Vekrakos
Spartorama | «Οι Αρχαίοι Φιλόσοφοι στο Μοναστήρι της Γόλας», ένα ντοκιμαντέρ από τον Λάμπρο Βλάχο

«Οι Αρχαίοι Φιλόσοφοι στο Μοναστήρι της Γόλας», ένα ντοκιμαντέρ από τον Λάμπρο Βλάχο - video

Spartorama 12/11/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Εκκλησία Κοινωνία Πολιτισμός Φιλοσοφία
«Οι Αρχαίοι Φιλόσοφοι στο Μοναστήρι της Γόλας», ένα ντοκιμαντέρ από τον Λάμπρο Βλάχο
«Το παράπονό μου από την πολιτική και πνευματική ηγεσία των μαθητικών μου χρόνων είναι γιατί να μη γνωρίζω από ‘κείνα τα χρόνια για την ύπαρξη του φωτεινότατου αυτού σημείο στον δήμο Σπάρτης;»
Οδός Εμπόρων

Πρέπει να ήταν στα 27 μου όταν διάβασα για πρώτη φορά από μια «άθλια» μετάφραση την Πολιτεία του Πλάτωνος, είχαν προηγηθεί διαβάσματα (και συμμελέτες) στα Ευαγγέλια καθώς και στις επιστολές του Θεμελιωτού και κήρυκα του Χριστιανισμού Αποστόλου Παύλου. Είχα πειστεί διαισθητικά κι’ όχι από επιστημονική μελέτη ότι ο Χριστός είχε φέρει την Πίστη στο Αγαθό και στην Αλήθεια που περιγράφει ο Πλάτων στα έργα Του. Αυτήν την άποψή μου περιέγραφα και υπεστήριζα στην αγαπημένη Β.Λ., η οποία σνόμπαρε τις απόψεις μου ίσως εξαιτίας «αριστερών» πεποιθήσεών της. Αυτό όμως μέχρι που είδε σε μια πρωινή εκπομπή την Λιάνα Κανέλλη με φιλοξενούμενο τον Στέλιο Ράμφο να περιγράφει την εικονογράφηση των Ελλήνων Κλασικών σε μοναστήρια και Ναούς! Με παίρνει αμέσως τηλέφωνο, ήμουν στις ΗΠΑ, κι’ ενθουσιασμένη μου λέει «αυτός είναι για σένα»! Οι φωτισμένοι άνθρωποι που πρότειναν και οι καλλιτέχνες που εκτέλεσαν το έργο αυτό έχουν κερδίσει την αιωνιότητα (καθώς και οι μοναχοί που αντέγραφαν την κλασική γραμματεία) είμαι της γνώμης με την ενέργειά τους αυτή ήθελαν να μας θυμίζουν «μη τους ξεχάσετε είναι δικοί μας». Εμείς τους ξεχάσαμε και γι’ αυτό βρισκόμαστε συνεχώς σε παρακμή.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με περίμενε η έκπληξη της ζωής μου, η αγαπημένη με πήγε στο Μοναστήρι της Γόλας το οποίο απέχει περί τα 15 λεπτά από το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, Πολοβίτσα, όλ’ αυτά στα 47 μου χρόνια!

Το παράπονό μου από την πολιτική και πνευματική ηγεσία των μαθητικών μου χρόνων είναι γιατί να μη γνωρίζω από ‘κείνα τα χρόνια για την ύπαρξη του φωτεινότατου αυτού σημείο στον δήμο Σπάρτης;

Θέλησα να δώσω την ευκαιρία στους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου να γνωρίσουν αυτό το φωτεινό μνημείο. Με την άδεια της σχολικής γραμματείας έστειλα μια επιστολή στα σχολεία όπου ρωτούσα τους μαθητές πόσοι και ποιοι φιλόσοφοι είναι εικονογραφημένοι στο νάρθηκα του Ναού της Μονής Γόλας κι’ ότι οι τρεις πρώτες «εργασίες» θα βραβεύοντο με 300 χιλ. δραχμές έκαστη. Είχα ακούσει ότι για την πενθήμερη εκδρομή τους έκαναν χορούς ή εράνους για την εξοικονόμηση των εξόδων τους με την βράβευση ήθελα να τους διευκολύνω. Η μόνη τάξις που απήντησε ήταν του Ξηροκαμπίου είμαι σίγουρος την απάντηση την συνέταξε ο καθηγητής τους Γ.Σ.

Η Β.Λ. συνάντησε τον μαθητή που έφερε την απάντηση και του έδωσε την επιταγή, κάπου στη Σπάρτη.

Ευρίσκομαι πάλι στις ΗΠΑ όπου μαθαίνω ότι η χορωδία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας του Σικάγο θα έλθη στη Σπάρτη για να τραγουδήσει στο Σαϊνοπούλειο. Πυρετωδώς αρχίζω να ψάχνω την μαέστρο στο τηλέφωνο και να την θερμοπαρακαλώ να πάνε και στη Γόλα και να πουν ότι ύμνους θέλανε υπό την σκέπη των Φιλοσόφων κι’ ότι θα έχω σκηνοθέτη να τους κινηματογραφήσει στο Σαϊνοπούλειο και στη Γόλα. Η αγαπημένη Β.Λ. βοήθησε συντονίζοντας τον σκηνοθέτη.

Και τώρα απολαύστε σε εικόνες την ιστορία αυτή αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητού μου Μιχάλη Πιτσούνη και στην μνήμη της αγαπημένης Βερόνικας Λιτζέρη. 

Με αγάπη
Λάμπρος Βλάχος


Οδός Εμπόρων