Vekrakos
Spartorama | «Σπάρτη: Το νεοκλασικό Τριτάκη καταρρέει», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπάρτη: Το νεοκλασικό Τριτάκη καταρρέει», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 23/10/2020 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Πολιτική
«Σπάρτη: Το νεοκλασικό Τριτάκη καταρρέει», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Το όμορφο αυτό σπίτι ακολουθεί τη μοίρα μιας μακράς σειράς νεοκλασικών και άλλων παλαιών σπιτιών της Σπάρτης που χάθηκαν (και συνεχίζουν να χάνονται) μπροστά στα μάτια μας
Οδός Εμπόρων

Η Οικία Τριτάκη, στην οδό Άγιδος 28 (μπροστά ακριβώς από την Παιδική Χαρά Ευαγγελιστρίας) είναι ένα από τα λίγα παλαιά όμορφα σπίτια της Σπάρτης που έχουν διασωθεί με την αυθεντική μορφή τους.

Πρόκειται για ένα κλασικιστικό σπίτι του 1870-1890, με όλα τα χαρακτηριστικά στολίδια της εποχής του: Ακροκέραμα,  γείσο και θριγκό, διαχωριστική ζώνη ορόφων, μαρμάρινους εξώστες με σκαλιστά φουρούσια και περίτεχνο σφυρήλατο κιγκλίδωμα, ψευδοβάθρο, κεντρική είσοδο με μαρμάρινα λευκά σκαλοπάτια και ξύλινη ταμπλαδωτή εξώπορτα και, τέλος, ωραία, δίφυλλη, σφυρήλατη αυλόπορτα. Η κατάφυτη αυλή του με τις πικροδάφνες, τον φοίνικα και τις άλλες πρασινάδες έχει βοτσαλωτό δάπεδο, έτσι όπως στρώνονταν -τότε- τα πεζοδρόμια και οι αυλές, πριν ακόμα εισβάλει και κυριαρχήσει παντού το τσιμέντο.

Στο κτήριο αυτό στεγάστηκε (τέλη 19ου αι. - αρχές 20ου) η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στα νεότερα χρόνια η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.)  Λακωνίας.

Η οικία Τριτάκη αγοράστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας στην τελευταία περίοδό της, 2006-2010, αλλά, έκτοτε, παραμένει πλήρως εγκαταλειμμένη, παρ’ όλο που έχει τον χαρακτηρισμό «Διατηρητέο».

Μια τεράστια καθίζηση στη στέγη με τα κεραμίδια, εδώ και χρόνια, δείχνει πως η κατάρρευση έχει ήδη αρχίσει και πως το όμορφο αυτό σπίτι ακολουθεί τη μοίρα μιας μακράς σειράς νεοκλασικών και άλλων παλαιών σπιτιών της Σπάρτης που χάθηκαν (και συνεχίζουν να χάνονται) μπροστά στα μάτια μας.

Είναι κρίμα, ένα τέτοιο όμορφο νεοκλασικό σπίτι της Σπάρτης με ιστορία και παράδοση, ένα χαρακτηριστικό δείγμα κτηρίου που εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης να καταρρέει, όντας ιδιοκτησία της πολιτείας.

Ο δήμος Σπάρτης και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα πρέπει να παρέμβουν έγκαιρα, να διασώσουν το σπουδαίο αυτό οίκημα, να το ανακαινίσουν και να το αξιοποιήσουν κατάλληλα, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της πόλης. 

Σπάρτη 23-10-2020
Βαγγέλης  Μητράκος



  



Οδός Εμπόρων