και πόλεις που «μένουν πίσω». Για το λόγο αυτό δεν είναι κακό μια πόλη, που για διάφορους λόγους υστερεί, να  αντλεί παραδείγματα και λύσεις δοκιμασμένες στην πράξη από πόλεις που «έχουν φύγει μπροστά».

Για παράδειγμα, η Σπάρτη ΜΠΟΡΕΙ να δει ποιες λύσεις  έχει δώσει η Καρδίτσα σε προβλήματα, που η ίδια δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει: 

1. Διπλοπαρκάρισμα - Ποδηλατόδρομοι 

  • Στη Σπάρτη το διπλοπαρκάρισμα (μαζί και το παράνομο παρκάρισμα - στάθμευση) είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που, αν και χρόνιο,  δεν έχει αντιμετωπισθεί.  Η «Ανάπλαση Κέντρου», που προσφάτως ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, «ξηλώνει» 7  νησίδες - παρτέρια της Παλαιολόγου και συγκλίνει στον άξονα (εκεί που είναι σήμερα τα παρτέρια) τα δύο αντίθετα ρεύματα της Παλαιολόγου, για να δημιουργηθεί μια 7μετρη οδός, αμφίδρομης, ήπιας  κυκλοφορίας (χωρίς – φυσικά – νησίδα), προκειμένου να αποφευχθεί το διπλοπαρκάρισμα  σε 445 μ. (περίπου)  της κεντρικής λεωφόρου της Σπάρτης.
  • Στην Καρδίτσα, για το  ίδιο πρόβλημα, ήδη από το 2003, με μελέτη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ (επιστημονικός υπεύθυνος κ. Βλαστός), «πήραν» ένα μέρος των κεντρικών δρόμων και δημιούργησαν ένα πρότυπο, ολοκληρωμένο και οργανωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, το πρώτο ολοκληρωμένο δίκτυο στην Ελλάδα, που ενώνει το κέντρο της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις (βορράς, νότος, ανατολή, δύση). Με τον τρόπο αυτό η πόλη άλλαξε ριζικά εικόνα, το αστικό περιβάλλον βελτιώθηκε με την απομάκρυνση των σταθμευμένων αυτοκινήτων κι αναπτύχθηκε, περαιτέρω, η «κουλτούρα του ποδηλάτου». Εν ολίγοις: «Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». 


  


2. Πεζοδρόμηση Κέντρου 

  • Στη Σπάρτη η πεζοδρόμηση του κέντρου (και γενικά οι πεζοδρομήσεις) έχουν αναγορευθεί σε «persona non grata» κι έχουν πολεμηθεί σφοδρότατα. Η Σπάρτη είναι, ίσως, στην τελευταία θέση από πλευράς πεζοδρομήσεων μεταξύ των πρωτευουσών  της  Ελλάδας, γι’ αυτό και το κέντρο της υποφέρει, μαζί και η πόλη ολόκληρη και οι πολίτες 
  • Στην Καρδίτσα, ήδη από τη 10ετία του ’90, υλοποιήθηκε με συνέπεια και ολοκληρωμένο σχεδιασμό ένα ευρύ δίκτυο πεζοδρομήσεων του κέντρου με πυρήνα τον πεζόδρομο της κεντρικής λεωφόρου της πόλης, που συνδέει την πλατεία Ν. Πλαστήρα με την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και συνεχίζει μέχρι την οδό Καραϊσκάκη. Με τις γενναίες αυτές πεζοδρομήσεις εξασφαλίστηκαν (στο μέτρο του δυνατού) τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα των πεζοδρομήσεων που είναι:

Ασφάλεια των πεζών, εύκολη και άνετη μετακίνηση, αποτροπή της χρήσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης για μικρές διαδρομές, συνθήκες για περισσότερη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, ευχάριστο περιβάλλον και αύξηση του αριθμού των πεζών, αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφορία των οχημάτων, τόνωση των χρήσεων γης, ανάδειξη αξιοθέατων σημείων της πόλης, ενοποίηση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, διαφορετική και πιο ελκυστική διάσταση του δρόμου, αισθητική βελτίωση των γύρω - μη πεζοδρομημένων- δρόμων  από τους ιδιώτες καταστηματάρχες για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την «ελκυστικότητα» του πεζόδρομου, οικονομική ανάπτυξη κι ευημερία της περιοχής, αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων κ.α. 


  

 

3. Ανακύκλωση και Αλληλοβοήθεια 

  • Στη Σπάρτη, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση βρίσκονται σε σημείο τραγικό, ενώ οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στο κίνημα αλληλοβοήθειας, προσφέροντας ρουχισμό και άλλα είδη, είτε κρεμούν τα προσφερόμενα είδη σε σακούλες από τους κάδους των σκουπιδιών (!!!), είτε αναζητούν λύση μέσω της «Βοήθειας στο Σπίτι» και των ενοριακών ναών.
  • Στην Καρδίτσα, μέσω στενής συνεργασίας  με  εταιρεία ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης, έχουν πάει την ανακύκλωση ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας συγχρόνως μια ποιοτική ανάπτυξη στο κίνημα της αλληλοβοήθειας,  καθώς τα άριστα ποιοτικά είδη διατίθενται σε απόρους μέσω της τράπεζας ενδυμάτων του δήμου, ενώ τα υπόλοιπα παίρνουν το δρόμο της ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα ο δήμος έχει τοποθετήσει ειδικά αυτόματα δοχεία για μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, κουρτίνες, παιχνίδια, τσάντες, κρεμάστρες και πετσέτες, όπου με  3 απλές κινήσεις ( ανοίξτε – ρίξτε μέσα – κλείστε) οι δημότες τοποθετούν τα διάφορα είδη, προκειμένου ο δήμος να τα συλλέξει  για τους παραπάνω σκοπούς. 



  

4. Χριστούγεννα στην πόλη

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου, την οποία πολλές πόλεις εκμεταλλεύονται για να προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και για να «κρατήσουν» τους δημότες στην πόλη τους, προσφέροντάς τους ποικιλία ποιοτικών εκδηλώσεων.

  • Στη Σπάρτη δεν έχει, ακόμα, δημιουργηθεί, μια ειδική δημοτική δομή, η οποία να ασχολείται αποκλειστικά με τα «Χριστούγεννα στην πόλη». Έτσι ο δήμος Σπάρτης περιορίζεται σ’ έναν στολισμό ρουτίνας της πόλης και της πλατείας (που πολλές φορές, μάλιστα, προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια δυσμενή) και εκδηλώσεις πενιχρού χαρακτήρα χωρίς φαντασία και όραμα. Το αποτέλεσμα είναι οι Σπαρτιάτες να πλήττουν μέσα στην ίδια τους την πόλη, να απογοητεύονται και να αναζητούν διέξοδο με χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σε άλλες πόλεις. 
  • Στην  Καρδίτσα λειτουργεί ο δημοτικός θεσμός «Παυσιλυπούπολη», που εκπροσωπείται από αιρετούς - υπηρεσιακούς του Δήμου Καρδίτσας και εθελοντές, ο οποίος προγραμματίζει, οργανώνει και πραγματοποιεί χριστουγεννιάτικες (κι όχι μόνο) πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και οικολογικές εκδηλώσεις και δράσεις με επίκεντρο το θεματικό χριστουγεννιάτικο πάρκο « Παυσιλυπούλη», στο μεγάλο πάρκο της πόλης «Παυσίλυπο».


  

«Αν ο πολίτης δει το δήμο να κινείται, αν δει ότι μπαίνει μπροστά, θα νοιαστεί.
Ο δήμος πρέπει να δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο.»

 

2-10-2020
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων