Vekrakos
Spartorama | Επιτυχείς οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης (Επιτροπή 1821) για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Μυστρά

Επιτυχείς οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης (Επιτροπή 1821) για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Μυστρά

Spartorama 27/08/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία
Επιτυχείς οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης (Επιτροπή 1821)  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Μυστρά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έκθεση φωτογραφιών από το 1821 του κ. Ηλία Περγαντή, που κοσμούσε το χώρο του Μουσείου
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης (Επιτροπή 1821)  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 19/8 και την Παρασκευή 20/8, στον ιστορικό Μυστρά, στον προαύλειο χώρο του Μουσείου Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή».

Την Πέμπτη 19/8, το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου Πάτερ, Λάζαρου Σκάγκου – Εφημέριου Μυστρά με θέμα: «Συμπληρωματικά στοιχεία για το Κυπαρίσσι του Μυστρά» ενώ ακολούθησε μοναδική μουσική παράσταση με τίτλο : «Eπανάσταση και Λαογραφία» από το μουσικό  σχήμα «Γραμμές» με τραγούδια της Επανάστασης του γλεντιού, του έρωτα, αλλά και πατινάδες από την ευρύτερη περιοχή του Μωριά, με έμφαση σε τοπικά τραγούδια του Δήμου μας.

Την Παρασκευή 20/8, ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης – Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής  ανέπτυξε μια μοναδική ομιλία με θέμα: «Ο Μυστράς του 1821» και ακολούθησε μουσικός περίπατος αφιερωμένος στο 1821 από τη χορωδία Ενοριακού Ναού Αγίου Γεωργίου Ανωγείων. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρουσίαση φορεσιάς  και οπλισμού των αγωνιστών του 1821 από τον κ. Ηλία Περγαντή.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Ν. Κρητικός και Αθ. Δαβάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θ. Βερούτης και Ν. Τζινιέρης, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπ. Μοιράγιας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σπάρτης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών τοπικών αρχών καθώς και πλήθος κόσμου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έκθεση φωτογραφιών από το 1821 του κ. Ηλία Περγαντή,  που κοσμούσε το χώρο του Μουσείου.  

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθούν οι επετειακές διήμερες εκδηλώσεις καθώς και σε όλους όσους τίμησαν τις εκδηλώσεις αυτές με την παρουσία τους.

Ιδιαίτερα δε, ευχαριστούμε για τη συμβολή τους, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, την Κοινότητα Μυστρά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυστρά καθώς και την Ενορία Μυστρά.


Η  Συντονίστρια της «Επιτροπής 1821»
Η Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης
& Κοινωνικής Πολιτικής
Γεωργία Ζαχαράκη - Αναστασοπούλου


















  



Οδός Εμπόρων