Vekrakos
Spartorama | Φωτιά στη Μάνη: Συγκλονίζει εθελόντρια που στα χέρια της ξεψύχησε άλογο

Φωτιά στη Μάνη: Συγκλονίζει εθελόντρια που στα χέρια της ξεψύχησε άλογο

Spartorama 09/08/2021 Εκτύπωση Άνθρωποι! Θεομηνία Κοινωνία Λακωνία
Φωτιά στη Μάνη: Συγκλονίζει εθελόντρια που στα χέρια της ξεψύχησε άλογο
«Ήταν σαν να αποχαιρετούσε αυτό τον κόσμο» αναφέρει η Ζαφειρία Κακαλέτρη
Οδός Εμπόρων

Με τρεμάμενη φωνή περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στη φωτιά στη Λακωνία εθελόντρια που βρέθηκε στο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας παλεύοντας να ανακουφίσει τα ζωάκια τα οποία γνώρισαν το μένος της. Η Ζαφειρία Κακαλέτρη ήταν εκεί το απόγευμα του Σαββάτου (7/8) όταν ένα άλογο γεμάτο εγκαύματα παραδόθηκε στα τραύματά του. 

«Ήμασταν σε ένα χωριό έξω από το Γύθειο στον Καρβελά μαζί με άλλους εθελοντές. Όταν πλησιάσαμε το άλογο που ήταν δεμένο σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή, είδαμε πως είχε εγκαύματα τρίτου βαθμού» αναφέρει η Ζαφειρία Κακαλέτρη μιλώντας στο Newsbeast. 

«Η κατάστασή του ήταν πολύ άσχημη» σημειώνει. 

Δυστυχώς σύμφωνα με την εθελόντρια από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) στη φωτιά στη Λακωνία έχασαν τη ζωή τους πολλά ζώα. 

«Εμείς γενικά στην ομάδα δεν έχουμε ακτιβιστική δράση αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε σε αυτή την τεράστια καταστροφή προστατεύοντας τα ζώα που μας έχουν ανάγκη» προσθέτει. 

Όπως λέει η Ζαφειρία Κακαλέτρη η οποία είναι οδοντίατρος και μέλος των Strays Sparta Greece, Smart Paws Save a stray και της ομάδας Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης πολλά από τα ζώα τα οποία ήταν θύματα έχασαν τη ζωή τους γιατί ήταν δεμένα και έτσι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν και να σωθούν. 

Το άλογο, το οποίο τελικά παραδόθηκε στα τραύματά του παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να σωθεί, σύμφωνα με τη Ζαφειρία Κακαλέτρη πρέπει να είχε περάσει όλη τη ζωή του δεμένο. «Δεν μπορούσε, δεν ήξερε, δεν είχε μάθει να τρέχει κανονικά» σημειώνει. 

«Δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, είχε καεί μέχρι και γύρω από τα μάτια»

«Ο ιδιοκτήτης του το έλυσε την τελευταία στιγμή κατόπιν παρέμβασης εθελοντών μήπως και σωνόταν, είχε όμως ήδη πάθει εγκαύματα τρίτου βαθμού σχεδόν παντού. Όταν το βρήκαμε και προσπαθούσαμε να κανονίσουμε τη μεταφορά του δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του» περιγράφει στο Newsbeast. 

«Έπεσε στο έδαφος, σηκώθηκε και ξανάπεσε οριστικά. Δεν είχε δύναμη ούτε να πιεί νερό, να κρατήσει το κεφάλι του, πονούσε, είχε καεί μέχρι και γύρω από τα μάτια του» αναφέρει.

«Σήκωσε το κεφαλάκι του γεμάτο υπερηφάνεια σαν να αποχαιρετούσε τον κόσμο που δεν το βοήθησε να ευτυχήσει»

Η Ζαφειρία Κακαλέτρη τονίζει πως αυτό που τη συγκλόνισε ήταν η κίνηση η οποία έκανε το άλογο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. 

«Λίγο πριν ξεψυχήσει, σήκωσε γεμάτο υπερηφάνεια το κεφαλάκι του όπως κάνουν τα άλογα. Κοίταξε το κορμί του και στη συνέχεια έριξε το κεφάλι του δυνατά στο πλάι. 

Έκανε πολύ έντονα την κίνηση του καλπασμού και με τα τέσσερα ποδαράκια του πεσμένα στο πλάι, ήταν σαν να αποχαιρετούσε αυτό τον κόσμο που δεν το βοήθησε να ευτυχήσει» επισημαίνει.


Σταυρούλα Πεταλιού, newsbeast.gr







  



Οδός Εμπόρων