Vekrakos
Spartorama | Μήνυμα Στ. Αραχωβίτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022

Μήνυμα Στ. Αραχωβίτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022

Spartorama 13/09/2021 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Παιδεία Πολιτική
Μήνυμα Στ. Αραχωβίτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022
Το Δημόσιο σχολείο χρονιά με τη χρονιά υποβαθμίζεται, τη στιγμή που η Κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, δημιουργώντας μαθητές και σπουδαστές δύο ταχυτήτων
Οδός Εμπόρων

Πρώτο  κουδούνι σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά, που καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς να γεμίσουν τις σχολικές αίθουσες με τη χαρά της συμμετοχής στην ομάδα και την προσδοκία για γνώση! Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, υπάρχει, ίσως φέτος περισσότερο από ποτέ,  μεγάλη ανάγκη να ξαναγίνει το σχολείο ένας χώρος που θα ζωντανέψουν ξανά οι σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους. 

Είναι ωστόσο η τρίτη κατά σειρά σχολική χρονιά που, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται ουσιαστικά χωρίς καμιά εγγύηση και ασφάλεια απέναντι στην πανδημία. Οι μαθητές που τελείωσαν το Γυμνάσιο έχουν να κάνουν κανονικό μάθημα σε τάξη από την Α΄ Γυμνασίου, ενώ αυτοί που ξεκινούν προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις ουσιαστικά έχουν βγάλει σχεδόν όλο το λύκειο μέσω διαδικτύου. H εξεταστέα ύλη και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση διαρκώς αλλάζουν, με τελευταία αλλαγή την απαράδεκτη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε), που άφησε εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές σε όλη την επικράτεια.

Δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με, ή χωρίς πανδημία. Δεκάδες χιλιάδες πλέον είναι πανελλαδικά τα εκπαιδευτικά κενά σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, χιλιάδες τα πολυπληθή τμήματα μαθητών, χιλιάδες είναι επίσης οι περικοπές ολιγομελών τμημάτων ιδιαίτερα σε ειδικότητες και κατευθύνσεις. Περίπου 1 εκατ. παιδιά, ειδικά στα αστικά κέντρα, στοιβάζονται σε υπεράριθμες τάξεις και το Υπουργείο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί αραίωση. Αντιθέτως, πέρσι η Κυβέρνηση προχώρησε με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ακόμη και στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Το Δημόσιο σχολείο χρονιά με τη χρονιά υποβαθμίζεται, τη στιγμή που η Κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, δημιουργώντας μαθητές και σπουδαστές δύο ταχυτήτων. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή εκπαιδευτική πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την ψυχολογική επιβάρυνση των παιδιών μας και να τούς συμπαρασταθούμε, και φέτος, με όποιον τρόπο μπορούμε.

 

Καλή σχολική χρονιά, Δύναμη και Υγεία σε μαθητές, γονείς και δασκάλους!


Οδός Εμπόρων