Vekrakos
Spartorama | «Τα Λαμπριάτικα Ψωμιά της Μάνης», δια χειρός Ελένης Τζικάκου

«Τα Λαμπριάτικα Ψωμιά της Μάνης», δια χειρός Ελένης Τζικάκου - video

Spartorama 30/04/2021 Εκτύπωση Ιστορία Κοινωνία Λακωνία Πολιτισμός
«Τα Λαμπριάτικα Ψωμιά της Μάνης», δια χειρός Ελένης Τζικάκου
Άρτοι της Άνοιξης, της γιορτής, της χαράς, αλλά του ιδιαίτερου και μοναδικού εθίμου της Μάνης, του εθίμου «της Αγάπης» που λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα του Πάσχα σε χωριά της Μάνης και πραγματώνει το δίδαγμα του αναστηθέντος Ιησού: Αγαπάτε αλλήλους!
Οδός Εμπόρων

Δείτε το αφιέρωμα που έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και η εκπομπή «Love it», την μεγάλη Δευτέρα, στα λαμπριάτικα ψωμιά της Μάνης.

  • Άρτοι ξεχωριστοί και ολοστόλιστοι παρασκευάζονται από τα χέρια  των πανάξιων γυναικών της Μάνης  κάθε Λαμπρή, για να εορταστεί η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή της χριστιανοσύνης, η ανάσταση του Θεανθρώπου.
  • Τα ψωμιά της Λαμπρής είναι.. αρσενικά και θηλυκά, για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, για ζώντες ή τεθνεώτες, για τους αλησμόνητους κεκοιμημένους δηλαδή(!) για άτομα μικρά και μεγάλα σε ηλικία, για τα αγόρια και τα κορίτσια της οικογένειας, για τα βαφτιστήρια, για τις αρραβωνιαστικές, για το σπίτι… για όλους και για όλα έχει προβλέψει η γυναίκα της Μάνης, ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος στην πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου!
  • Η απαρχή των ψωμιών αυτών χάνεται στην αχλή του χρόνου, σε χρόνους άχρονους, στα όρια των μύθων και των θρύλων, που αγγίζουν πανάρχαιες εορτές και ταφικά έθιμα,  σε χρόνους των περίλαμπρων αυτοκρατορικών οίκων του Βυζαντίου, απόγονοι των οποίων ρίζωσαν στη Μάνη και διατήρησαν στοιχεία της παράδοσής τους, σε χρόνους ηρωικούς που σχετίζονται με ιστορικές επετείους και πολέμους της Μάνης και άλλα πολλά…
  • Άρτοι πολυποίκιλοι με μοναδικά σχέδια και πανάρχαια σύμβολα που μαρτυρούν την αρχαιότητά τους, άλλοι δοσμένοι με δωρικό τρόπο, άλλοι ολοκέντητοι με πανέμορφα μηνυματικά στολίδια..

Άρτοι της Άνοιξης, της γιορτής, της χαράς, αλλά του ιδιαίτερου και μοναδικού εθίμου της Μάνης, του εθίμου «της  Αγάπης» που λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα του Πάσχα σε χωριά της Μάνης και πραγματώνει το δίδαγμα του αναστηθέντος Ιησού: Αγαπάτε αλλήλους!



  



Οδός Εμπόρων