Vekrakos
Spartorama | Διαδικτυακή ομιλία του Γιάννη Πίκουλα με θέμα «Ανώνυμοι και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα»

Διαδικτυακή ομιλία του Γιάννη Πίκουλα με θέμα «Ανώνυμοι και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα»

Spartorama 20/05/2021 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
Διαδικτυακή ομιλία του Γιάννη Πίκουλα με θέμα «Ανώνυμοι και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα»
Στη Πνευματική Εστία Σπάρτης την Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, στις 7:00 μ.μ.
Οδός Εμπόρων

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης συνεχίζοντας τις διαδικτυακές ομιλίες, σας καλεί την Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, να παρακολουθήσετε τον κ. Γιάννη Πίκουλα, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος στην ομιλία του θα αναφερθεί στους «Ανώνυμους και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα».

Ο σύνδεσμος της εφαρμογής ΖΟΟΜ είναι:


Περίληψη Oμιλίας «Ανώνυμοι και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα»

Η Ιστορία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στους επώνυμους και επιφανείς, στους γνωστούς μας πρωταγωνιστές της ιστορικής εξελίξεως, στους ανθρώπους του προσκηνίου. Το βάρος, όμως, και η σημασία έγκειται στους ανώνυμους και αφανείς, ιδίως του καθημερινού βίου, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα, τους ανθρώπους πίσω από τη «σκηνή» της Ιστορίας.

Αυτούς σκοπεύει να αναδείξει τούτη η διάλεξη, οι οποίοι ως καθημερινοί «ήρωες» βιοπορισμού και δράσεως απετέλεσαν τον κανόνα στην αρχαιότητα, με τους επώνυμους να συγκροτούν την εξαίρεση. Ποιοι ήταν οι ανώνυμοι και αφανείς, ποιες είναι οι γνώσεις μας, ποια ήταν η συμβολή τους στο ιστορικό γίγνεσθαι, και ποια ιδιαίτερα υπήρξε η προσφορά της μεγάλης παραμελημένης, της γυναίκας.

 

Bιογραφικό Σημείωμα, του ομιλητή

? Γιάννης Αντ. Πίκουλας είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα ΙΑΚΑ (Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) από το 2000 και συνεκδότης του διεθνούς Αρχαιογνωστικού περιοδικού Ηόρος (1983κε.).

Φιλόλογος σε δημόσια και ιδιωτική Eκπαίδευση το διάστημα 1976–1996 και Eρευνητής στο Kέντρο Eλληνικήςκαι Pωμαϊκής Aρχαιότητας (KEPA)του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (EIE) τα έτη 1996–2001.

Έχει εκδόσει δέκα (10) μονογραφίες και υπήρξε Eπιμελητής εκδόσεως δεκαοκτώ τόμων (18). Oι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή Πρακτικά Συνεδρίων υπερβαίνουν τις 190.

Aσχολείται κυρίως με θέματα Iστορικής Tοπογραφίας και Eπιγραφικής. Επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια-οινοπαραγωγή και την ελαιοπαραγωγή. H έρευνα του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο, και μάλιστα τη Λακωνία, Θεσσαλία και Mακεδονία, αλλά και τη Μ. Ασία. Το τελευταίο του βιβλίο αναφέρεται στον Μ. Αλέξανδρο.


Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση με θέμα: «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ – Μνημείο & Μνήμες» που λειτουργεί στο εντευκτήριο της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ είναι πλέον επισκέψιμη από το κοινό, καθημερινά από τις 5:30 μμ έως και τις 8:30 μμ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τον Ιούλιο 2021. Περισσότερες πληροφορίες από το εντεταλμένο μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ., Γιώργο Γιαξόγλου, τηλ 6932 290 451.



  



Οδός Εμπόρων