Vekrakos
Spartorama | «Οι Φταίχτες…», από τον Γιάννη Μητράκο

«Οι Φταίχτες…», από τον Γιάννη Μητράκο

Spartorama 19/08/2021 Εκτύπωση Άρθρα Θεομηνία Κοινωνία Λακωνία
«Οι Φταίχτες…», από τον Γιάννη Μητράκο
«Όλοι εμείς που ψηφίζουμε κάθε τόσο, χωρίς να βάζουμε ως κριτήριο την αξιοσύνη και την έξωθεν καλή μαρτυρία για τα πρόσωπα που διεκδικούν το προνόμιο να ανέλθουν στην εξουσία»
Οδός Εμπόρων

Φέτος το κακό με τις καταστροφικές πυρκαγιές κορυφώθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα και ο όλεθρος στο φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των ανθρώπων είναι ανυπολόγιστος. Η κυβέρνηση των «αρίστων», η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί δείχνουμε γι’ άλλη μια φορά να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Οι συνέπειες των φετινών πυρκαγιών, που ακόμα συνεχίζονται, θα φανούν από το προσεχές φθινόπωρο όταν ο καιρός θα αλλάξει και θα αρχίσουν οι βροχές, που θα συνοδευτούν με μαθηματική ακρίβεια από φοβερές πλημμύρες. Οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα σε μια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα επιβίωσης, αφού όποια βοήθεια κι αν τους καταβληθεί το μέλλον τους φαντάζει δυσοίωνο.

Και κατά τα ειωθότα έχουμε αρχίσει όλοι μας το αγαπημένο μας παιχνίδι την επίρριψη ευθυνών. Και ναι μεν συχνά αυτός ο καταλογισμός είναι σωστός και τεκμηριωμένος, ιδίως όσον αφορά τις προεκλογικές κυβερνητικές μεγαλοστομίες, αλλά επειδή συνηθίζουμε να βγάζουμε τα ματάκια μας με τα χεράκια μας, ας δούμε ποιοι είναι οι φταίχτες των πυρκαγιών:

  • Πρώτος και καλύτερος ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που αφαίρεσε την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία και τη μεταβίβασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που είναι εκπαιδευμένη βασικά για τις αστικές πυρκαγιές.
  • Όλες οι επόμενες κυβερνήσεις που λίγο ή πολύ συνέβαλαν στην υποβάθμιση και αποδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, αφού της στέρησαν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Τα δάση μας έμειναν ακαθάριστα επί σειράν ετών και η καύσιμη ύλη που συγκεντρώθηκε μέσα τους ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα που αναζητούσε ευκαιρία για να σκάσει.
  • Η ολοφάνερη απουσία κρατικού στρατηγικού σχεδιασμού, ουσιαστικής οργάνωσης και αποτελεσματικού συντονισμού των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης από τους καθ’ ύλην αρμοδίους κι όχι από τους πολιτικούς παράγοντες που αυτογελοιοποιούνται, δηλώνοντας ότι «βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή και συντόνισαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις»!!!
  • Οι Περιφέρειες που περνάει η άνοιξη, ξεκινάει το καλοκαίρι και τότε θυμούνται – αν θυμούνται – να βάλουν συνεργεία αποψίλωσης των ρείθρων των εθνικών δρόμων.
  • Από κοντά οι Δήμοι που πράττουν το ίδιο με τους δρόμους της αρμοδιότητάς τους.
  • Οι αγρότες που παραμελούν τα κτήματά τους και δεν τα καθαρίζουν από τα ξερόχορτα για να μη λαμπαδιάσουν.
  • Μεγάλη και η ευθύνη αυτών που παρά τις προειδοποιήσεις των κρατικών υπηρεσιών εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο που αποτελούν αιτίες πυρκαγιών.
  • Οι ιδιοκτήτες που αφήνουν τα οικόπεδά τους να γεμίσουν από εύφλεκτα χορτάρια και θάμνους και πιο πολύ η υπεύθυνη Δημοτική Υπηρεσία που δεν επιβάλλει ποτέ το τσουχτερό πρόστιμο, το οποίο θα τους έκανε να μην συνεχίσουν να εκθέτουν την πόλη τους σε κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Οι ασυνείδητοι καπνιστές που πετάνε αναμμένα τσιγάρα με το φαιδρό επιχείρημα ότι «αυτά δεν βάζουν φωτιά»!!!
  • Όλοι εμείς που ψηφίζουμε κάθε τόσο, χωρίς να βάζουμε ως κριτήριο την αξιοσύνη και την έξωθεν καλή μαρτυρία για τα πρόσωπα που διεκδικούν το προνόμιο να ανέλθουν στην εξουσία, λησμονώντας στη συνέχεια ότι ο σωστός πολιτικός, όπου κι αν ανήκει, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του υπηρέτη των πολιτών και του τόπου του και κατά τη γνωστή ρήση «να μπαίνει πλούσιος στην πολιτική και να βγαίνει φτωχός»!

Καλά μας τα είχε πει ο αξέχαστος Λουκιανός Κηλαηδόνης στο τραγούδι του «Φταίει ο χοντρός» από τη συλλογή «Γιατί θα γίνω μαραγκός» του 1990. Ας διαβάσουμε τους καυστικούς στίχους του κι ας προβληματιστούμε.

   

Τι θα πει δε φταίμε εμείς

τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι

τι θα πει πως φταίνε αυτοί

τι θα πει ρε σεις τι θα πει;

Θα πει πως φταίμε κι εμείς,

φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,

φταίει κι ο Χατζηπετρής.

Τι θα πει μας τα ‘παν αλλιώς

τι θα πει τα φάγαν οι άλλοι

τι θα πει πως φταίει ο χοντρός;

Φταίει κι ο χοντρός κι ο λιγνός.

Θα πει πως φταίμε κι εμείς,

φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,

να σου κι ο Χατζηπετρής.

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,

ναι, φταίνε κι οι άλλοι.

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,

ναι, φταίει κι ο Χατζηπετρής.

Τι θα πει θα φάτε καλά

τι θα πει δεν έχουμε μία

τι θα πει χρωστάγαν πολλά

ήτανε στημένο αλλά…

Θα πει πως φταίμε κι εμείς

φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,

φταίει κι ο Χατζηπετρής.

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,

ναι, φταίνε κι οι άλλοι.

Φταίμε κι οι τρεις, φταίμε κι οι τρεις,

άντε κι ο Χατζηπετρής.

 

 

Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων